956
| Reuters / Wikipedia | CreativeProtagon

Ράιαν Γκιγκς, ένα ραγισμένο είδωλο

Sportscaster Sportscaster 11 Αυγούστου 2022, 19:49
|Reuters / Wikipedia | CreativeProtagon

Ράιαν Γκιγκς, ένα ραγισμένο είδωλο

Sportscaster Sportscaster 11 Αυγούστου 2022, 19:49

Στα χρόνια που υπήρξαν συμπαίκτες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ουσιαστικά, από το 1995 έως το 2003) και ξεσήκωναν το «Ολντ Τράφορντ» με τις απίθανες κούρσες τους (ο Ντέιβιντ Μπέκαμ στη δεξιά πτέρυγα και ο Ράιαν Γκιγκς στην αριστερή), οι γνώμες για το ποιος είναι καλύτερος παίκτης από τον άλλον, ήταν μοιρασμένες. Αλλά (σχεδόν) όλοι αγαπούσαν περισσότερο τον Γκιγκς. Για τον χαρακτήρα του. Ολοι, εκτός από τα βρετανικά ταμπλόιντ. Τα «σταριλίκια» του Μπέκαμ, το life-style του, που από μικρός καλλιεργούσε, ήταν ό,τι έπρεπε για τα πρωτοσέλιδά τους.

Ο χαμηλών τόνων Γκιγκς, αντιθέτως, έδινε την εντύπωση πως τον ενδιέφερε μόνον η δουλειά του: το ποδόσφαιρο. Ετρεχε στο χορτάρι περισσότερο από κάθε άλλον -μέχρι τα 41 του, που αποσύρθηκε από τα γήπεδα-, αρνείτο να νικήσει με ζαβολιές (ούτε «βουτιές» για να κερδίσει πέναλτι δεν έκανε), κι έμεινε πιστός στην ίδια ομάδα σε όλη του την επαγγελματική καριέρα (1990-2014), συμπληρώνοντας χίλιες -παρά κάτι- εμφανίσεις με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, πολλές φορές, τα φαινόμενα απατούν.

Ο Μπέκαμ εξελίχθηκε σε πρότυπο οικογενειάρχη. Ζει δίπλα στη Βικτόρια Ανταμς από το 1997. Από τα 22 του. Το 1999 την έκανε κυρία Μπέκαμ, και απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά. Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν την καθημερινότητά του από την κλειδαρότρυπα του Ιντερνετ, ζηλεύοντας την «άψογη» ζωή του. Ενώ ο Γκιγκς, που αυτές τις μέρες δικάζεται για κακοποίηση δυο γυναικών και ενδοοικογενειακή βία, απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τα σκανδαλοθηρικά media της Βρετανίας. Ο εμβληματικός αρχηγός της Γιουνάιτεντ και της εθνικής Ουαλίας, με τα 34 τρόπαια (ανάμεσά τους, 13 Πρωταθλήματα Αγγλίας και 2 Τσάμπιονς Λιγκ), έχει κάνει τον μύθο του κομμάτια.

Οι αποκαλύψεις, που συγκλόνισαν τους θαυμαστές του, άρχισαν το 2011. Ο Γκιγκς, παντρεμένος από το 2007 με την Στέισι Κουκ, πατέρας δυο παιδιών, είχε ερωτικές σχέσεις με την Ιμοτζεν Τόμας, μοντέλο και πρώην Μις Ουαλία (2003). «Πταίσμα», μπροστά στο επόμενο παραστράτημά του: τον δεσμό που διατηρούσε με τη Νατάσα Λέβερ, σύζυγο του μικρότερου αδελφού του. Το ειδύλλιο, το οποίο διέλυσε την οικογένεια του 45χρονου, σήμερα, Ρόντρι Γκιγκς, το είχε παραδεχθεί και η Νατάσα. Προσθέτοντας ότι είχε μείνει έγκυος από τον Ράιαν, μερικές εβδομάδες πριν παντρευτεί τον Ρόντρι στο Λας Βέγκας. Κι ότι ο παίκτης της Γιουνάιτεντ την πίεσε να προχωρήσει σε έκτρωση.

Οπως αποκάλυψε ο Ρόντρι πολλά χρόνια αργότερα (τον Απρίλιο του 2021) στο podcast James English, το πρώτο πράγμα που έκανε, μόλις έμαθε για τη σχέση της συζύγου του με τον αδελφό του, ήταν ένα τεστ πατρότητας του γιου που απέκτησε μαζί της. Προσπάθησαν να σώσουν τον γάμο τους για χάρη των παιδιών (είχε κι εκείνη ένα, από τον πρώτο της άνδρα), όμως δεν τα κατάφεραν. Χώρισαν το 2013, με τον Ρόντρι να δηλώνει στη Sun ότι δεν θα συγχωρήσει, ποτέ, τον Ράιαν για το κακό που του έκανε. Ετσι κι αλλιώς, ο Ράιαν δεν ζήτησε… ολόκληρη «συγγνώμη». Μόνο να δικαιολογηθεί προσπάθησε, λέγοντας στον Ρόντρι ότι η αγαπημένη του είχε «πάει» με άλλους εννέα ποδοσφαιριστές.

