466
Τον Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε στο παλάτι στο Ριάντ ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν | EKHBARIYAH TV via REUTERS

Ριάντ: Συμφωνίες δισ. ευρώ υπέγραψαν Σι Τζινπίνγκ και Μπιν Σαλμάν

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 13:47
Τον Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε στο παλάτι στο Ριάντ ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
|EKHBARIYAH TV via REUTERS

Ριάντ: Συμφωνίες δισ. ευρώ υπέγραψαν Σι Τζινπίνγκ και Μπιν Σαλμάν

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 13:47

Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε την Πέμπτη με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η επίσκεψη αυτή, υψηλής γεωπολιτική σημασίας, έχει επικριθεί από τις ΗΠΑ, παραδοσιακό εταίρο της Σαουδικής Αραβίας, η οποία τα τελευταία χρόνια επιζητεί να διευρύνει τις οικονομικές και πολιτικές της συμμαχίες.

Περίπου 20 συμφωνίες αξίας μεγαλύτερης των 28 δισ. ευρώ αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με τη σαουδαραβική κρατική τηλεόραση al Ekhbariya.

Ο κινέζος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον 37χρονο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο παλάτι του Ριάντ και τον 86χρονο βασιλιά Σαλμάν.

Ο Σι έφτασε την Τετάρτη το απόγευμα στο Ριάντ, όπου θα συμμετάσχει επίσης σε σύνοδο των ηγετών των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου –χωρών πλούσιων σε υδρογονάνθρακες— και μία ακόμη με τους ηγέτες των αραβικών χωρών.

Το Πεκίνο είναι ο βασικός εισαγωγέας σαουδαραβικού αργού πετρελαίου και η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο Μπιν Σαλμάν βλέπει την Κίνα ως ενδεχόμενο εταίρο στο φιλόδοξο πρόγραμμά του μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει στόχο να περιορίσει την εξάρτηση του βασιλείου από το πετρέλαιο.

Οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να κερδίσουν συμβόλαια σε διάφορα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως τη ΝΕΟΜ, μια φουτουριστική πόλη που θα κοστίσει 500 δισ. δολάρια.

Οι σαουδαραβικές και κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν ήδη 34 συμφωνίες επενδύσεων στους τομείς του πράσινου υδρογόνου, των τεχνολογιών πληροφοριών, το cloud computing, τις μεταφορές και τις κατασκευές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SPA.

Σινοαραβική σύνοδος

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν το ποσό των 77 δισ. ευρώ το 2021 και των 26 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2022, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η επίσκεψη του Σι «θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαίωσε ο σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων, Χάλεντ αλ Φαλίχ.

Ο Σι αναμένεται επίσης να συνομιλήσει με τους ηγέτες άλλων αραβικών χωρών που αναμένονται στο Ριάντ για την πρώτη σινοαραβική σύνοδο.

Μεταξύ των ηγετών που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους είναι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαγέντ, ο μαροκινός πρωθυπουργός Αζίζ Αχανούς και ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Η επίσκεψη του κινέζου προέδρου, που χαρακτηρίστηκε από το Πεκίνο ως «η σημαντικότερη διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ της Κίνας και του αραβικού κόσμου», προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, του στρατηγικού στρατιωτικού εταίρου των χωρών του Κόλπου.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την Τετάρτη για «την επιρροή που η Κίνα επιδιώκει να κερδίσει σε όλο τον κόσμο», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξει η αμερικανική πολιτική απέναντι στη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν επισημάνει ότι δεν πρόκειται να επιλέξουν πλευρά μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι διαφοροποιούν τους εταίρους τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News