415
Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και Σι Τζινοπίνγκ στην G20 της Χανγκτζού, το 2016 | REUTERS/Damir Sagolj/File Photo

Ο Σι στο Ριάντ για μπίζνες και γεωπολιτική σύγκλιση

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 19:54
Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και Σι Τζινοπίνγκ στην G20 της Χανγκτζού, το 2016
|REUTERS/Damir Sagolj/File Photo

Ο Σι στο Ριάντ για μπίζνες και γεωπολιτική σύγκλιση

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 19:54

Από την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα βρίσκεται στο Ριάντ. Στη Σαουδική Αραβία ο Σι έχει να ταξιδέψει έξι χρόνια, και το εφετινό ταξίδι του γίνεται σε δύσκολη χρονική στιγμή για αυτόν όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, δηλαδή εν μέσω λαϊκών διαμαρτυριών για την αναποτελεσματική αντικορονοϊκή πολιτική του.

Η διπλωματική σημασία του ταξιδιού του Σι είναι σημαντική, καθώς η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του Κόλπου οι οποίες από στρατιωτικής απόψεως είναι εξαρτημένες από τις ΗΠΑ. Το δε χρονικό σημείο της επίσκεψης έχει και αυτό τη σημασία του: το ταξίδι του Σι γίνεται πέντε μήνες αφ’ ότου ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να παραχωρήσουν τη Μέση Ανατολή σε κανέναν τρίτο.

Από πλευράς τύπων ισχύουν τα εξής: ο Σι προεσκλήθη να συμμετάσχει σε δύο συνόδους κορυφής που διοργανώνουν οι Σαουδάραβες με συμμετοχή ηγετών αραβικών και πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, έτσι θα συναντήσει τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ-Σαούντ, όπως και τον διάδοχο του θρόνου, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (τον δεύτερο είχε συναντήσει τον περασμένο Ιούλιο και ο Μπάιντεν σε εκείνο το άβολο τετ-α-τετ που επισφραγίστηκε όχι από χειραψία, αλλά από… αντικορονοϊκές γροθιές).

Καμία πλευρά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη συνάντηση του κινέζου ηγέτη με τους βασιλείς της Σαουδικής Αραβίας, εικάζεται όμως ως ισχυρή πιθανότητα η συνυπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεγάλης γκάμας, από το εμπόριο μέχρι την πυρηνική ενέργεια. Ο Σι μάλλον κομίζει και πρόταση ένταξης της Σαουδικής Αραβίας στον ρωσοκινεζικής έμπνευσης και ευρωασιατικής γεωπολιτικής στόχευσης Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου ήδη συνυπάρχουν και συνεργάζονται δύο μεγάλες πετρελαϊκές δυνάμεις, η Ρωσία και το Ιράν, αλλά και πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Ασίας.

Η Ουάσινγκτον είναι ενοχλημένη με τη στάση του Ριάντ όσον αφορά την πετρελαϊκή παραγωγή: οι Σαουδάραβες αρνήθηκαν να την αυξήσουν ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες των Ευρωπαίων, παρά το γεγονός ότι εκείνοι λόγω του Ουκρανικού απογαλακτίστηκαν οικειοθελώς από το ρωσικό πετρέλαιο και από το ρωικό φυσικό αέριο, έτσι πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμη και σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής.

Οι πληροφορίες που διακινήθηκαν στα διεθνή Μέσα επιμένουν ότι οι Σαουδάραβες θα υποδεχθούν τον Σι «με αυτοκρατορικές τιμές», θα οργανώσουν δηλαδή τελετή ανάλογη εκείνης του 2017, όταν τη χώρα τους είχε επισκεφθεί ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας, αφού το βασίλειο των Σαούντ είναι ο κύριος προμηθευτής της σε πετρέλαιο. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τη Σαουδική Αραβία να εργαστούν για την τεχνολογία 5G, ωστόσο το βασίλειο των Σαούντ εξακολουθεί να επιδιώκει τη συνεργασία του με την κινεζική Huawei.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...