980
Ο ηθοποιός Ράιαν Ρέινολντς συνέρχεται από την εξέταση της κολονοσκόπησης | Rob & Ryan Lead From Behind / Youtube

Ο Ράιαν Ρέινολντς έχασε το στοίχημα, έκανε… κολονοσκόπηση, του βγήκε σε καλό

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2022, 13:45
Ο ηθοποιός Ράιαν Ρέινολντς συνέρχεται από την εξέταση της κολονοσκόπησης
|Rob & Ryan Lead From Behind / Youtube

Ο Ράιαν Ρέινολντς έχασε το στοίχημα, έκανε… κολονοσκόπηση, του βγήκε σε καλό

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2022, 13:45

Στην εποχή μας, οι προσωπικές στιγμές των διασημοτήτων, όχι μόνο βγαίνουν στη φόρα, αλλά γίνονται και viral. H Κόρτνεϊ Καρντάσιαν, για παράδειγμα, γέννησε το πρώτο της παιδί «στον αέρα», η Ασλεϊ Μπένσον έκανε ανάρτηση το ραντεβού της στον οδοντίατρο, απ’ όπου σηκώθηκε και έφυγε ξαφνικά κι απότομα και η Μέγκαν Φοξ έγλειψε σε κοινή, ιντερνετική θέα τη γλώσσα του Μασίν Γκαν Κέλι -και αυτός τη δική της. Και αυτά μπορεί να είναι μόνο μερικά και «ανώδυνα» προσωπικά στιγμιότυπα από αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί.

Ο ηθοποιός Ράιν Ρέινολντς και ο συνεργάτης του Ρομπ ΜακΕλχένι – ηθοποιοί αμφότεροι, πολύ στενοί φίλοι και συνιδιοκτήτες της ουαλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ρέξαμ AFC-, το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, βιντεοσκοπώντας τις κολονοσκοπήσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, την αναισθησία που τους έκαναν και την ανάρρωσή τους. Ο σκοπός όμως ήταν ιερός: Ηθελαν να κάνουν γνωστό στον κόσμο ότι η εξέταση αυτή μπορεί να σε σώσει από τον καρκίνο του εντέρου, γράφει το δημοσίευμα της Washington Post.

«Εχω βγει μπροστά στην κάμερα πολύ, έχω εκτεθεί πολλές φορές δημόσια», είπε ο Ρέινολντς στο βίντεο που κυκλοφόρησε, «αλλά είναι η πρώτη φορά που ο φακός πλησίασε και κατέγραψε ένα τόσο προσωπικό σημείο του σώματός μου», είπε.

Η πρόκληση

Βέβαια, πίσω από όλο αυτό υπάρχει μια ιστορία. Ο ηθοποιός δεν ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε να δείξει μια ιατρική εξέταση που αφορά τα ευαίσθητα σημεία του. Στην πραγματικότητα η απόφαση πάρθηκε όταν ο δημοφιλής χολιγουντιανός σταρ έχασε ένα στοίχημα από τον κολλητό του: αν ο ΜακΕλχένι, οποίος πρωταγωνιστεί στο «It’s Always Sunny in Philadelphia», μάθαινε ουαλικά, ο Ρέινολντς θα δημοσιοποιούσε την κολονοσκόπηση του.

Προφανώς, όταν έγινε το deal, ο ηθοποιός δεν φανταζόταν ότι ο φίλος του θα κατάφερνε να μάθει αυτή τη δύσκολη γλώσσα –ή τουλάχιστον αρκετές φράσεις και λέξεις ώστε να τον στείλει τελικά στο νοσοκομείο με ένα κινηματογραφικό συνεργείο. Να όμως που η φαντασία του τον… πρόδωσε (οπως απεδείχθη στη συνέχεια βέβαια, για καλό του).

Ο σταρ του «Deadpool» είχε στην αρχή τις αντιρρήσεις του, αλλά τελικά πείστηκε να καταγραφεί η κολονοσκόπηση στο όνομα της ευαισθητοποίησης «για κάτι που σίγουρα θα σώσει ζωές», είπε ο Ρέινολντς, 45 ετών, στο βίντεο, το οποίο έγινε σε συνεργασία με το Colectal Cancer Alliance την μεγαλύτερη και παλαιότερη μη κερδοσκοπική Οργάνωση για την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Η ίδια η διαδικασία δεν διαρκεί πολύ. Μιλάμε για περίπου 30 λεπτά», είπε ένας γιατρός στον ηθοποιό καθώς τον πήγαινε με το καροτσάκι στην αίθουσα επέμβασης. «Και είναι εκπληκτικά αποτελεσματικό».

Κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης, ο γιατρός τοποθετεί έναν εύκαμπτο σωλήνα με μια μικροσκοπική κάμερα στην άκρη του στο έντερο, μέσω του ορθού, για να δει από κοντά και με λεπτομέρειες το εσωτερικό του οργάνου. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά είναι συνήθως ανώδυνο – και οι περισσότεροι ασθενείς έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε «μέθη», μια ελαφριά νάρκωση (για όσους αναρωτιούνται, αυτό το συγκεκριμένο μέρος της διαδικασίας δεν εμφανίστηκε στο βίντεο).

Ο γιατρός δίνει συγχαρητήρια στον ηθοποιό για την πρωτοβουλία του να ενισχύσει την καμπάνια για την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την πρόληψη τού καρκίνου στο παχύ έντερο / Rob & Ryan Lead From Behind / Youtube

Η εξέταση αυτή γίνεται προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν παθογένειες στο παχύ έντερο, που φέρνουν πρήξιμο, διάρροιες και άλλα δυσάρεστα. Κυρίως, όμως, είναι το ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο προληπτικό μέτρο για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου – τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο που διαγιγνώσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Γι’ αυτό άλλωστε, συνιστάται να γίνεται κάθε 10 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Του βγήκε σε καλό

Στην περίπτωση τού Ρέινολντς, ο γιατρός βρήκε έναν «εξαιρετικά λεπτό πολύποδα», μια συσσώρευση κυττάρων, στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου του και το αφαίρεσε την ίδια στιγμή. Ετσι, διεκόπη «κάτι που θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε καρκίνο και να έχει προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα. Γι’ αυτό οι άνθρωποι πρέπει να το κάνουν αυτό», είπε ο γιατρός. «Σώζει ζωές. Καθαρά και απλά».

Ενώ το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία στους ηλικιωμένους, έχει αυξηθεί στους νεότερους – εν μέρει λόγω της έλλειψης προληπτικών εξετάσεων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Περισσότεροι από 52.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πεθάνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου το 2022, προέβλεψε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Μετά από αυτό και ο 45χρονος ΜακΕλχένι υποβλήθηκε, επίσης, σε κολονοσκόπηση. Ο γιατρός βρήκε και αφαίρεσε από το έντερό του τρεις πολύποδες. «Η πρόληψη είναι το κλειδί», επανέλαβε ο γιατρός, προσθέτοντας ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι «μια 100% αποτρέψιμη ασθένεια» εάν οι άνθρωποι κάνουν τις εξετάσεις που πρέπει.

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη προσοχή σε αυτόν τον καρκίνο, ειδικά μετά τον θάνατο του 43χρονου σταρ του «Black Panther», Τσάντγουικ Μπόουσμαν, το 2020. Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων έχει κάνει τα ποσοστά διάγνωσης να πέφτουν τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πριν από τον Ράιαν Ρέινολντς και τον Ρομπ ΜακΕλχένι, η δημοσιογράφος Κέιτι Κούρικ υπεβλήθη στην εξέταση on air το 2000, κάτι που προκάλεσε μια τεράστια αύξηση στα ραντεβού για κολονοσκόπηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για εννέα μήνες μετά την προβολή της εκπομπής «Σήμερα» πολύς κόσμος ενδιαφέρθηκε να μάθει τι μπορεί να κάνει για να προλάβει αυτόν τον καρκίνο.

Κι άλλες διασημότητες έχουν υποστηρίξει σωτήριες ιατρικές θεραπείες  -από την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας με πρωτεργάτη τον Ελβις Πρίσλεϊ ως τις εκκλήσεις για εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων κατά την εποχή της πανδημίας, όπως Ντόλι Πάρτον, η Ολίβια Ροντρίγκο και η Τζένιφερ Ανιστον, «χωρίς να είναι σίγουρο ότι βοήθησαν σε όλες τις περιπτώσεις», σχολιάζει η Washington Post.

«Χαίρομαι που αυτό που κάναμε θα βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Δεν ήταν και τόσο άβολο όσο φαινόταν», είπε στο τέλος του βίντεο ο Ράιαν Ρέινολντς ανασηκώνοντας τους ώμους. Αν μη τι άλλο, πολλοί κατάλαβαν ότι η εξέταση αυτή είναι εύκολη, ανώδυνη και θαυματουργή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...