1144
Η Mytilineos έχει μια 20ετή επιτυχημένη συνεργασία με την GE (General Electric) μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα του Ομπάμα | CreativeProtagon

Πώς έφτασε η Mytilineos στη «Γη της Επαγγελίας» του Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 16:53
Η Mytilineos έχει μια 20ετή επιτυχημένη συνεργασία με την GE (General Electric) μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα του Ομπάμα
|CreativeProtagon

Πώς έφτασε η Mytilineos στη «Γη της Επαγγελίας» του Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 16:53

O Μπαράκ Ομπάμα είναι ο τελευταίος μεγάλος σταρ της πολιτικής – και μάλιστα σε μια εποχή που η πολιτική δεν «γεννάει» σταρ. Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αυτό το χάρισμα που τον κάνει δημοφιλή και αγαπητό σε όλη την υφήλιο, περισσότερο μάλιστα εκτός Αμερικής. Λογικό και αναμενόμενο τα απομνημονεύματά του (memoir), με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γη της Επαγγελίας» (A Promise Land), να αποτελούν το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς. Μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλο τον πλανήτη, ειδικά όμως για την πατρίδα τού τέως «πλανητάρχη».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, ακριβώς δύο εβδομάδες από την ημέρα της 59ης Προεδρικής Εκλογής, που πιθανόν να έχει σημάνει την επιστροφή των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο. Στην Ελλάδα, από την ίδια ημέρα και έως το τέλος του χρόνου, θα το βρίσκετε αποκλειστικά στα καταστήματα Public και στο www.public.gr, ενώ από την 1 Ιανουαρίου 2021 θα πωλείται από το σύνολο των βιβλιοπωλείων. Εκδότης είναι ο οίκος Αthens Bookstore Publications.

Μεγάλος Υποστηρικτής της ελληνικής έκδοσης των απομνημονευμάτων του Μπαράκ Ομπάμα είναι η MYTILINEOS. Ο εκδότης μας ενημερώνει στο σχετικό Δελτίο Τύπου ότι η «MYTILINEOS, με την αξιομνημόνευτη υποστήριξή της, συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του σημαντικού έργου ενός εξαιρετικά δημοφιλούς προέδρου». Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σύνηθες να χορηγεί μια εταιρεία αυτού του μεγέθους μια τοπική έκδοση, ακόμη και αν αφορά σε μια προσωπικότητα του βεληνεκούς του Ομπάμα.

Βεβαίως, η ΜYTILINEOS κάθε άλλο παρά «τοπική» εταιρεία είναι σήμερα. Αντιθέτως, έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική και διαρκώς ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη, με συμμετοχή σε μεγάλα ενεργειακά έργα, καθώς και έργα υποδοµής και αμυντικού εξοπλισμού, ενώ έχει «συμπαίκτες» της μερικούς από τους παγκόσμιους «κολοσσούς» στους τομείς όπου δραστηριοποιείται.

General Electric και LNG

Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η MYTILINEOS έχει μια 20ετή επιτυχημένη συνεργασία με την GE (General Electric). Η αμερικανική εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία σήμερα που ξεπερνά τα $ 64,6 δισ. είναι συνεργάτης του ελληνικού Ομίλου σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, όπως και προμηθευτής σε έργα του εξωτερικού μέσω της πρώην ΜΕΤΚΑ, νυν Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης: στις δύο αυτές δεκαετίες της συνεργασίας τους, έχουν διαχειριστεί συνολικά επενδύσεις που ξεπερνούν τα $8 δισ. και έχουν αναλάβει την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 8.000MW σε όλο τον κόσμο.

Οπως μας ενημερώνει σχετικά η ελληνική εταιρεία, «στην κοινή μας διαδρομή με την GE συναντήσαμε αλλά καταφέραμε να ξεπεράσουμε αρκετά σημαντικά εμπόδια, σε δύσκολες δικαιοδοσίες με απαιτητικούς αντισυμβαλλομένους και υπό δύσκολες συνθήκες. Λόγω αυτού του σημαντικού δεσμού, η GE έχει αναλάβει την προμήθεια και τη μακροχρόνια συντήρηση του κύριου εξοπλισμού (power train & HRSG) των μεγαλύτερων εθνικών εγκαταστάσεων ισχύος του ίδιου του Ομίλου μας, δηλαδή ενός εργοστασίου 334MW CHP, δύο CCGTs που λειτουργούν με αέριο συνολικής χωρητικότητας 880MW και πρόσφατα πρόσθετου CCGT 826MW με στρόβιλο H-Class».

Και αν αυτά ακούγονται (και είναι) εντυπωσιακά, αλλά και πολύ τεχνικά, η σχέση της MYTILINEOS με τις ΗΠΑ δεν σταματάει στην General Electric. Από το 2019 η MYTILINEOS είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου (LNG) αμερικανικής προέλευσης  στην Ελλάδα.

