662
Ο 59χρονος Κεν Γκρίφιν είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Citadel, ενός fund 59 δισ. δολαρίων | REUTERS/Harvard University/Facebook

«Αγόρασε» από το Χάρβαρντ σχολή στο όνομά του για 300 εκατ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2023, 18:13
Ο 59χρονος Κεν Γκρίφιν είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Citadel, ενός fund 59 δισ. δολαρίων
|REUTERS/Harvard University/Facebook

«Αγόρασε» από το Χάρβαρντ σχολή στο όνομά του για 300 εκατ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2023, 18:13

Η πτυχιακή Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Χάρβαρντ θα μετονομαστεί προς τιμήν του 54χρονου δισεκατομμυριούχου Κεν Γκρίφιν, του 35ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε την Τρίτη 11 Απριλίου ότι θα μετονομάσει τη σχολή, μετά τη νέα δωρεά 300 εκατ. δολαρίων του Γκρίφιν, που ανεβάζει το σύνολο των δωρεών του στο πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε ο ίδιος, στα 500 εκατ., σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Γκρίφιν είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της Citadel, ενός fund 59 δισ. δολαρίων, και της Citadel Securities, μιας εταιρείας που διαπραγματεύεται τίτλους. Η προσωπική του περιουσία αποτιμάται σε 34,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Γκρίφιν θα είναι το τέταρτο άτομο που θα δει μια σχολή του Χάρβαρντ να παίρνει το όνομά του σε αντάλλαγμα κάποιας δωρεάς, σύμφωνα με τη φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου, Harvard Crimson. Η δική του περίπτωση, όμως, είναι πολύ αμφιλεγόμενη, επειδή είναι και ένας από τους βασικούς δωρητές δεξιών πολιτικών, ενώ η εταιρεία του επενδύει στην αμυντική βιομηχανία.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, οι εταιρείες του Γκρίφιν είχαν επενδύσει περισσότερα από 139 δισ. δολάρια σε κατασκευαστές οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, όπως η Smith & Wesson και η Sturm Ruger, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του Σικάγου WBEZ.

Οι επενδύσεις αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης το 2022, όταν ο Γκρίφιν έδωσε εκατομμύρια στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο κυβερνήτη του Ιλινόις. Ο Γκρίφιν κατηγόρησε τον τότε Δημοκρατικό κυβερνήτη Τζέι Μπι Πρίτζκερ ότι απέτυχε να καταπολεμήσει το έγκλημα στο Σικάγο, όπου έχουν την έδρα τους οι επιχειρήσεις του μεγιστάνα. Αμέσως μετά αποφάσισε να μεταφέρει όλα τα γραφεία του στο Μαϊάμι.

Ταυτόχρονα, όμως, μια ανάλυση του WBEZ για όπλα που κατασχέθηκαν από την αστυνομία του Σικάγου μετά από βίαια εγκλήματα τα τελευταία πέντε χρόνια, αποκάλυψε ότι ένα στα τέσσερα είχαν κατασκευαστεί από εταιρείες στις οποίες είχε επενδύσει η Citadel. Το fund  υποτίμησε τη σημασία των επενδύσεων, λέγοντας στο WBEZ ότι ήταν λιγότερο από το 0,1% του συνολικού επενδυτικού σχεδιασμού του.

Ο Γκρίφιν είναι μέγας πολιτικός δωρητής και ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις (Ron DeSantis/Facebook)

Ο Γκρίφιν αρνήθηκε μια δημόσια έκκληση από την εφημερίδα Chicago Sun-Times να απέχουν οι εταιρείες του από επενδύσεις σε κατασκευαστές πυρομαχικών. Σε γράμμα του προς τον εκδότη της εφημερίδας έγραψε ότι «40% των οικογενειών στην Αμερική έχουν κάποιο όπλο» και ότι «η βία που καταστρέφει την πόλη μας δεν είναι το αποτέλεσμα της νόμιμης οπλοκατοχής, αλλά της αποτυχίας να προσάγουμε τους εγκληματίες, της έλλειψης υποστήριξης προς την αστυνομία και της προοδευτικής, αριστερής νομοθεσίας, που ευνοεί τους εγκληματίες έναντι των πολιτών που σέβονται τους νόμους».

Ο Γκρίφιν είναι μέγας πολιτικός δωρητής και ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, τον οποίο έχει προτρέψει να θέσει υποψηφιότητα και στις προεδρικές εκλογές του 2024. Ο Γκρίφιν, που κάποτε χρηματοδότησε τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2022 έδωσε περίπου 60 εκατ. δολάρια σε Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς που ήταν υποψήφιοι για ομοσπονδιακές θέσεις, σύμφωνα με το Politico.

Η στενή σχέση του Γκρίφιν με τον ΝτεΣάντις φέρνει σε δύσκολη θέση το Χάρβαρντ. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα έχει διατυπώσει ακραίες θέσεις σχετικά με την εκπαίδευση και τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου νομοσχεδίου «μη λέτε τη λέξη ομοφυλόφιλοι», που περιορίζει τους δασκάλους της Φλόριντα από το να συζητούν θέματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου και απαγορεύει στα δημόσια λύκεια της πολιτείας τη διδασκαλία του μαθήματος αφροαμερικανικών σπουδών.

Φέτος, ο ΝτεΣάντις παρουσίασε μια νομοθετική πρόταση που περιλάμβανε την απαγόρευση της κριτικής θεώρησης της φυλής –μια ακαδημαϊκή θεωρία που αναπτύχθηκε από μαύρους μελετητές στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ– και προγραμμάτων ποικιλομορφίας και ενσωμάτωσης.

Το 2014 ο Γκρίφιν έκανε μια δωρεά 150 εκατ. δολαρίων στο Χάρβαρντ. Εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη ατομική δωρεά στην ιστορία του ιδρύματος.

«Η εξαιρετική γενναιοδωρία και η σταθερή αφοσίωση του Κεν πριμοδοτούν την αριστεία και τις ευκαιρίες στο Χάρβαρντ» δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος, Λάρι Μπάκοου. «Εκτιμώ βαθιά και προσωπικά την εμπιστοσύνη που μας έδειξε». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...