410
Ο πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον κόσμο «να χαιρετιούνται χωρίς φιλί» | CreativeProtagon

Γαλλία: Κομμένα τα φιλιά στο γραφείο

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 10:30
Ο πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον κόσμο «να χαιρετιούνται χωρίς φιλί»
|CreativeProtagon

Γαλλία: Κομμένα τα φιλιά στο γραφείο

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 10:30

Στη Γαλλία, το τελετουργικό του πρωινού χαιρετισμού των συναδέλφων στα γραφεία με ένα φιλί έχει σχεδόν καταργηθεί στο πλαίσιο αλλαγής της συμπεριφοράς σε ό,τι έχει σχέση με την φυσική επαφή των ανθρώπων.

Στα σπίτια τους, μεν, οι Γάλλοι επιστρέφουν στη συνήθεια να χαιρετούν τους δικούς τους με ένα, δύο, τρία ακόμη και τέσσερα αλλεπάλληλα φιλιά στα μάγουλα, αλλά η κατάργηση του φιλιού στον επαγγελματικό και ευρύτερο κοινωνικό χώρο που επέβαλε η πανδημία έκανε πολλούς ανθρώπους να χαρούν.

Η συνήθεια οι γυναίκες να χαιρετούν συναδέλφους τους και των δύο φύλων με ένα φιλί είχε επιβληθεί στα γραφεία στα τέλη του 20ου αιώνα, ενώ οι άνδρες περιορίζονταν μεταξύ τους σε χειραψία. Αλλά στην αρχή της πανδημίας ο πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον κόσμο «να χαιρετιούνται χωρίς φιλί».

Κάποιοι υποδέχτηκαν πολύ ευχάριστα αυτή την αλλαγή, γράφει στους Times από το Παρίσι ο Τσαρλς Μπρέμερ. Οπως λέει η 30χρονη υπάλληλος γραφείου Κλοέ Σελαριέ, «Συχνά κάποιοι άνθρωποι δεν νιώθουν άνετα. Το να σε φιλάει ο προϊστάμενός σου μπορεί να είναι διφορούμενο και να προκαλεί αμηχανία».

Μισέλ Ομπάμα και αμερικανικού τύπου ασφαλές αγκάλιασμα αντί για ανθυγιεινά φιλιά (Facebook/Michelle Obama)

Η παρακμή της συνήθειας του φιλιού οφείλεται σε μια αυξανόμενη απροθυμία για φυσική επαφή με ανθρώπους που δεν ανήκουν στο οικογενειακό ή το φιλικό περιβάλλον, υποστηρίζει ο Κλοντ Κοφμάν, συγγραφέας του βιβλίου «What Kissing Means» («Τι Σημαίνει το Φιλί»): «Παίρνουμε τον έλεγχο του σώματός μας και το άγγιγμα είναι υπό επιτήρηση. Αλλά δεν οφείλεται μόνο στην Covid-19, είναι επίσης το κίνημα #MeToo», είπε ο γάλλος κοινωνιολόγος στη Le Parisien.

Στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα αναρωτιόταν «Μπορούμε να επιστρέψουμε πραγματικά στο φιλί (la bise);». Και παρέθετε το σκίτσο μιας ξανθιάς κοπέλας εργαζόμενης σε γραφείο που λέει στον μεγαλύτερης ηλικίας συνάδελφό της: «Δεν επιτρέπεται πλέον να φιλιόμαστε στο γραφείο, και μου πάει μια χαρά». Και εκείνος της απαντάει: «Και εμένα (me too…) Τα προκαταρκτικά είναι απλά χάσιμο χρόνου»…

Η ανθρωπολόγος Φαμπιέν Μαρτέν-Ζουσά δήλωσε: «Το cheek-to-cheek (μάγουλο με μάγουλο) ήταν ένα βάσανο αλλά καμιά δεν τόλμαγε να το πει». Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Μπενζαμέν Νταβιντό, εξάλλου: «Το φιλί θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί ο κορονοϊός μεταδίδεται με τα σταγονίδια όταν εκπνέουμε… αν θέλετε μια πραγματικά τρυφερή κίνηση, τότε είναι προτιμότερο το “αμερικανικού τύπου αγκάλιασμα” γιατί δεν χρειάζεται να βγάλεις τη μάσκα σου».

Ξέρετε τι εννοεί ο γάλλος λοιμωξιολόγος: τη μεγάλη αγκαλιά με τα κεφάλια έτσι ώστε το πρόσωπο να είναι πάνω από  την πλάτη του άλλου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News