Περιέργως, ο γάμος του Ράιαν Γκιγκς άντεξε τις αποκαλύψεις. Εκείνος, όμως, δεν άλλαξε μυαλά. Το φημολογούμενο φλερτ του παίκτη (ο οποίος, πλέον, είχε γίνει βοηθός του προπονητή της Γιουνάιτεντ, Λουίς φαν Χάαλ) με μια σερβιτόρα του πολυτελούς εστιατορίου George’s, στο Μάντσεστερ, ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Η Στέισι, όχι μόνο τον χώρισε (το 2016), αλλά και τον υποχρέωσε δικαστικώς να πληρώνει διατροφή 235.000 ευρώ το μήνα. Για, περίπου, μια δεκαετία. Που σημαίνει, ότι το διαζύγιο θα του κοστίσει, στο σύνολο, πάνω από 28 εκατ. ευρώ.

Τώρα ο Γκιγκς έχει μπλέξει και ποινικά. Κατηγορείται για κατ’ εξακολούθηση κακοποίηση, σωματική και ψυχολογική, της Κέιτ Γκρέβιλ, συντρόφου του από το 2017 έως το 2020, αλλά και για επίθεση στην αδελφή της, Εμα, που οδήγησε στη σύλληψή του, τον Νοέμβριο του 2020. Την περασμένη Τρίτη, δεύτερη ημέρα της δίκης, που προβλήθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου η μαγνητοσκοπημένη κατάθεση της Κέιτ στην αστυνομία, ακούστηκαν φοβερά πράγματα. Μεταξύ άλλων, για ένα περιστατικό (που ο ίδιος διαψεύδει) στο πεντάστερο «Stafford London». Εκεί, στη διάρκεια ενός καυγά τους, φέρεται να έσυρε την Κέιτ έξω από το δωμάτιο, και να την άφησε γυμνή στον διάδρομο.

Την αδελφή της (φέρεται να) τη χτύπησε στο σαγόνι, όταν η Κέιτ του ζήτησε να χωρίσουν. Είχε λάβει ένα ανώνυμο email, το οποίο έγραφε: «Για να ξέρετε, ο Ράιαν έχει σχέση με ένα άλλο κορίτσι εδώ και ένα χρόνο». Αργότερα, της έστειλαν μια φωτογραφία που έδειχνε τον Γκιγκς γυμνό, συνοδευόμενη από το εξής μήνυμα: «Τη βρήκα στο κινητό της γυναίκας μου». Στο τέλος αποδείχτηκε -λέει η Κέιτ- ότι κατά την τριετία που είχαν δεσμό, ο Ράιαν συναντούσε στα κρυφά… οκτώ γυναίκες.

Ο συνήγορός του, Κρις Ντόουν, ο οποίος έχει υπερασπιστεί κι άλλους διάσημους αθλητές, ισχυρίστηκε ότι οι μελανιές στο σώμα της Κέιτ είναι αποτέλεσμα του… άγριου σεξ που έκανε με τον πελάτη του. Εχει καλέσει στο βήμα, για να επιβεβαιώσουν το ήθος και τον πράο χαρακτήρα του Γκιγκς, τον πρώην προπονητή του, σερ Αλεξ Φέργκιουσον, και τον παλιό του συμπαίκτη, Γκάρι Νέβιλ.

Ο Ράιαν μεγάλωσε, βλέποντας τον μέθυσο πατέρα του, Ντάνι Γουίλσον, να χτυπά τη μητέρα του, Λιν, και να της συμπεριφέρεται σκαιότατα. Μέχρι τη μέρα που τους παράτησε. Οχι μόνο διέκοψε κάθε επαφή μαζί του, αλλά και άλλαξε το επώνυμό του – Γκιγκς λεγόταν η μάνα του προτού παντρευτεί. Θα περίμενε κανείς, να έχει αποκηρύξει και τις συμπεριφορές του. Αλλά, ακόμη κι αν δεν αποδειχθεί ότι υπήρξε βίαιος, ο σεβασμός προς τις γυναίκες δεν ήταν το δυνατό του σημείο.

Αν κριθεί ένοχος, απειλείται με φυλάκιση. Ή, με υποχρεωτική κοινωνική εργασία και χρηματική ποινή. Αλλά η αλήθεια είναι, πως ο Γκιγκς έχει, ήδη, πληρώσει πολύ ακριβά τα (όποια) εγκλήματά του. Εχασε τις δυο ευκαιρίες που είχε να εμφανιστεί, ως προπονητής της εθνικής Ουαλίας, στα τελικά μιας κορυφαίας διοργάνωσης – ό,τι δεν κατάφερε ως παίκτης της. Τον Απρίλιο του 2021 τέθηκε σε υποχρεωτική αργία. Στο Euro οδήγησε την ομάδα ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Ρόμπερτ Πέιτζ. Και στις 20 του περασμένου Ιουνίου, υπέβαλε παραίτηση. Ούτε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα πάει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...