Το να συνδεθεί, λοιπόν, με τη «Γη της Επαγγελίας» του Μπαράκ Ομπάμα μοιάζει περισσότερο με μια «υπογραφή» αναγνώρισης των επιχειρηματικών σχέσεών της με τις ΗΠΑ, παρά με μια ενέργεια δημοσίων σχέσεων που στοχεύει στις εντυπώσεις στο εσωτερικό. Το σχετικό Δελτίο Τύπου ωστόσο επισημαίνει ότι «ο πρώην ηγέτης των ΗΠΑ, που ολοκλήρωσε την Προεδρία του με ομιλία στην Ελλάδα, προκειμένου να τιμήσει τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία, αφιέρωσε τη θητεία του –μεταξύ άλλων– στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες, στην προστασία των αδυνάμων, στη διασφάλιση του περιβάλλοντος και την προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς, αρχές οι οποίες εμπνέουν και καθοδηγούν την εταιρική διακυβέρνηση της MYTILINEOS».

Ευρώπη, Νότια Αμερική, Αφρική

Δεν είναι βεβαίως μόνο οι ΗΠΑ. Πρόσφατα η MYTILINEOS ολοκλήρωσε και παρέδωσε δύο έργα ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας. Πρόκειται για το έργο TALASOL στον δήμο Talaván του Cáceres στην Ισπανία (με εγκατεστημένη ισχύ 300 MW, η σύμβαση είχε υπογραφεί στις 18 Ιουνίου 2018) και το έργο Atacama, στον Δήμο Pica στο Tarapaca της Χιλής (ισχύος 170MW στον Δήμο Pica, η σύμβαση είχε υπογραφεί στις 10 Απριλίου 2019).

H MYTILINEOS είναι μια εταιρεία που μετασχηματίζεται συνέχεια. Το 2017 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τη μετέτρεψε από Όμιλο Εταιρειών σε μία ενιαία εταιρεία. Αυτό βοήθησε στις οικονομίες κλίμακας, αλλά κυρίως στην ευελιξία της, κάτι που της επιτρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και ευελιξία, σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω CoVid-19.

Με την πλήρη εξαγορά της METKA, η MΥTILINEOS δημιούργησε τον Τομέα Επιχειρηματικότητα Δραστηριότητας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας. Η αποθήκευση σε μπαταρίες (αντί για την αντλιοταμίευση, που είναι μια πιο μηχανική μέθοδος και απαιτεί να τεθεί σε εφαρμογή επιπλέον μηχανισμός) είναι το μέλλον για την Ενέργεια. Η τεχνολογική πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια ευνοεί τη μέθοδο αυτή και οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στον κλάδο.

Στην Ελλάδα η MYTILINEOS είναι πρωτοπόρος στον σχεδιασμό, εγκατάσταση και συντήρηση έργων αποθήκευσης μπαταριών. Έχει να επιδείξει ήδη σημαντικό εκτελεσμένο όγκο έργων σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική, για σημαντικούς συστημικούς επενδυτές, ανάμεσά τους οι 10 κορυφαίοι contractors της υφηλίου!

Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, ανακοίνωσε τον μετασχηματισμό της πρώην ΜΕΤΚΑ σε Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης, εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων, όπως έργα υδρογόνου κλπ).

Ταυτόχρονα, η εταιρεία κάνει το δικό της Green Deal, καθώς όλα αυτά είναι πιστά στους ESG στόχους (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) και απόλυτα εναρμονισμένα με τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ. Στοιχεία, που βεβαίως δεν μένουν απαρατήρητα από τους επενδυτές, οι οποίοι διαπιστώνουν την ετοιμότητα και ανθεκτικότητα της να διαχειρίζεται τις αλλαγές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται…

Το βιβλίο

Στις 768 σελίδες της «Γης της Επαγγελίας» (φωτογραφία κάτω), ο Ομπάμα καταγράφει με προσωπικό ύφος το σύνολο της πορείας του, από τις πρώτες πολιτικές ανησυχίες του έως και την ολοκλήρωση της δεύτερης προεδρικής θητείας του. Μας βάζει στο Οβάλ Γραφείο και στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου, μας παίρνει μαζί του στη Μόσχα, στο Κάιρο, στο Πεκίνο και αλλού, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις που τον απασχολούν καθώς συγκροτεί το υπουργικό του συμβούλιο, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση, αναμετράται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεπερνάει τα εμπόδια για την ψήφιση του Νόμου για την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη (Obamacare), συγκρούεται με στρατηγούς για την αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, προωθεί τη μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ, αντιδρά στο καταστροφικό ατύχημα της Deepwater Horizon, και εξουσιοδοτεί την Επιχείρηση Τρίαινα του Ποσειδώνα, που καταλήγει στην εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Μιλάει με ειλικρίνεια για τις δύσκολες ισορροπίες που συνεπαγόταν η υποψηφιότητά του ως Αφροαμερικανού, με όλες τις προσδοκίες μιας γενιάς που είχε επενδύσει επάνω του την «ελπίδα και αλλαγή», για τις δυνάμεις που του εναντιώθηκαν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για το πώς επηρέασε η ζωή στον Λευκό Οίκο τη σύζυγο και τις κόρες του, και δεν διστάζει να αποκαλύψει τις αμφιβολίες και απογοητεύσεις του.

Τη μετάφραση του βιβλίου στην ελληνική γλώσσα έκαναν οι Χρύσα Φραγκιαδάκη και Μάνος Τζιρίτας.
Μπορείτε να προαγοράσετε την ελληνική έκδοση μέσω των ιστοσελίδων obamabook.gr και public.gr.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...