494
Η επιλογή του κατάλληλου σπέρματος για να γεννηθεί ένα παιδί με φύλο κατά παραγγελία δημιουργεί νέα ιατρικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα | Shutterstock

Νέα τεχνική επιλογής φύλου του εμβρύου «ξεγελά» τις απαγορεύσεις

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2023, 18:48
Η επιλογή του κατάλληλου σπέρματος για να γεννηθεί ένα παιδί με φύλο κατά παραγγελία δημιουργεί νέα ιατρικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα
|Shutterstock

Νέα τεχνική επιλογής φύλου του εμβρύου «ξεγελά» τις απαγορεύσεις

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2023, 18:48

Η συνεχής πρόοδος στον κλάδο της γενετικής επέτρεψε πριν από μερικά χρόνια τη δυνατότητα επιλογής φύλου του εμβρύου μέσω τεχνητής γονιμοποίησης. Τα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα που απορρέουν από αυτή την εξέλιξη είναι, φυσικά, πολλά, αφού για διαφόρους λόγους, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες, η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων γονέων επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο αγόρια.

Για αυτόν τον λόγο, σε πολλές χώρες νομοθετήθηκε απαγόρευση της χρήσης τεχνικών επιλογής φύλου, ενώ άλλες (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) την επιτρέπουν μόνο για ιατρικούς λόγους, και πιο συγκεκριμένα αν υπάρχει ζήτημα κληρονομικής ασθένειας που συνδέεται και μεταφέρεται με το φύλο.

Ωστόσο, ερευνητική ομάδα του φημισμένου για τις επιστημονικές/τεχνολογικές ανακαλύψεις που γίνονται στα εργαστήριά του αμερικανικού πανεπιστημίου Κορνέλ ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μια νέα τεχνική επιλογής φύλου που περνά κάτω από τα ραντάρ της νομοθεσίας.

Το μυστικό του βάρους

Οι άνδρες καθορίζουν το φύλο ενός μωρού ανάλογα με το αν το σπέρμα τους φέρει χρωμόσωμα Χ ή Υ, αφού οι γυναίκες φέρουν μόνο χρωμοσώματα Χ.

Ενα χρωμόσωμα Χ συνδυάζεται με το χρωμόσωμα Χ της μητέρας για να δημιουργήσει ένα κοριτσάκι (XX), ενώ ένα χρωμόσωμα Υ θα συνδυαστεί με το χρωμόσωμα της μητέρας για να δημιουργήσει ένα αγόρι (XY).

Μέχρι σήμερα, οι διάφορες μέθοδοι επιλογής φύλου γίνονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης των εμβρύων.

Οι ερευνητές του Κορνέλ βρήκαν έναν τρόπο δημιουργίας σπέρματος που θα μπορεί, αναλόγως της επιθυμίας των υποψήφιων γονέων, να εξελιχθεί είτε σε αγόρι είτε σε κορίτσι.

Είναι γνωστό ότι τα σπερματοζωάρια που διαθέτουν το χρωμόσωμα Χ είναι ελαφρώς πιο βαριά από εκείνα που διαθέτουν το χρωμόσωμα Υ. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πυκνό διάλυμα, στο οποίο τοποθετείται το σπέρμα, με αποτέλεσμα τα ελαφρύτερα σπερματοζωάρια (δηλαδή όσα διαθέτουν Υ) να ανεβαίνουν στην επιφάνεια και τα βαρύτερα να πηγαίνουν πιο κάτω. Ετσι, αναλόγως του φύλου που επιθυμούν οι γονείς για το παιδί τους, οι ειδικοί παίρνουν τα ανάλογα σπερματοζωάρια και τα εμφυτεύουν στα ωάρια.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, στις δοκιμές που έγιναν με τη νέα τεχνική σε περίπου 100 ζευγάρια που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση, το αποτέλεσμα στην επιλογή φύλου υπήρξε επιτυχές σε ποσοστό που άγγιξε το 80%.

Πηγαίνοντας τη διαδικασία επέμβασης στο αρχικό στάδιο της σύλληψης ξεπερνιούνται τα υπάρχοντα νομοθετικά εμπόδι, με αποτέλεσμα οι χώρες που έχουν νομοθετήσει απαγόρευση επιλογής φύλου να υποχρεούνται τώρα να τις προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα. Μάλιστα, η βρετανική επιστημονική κοινότητα ζήτησε την άμεση αλλαγή των ρυθμίσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε να συμπεριλάβουν τη νέα μέθοδο.

«Το τεχνολογικό επίτευγμα που πέτυχαν οι ερευνητές είναι ασήμαντο σε σύγκριση με τα σοβαρά ηθικά ζητήματα που εγείρονται από αυτή την εξέλιξη. Προτείνουν την επιλογή σπέρματος ως μια “ηθική” εναλλακτική λύση στην επιλογή εμβρύου. Θεωρώ απίστευτο αυτόν τον ισχυρισμό, αφού η επιλογή σπέρματος είναι ένας ακόμη τρόπος επιλογής φύλου, κάτι που έχει πολύ αρνητικές κοινωνικές συνέπειες. H τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως από εδώ και πέρα στις κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση της» σχολιάζει η δρ Τσάνα Τζαγιασένα, επικεφαλής του τμήματος Ανδρολογίας του Imperial College London.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News