671
Το σημείο όπου ο Ανίς Αμρί έπεσε νεκρός από τις ιταλικές σφαίρες | REUTERS/Stringer

Η μάχη κατά της Μαφίας γίνεται μάχη κατά των τζιχαντιστών

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 07:39
Το σημείο όπου ο Ανίς Αμρί έπεσε νεκρός από τις ιταλικές σφαίρες | REUTERS/Stringer

Η μάχη κατά της Μαφίας γίνεται μάχη κατά των τζιχαντιστών

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 07:39

Η ιστορία, πια, είναι γνωστή. Αρχικά, ένας εξτρεμιστής δολοφόνος, o Ανίς Αμρί, οδήγησε ένα φορτηγό επάνω σε αθώους ανθρώπους -σε χριστουγεννιάτικη αγορά, στο Βερολίνο- σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα. Προτού το κάνει είχε δηλώσει πίστη στο ISIS, σε βίντεο που δημοσίευσε η ίδια η οργάνωση. Μέχρι και τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής οι Αρχές τον αναζητούσαν στη Γερμανία. Αλλά το πρωί της 23ης Δεκεμβρίου ο δράστης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών στο Μιλάνο.

Και αυτή η ιστορία είναι, πλέον, γνωστή: εντοπίστηκε σε έλεγχο ρουτίνας στην Πλατεία της Πρωτομαγιάς, στην περιοχή Σέστο Σαν Τζιοβάνι, μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου, στις 03.30 π.μ. τα ξημερώματα. Δύο αστυνομικοί τον υποπτεύθηκαν, ζήτησαν τα έγγραφά του, αλλά ο Τυνήσιος τράβηξε πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί. Τελικά, τον σκότωσε ένας νεαρός αστυνομικός. Ενας  δεύτερος τραυματίστηκε.

Το βασικό: όταν οι αστυνομικοί πλησίασαν τον δολοφόνο δεν είχαν ιδέα ότι απέναντί τους βρισκόταν ένας από τους πιο επικίνδυνους καταζητούμενους της Ευρώπης. Ομως, οι εντολές που έχουν λάβει, εδώ και καιρό, οι υπηρετούντες στις δυνάμεις ασφαλείας της Ιταλίας είναι ξεκάθαρες: πρέπει να ελέγχουν οποιονδήποτε τους φαίνεται ύποπτος.

Σε αυτό συνηγορεί ο Μάρκο Λομπάρντι, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Ο ίδιος, δήλωσε στους Times ότι δεν αποτελεί έκπληξη η εξέλιξη μιας απλής διακρίβωσης στοιχείων. Επειδή, ακριβώς, δεν ήταν απλή. Στα στελέχη της Αστυνομίας έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προκειμένου να χειρίζονται παρόμοιες καταστάσεις και σε ό,τι αφορά στη δράση της Μαφίας, αλλά και σε σχέση με την αποτροπή της δράσης των τρομοκρατών. Μάλιστα, ο Λομπάρντι τόνισε πως έχει συσταθεί μια νέα αστυνομική μονάδα η οποία απαρτίζεται από επίλεκτα στελέχη και αξιωματικούς που εκπαιδεύονται πάνω στις νέες τεχνικές διατήρησης της τάξης απέναντι σε μαφιόζους, αλλά και τζιχαντιστές.

Ο ίδιος  πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εξηγούν το γιατί η Ιταλία δεν έχει υποστεί μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση από την τρίτη -«θυμωμένη», όπως συγκεκριμένα είπε- γενιά μουσουλμάνων μεταναστών: η Μαφία μπορεί να συνεργάζεται με το ISIS, αλλά δεν θέλει αυτό να εμπλέκεται στις δικές της δουλειές, μέσα στην έδρα της, στο «σπίτι» της.

Το αλισβερίσι του Ισλαμικού Κράτους με τη Mαφία

Ο Λομπάρντι, δεν έχει άδικο… Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα»,  η Μαφία εξοπλίζει τους τζιχαντιστές με καλάσνικοφ και άλλα όπλα, ενώ το Ισλαμικό Κράτος «πληρώνει» με αγάλματα και άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς από τη Λιβύη.

7
Ο Μάρκο Λομπάρντι (youtube)

Τα όπλα αυτά φαίνεται ότι διακινούνται από ομάδες της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα ανέφερε ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα πωλούνται σε συλλέκτες στη Ρωσία και στην Ασία. Ενας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας παρουσιάστηκε στη Μαφία ως υποψήφιος αγοραστής. Οδηγήθηκε σε ένα «εργοστάσιο αλλαντικών» στη νότια Ιταλία και του «προσέφεραν» ένα κεφάλι μαρμάρινου ρωμαϊκού αγάλματος έναντι 60.000 ευρώ. Ενα αρχαιοελληνικό άγαλμα είχε τιμή πώλησης 800.000 ευρώ.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2016, στοιχεία έδειχναν ότι το Ισλαμικό Κράτος συνεργάζεται με την ιταλική μαφία σε παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον αρχηγό της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Φράνκο Ρομπέρτι, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters. Ο Ρομπέρτι ανέφερε τότε ότι γίνεται από κοινού διακίνηση παράνομων προϊόντων όπως λαθρεμπόριο πετρελαίου και λαθραία διακίνηση έργων τέχνης. Εκτός από αυτά, οργανώνονται απαγωγές για λύτρα, εκβιασμοί, ενώ υπάρχει και κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, το λαθρεμπόριο ξεκινάει από την Ιταλία και επεκτείνεται στο Μαρόκο, μέσω της Τυνησίας, καταλήγοντας στην ανατολική Λιβύη. «Το Ισλαμικό Κράτος έχει υπό την κατοχή του την περιοχή της Λιβύης, και ελέγχει και τις ακτές του Κόλπου της Σύρτης. Η ιταλική μαφία, αντίστοιχα, είναι δικτυωμένη στις ευρωπαϊκές χώρες. Με τέτοιους τρόπους η διεθνής τρομοκρατία καταφέρνει να αυτοχρηματοδοτείται από τις παράνομες δραστηριότητές της», είχε δηλώσει ο ίδιος.

Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι η χρήση ναρκωτικών απαγορεύεται από τη σαρία, τον ισλαμικό «νόμο» που ακολουθούν πιστά οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Σωστό είναι αυτό, ωστόσο, φαίνεται ότι γίνεται μια «παράκαμψη» από τους ίδιους, προκειμένου να καταφέρουν να γεμίσουν με ρευστό τα ταμεία της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Και για να έχουν χρήματα -τον κινητήριο μοχλό σε όλες τις παράνομες δραστηριότητές τους- συνεργάζονται με τη Μαφία. Εχοντας να αντιμετωπίσουν -από κοινού, πλέον- την ομάδα των καραμπινιέρων που φέρονται διατεθειμένοι να καταστείλουν την όποια δράση τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...