305
| REUTERS/Aly Song//File Photo

Πώς ο Ελον Μασκ πούλησε μετοχές 5 δισ. δολαρίων της Tesla

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 11:49
| REUTERS/Aly Song//File Photo

Πώς ο Ελον Μασκ πούλησε μετοχές 5 δισ. δολαρίων της Tesla

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 11:49

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ελον Μασκ έκανε κάτι περίεργο –όχι πιο περίεργο από άλλα που κάνει, όμως σε κάθε περίπτωση περίεργο: δημιούργησε μια ψηφοφορία στο Twitter ζητώντας από τα 62,7 εκατ. ακολούθους του να αποφασίσουν εάν θέλουν να πουλήσει ποσοστό 10% από τις μετοχές που κατέχει στην Tesla. Στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, το 57,9% ψήφισε «ναι» στην πώληση και το 42,1% ψήφισε «όχι». Ο 50χρονος νοτιοαφρικανός μεγιστάνας υποσχέθηκε ότι θα υπακούσει στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας – και το έκανε.

Πούλησε σχεδόν 3,6 εκατομμύρια μετοχές της Tesla αξίας περίπου τεσσάρων δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα διέθεσε και 934.000 μετοχές επιπλέον αντί 1,1 δισ. δολαρίων, αφότου άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς για την απόκτηση σχεδόν 2,2 εκατομμυρίων μετοχών, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που γνωστοποιήθηκαν στις αρμόδιες εποπτικές αρχές της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς.

Με βάση, βέβαια, τα συγκεκριμένα έγγραφα, ένα μέρος των μετοχών του Ελον Μασκ πουλήθηκαν στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή πριν από την ψηφοφορία στο Twitter. Αλλά οι υπόλοιπες πουλήθηκαν έτσι.

Ο Μασκ πούλησε κάτι λιγότερο από το 1% της συμμετοχής του στην εταιρεία την περασμένη Δευτέρα και πούλησε περίπου το 2% τις αμέσως επόμενες δύο ημέρες. Πρόκειται συνολικά για περίπου 4,5 εκατ. μετοχές μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, πάντως, ότι Μασκ πιθανότατα θα άρχιζε να πουλά εκατομμύρια από τις μετοχές του για φορολογικούς λόγους.

Τα έγγραφα που υπέβαλε στις εποπτικές Αρχές δείχνουν ότι η άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης των μετοχών και οι πωλήσεις των μετοχών της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προκαθορισμένου σχεδίου συναλλαγών που ο ίδιος είχε καθορίσει στις 14 Σεπτεμβρίου, σχεδόν δύο μήνες πριν παρουσιάσει την ιδέα της πώλησης στο Twitter, όπως ανέφερε η Wall Street Journal.

Τέτοιες γνωστοποιήσεις συναλλαγών έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν σε μεγάλους μετόχους εταιρειών να πραγματοποιούν πωλήσεις βάσει καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες συναλλαγών που αφορούν την εμπιστευτική πληροφόρηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...