270
Το συγκεκριμένο εμβόλιο της Κίνας δοκιμάζεται σε υγιείς πολίτες της Βραζιλίας σε νοσοκομείο του Πόρτο Αλέγκρο | REUTERS/Diego Vara

Προηγείται η Κίνα στην «κούρσα» για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 13:48
Το συγκεκριμένο εμβόλιο της Κίνας δοκιμάζεται σε υγιείς πολίτες της Βραζιλίας σε νοσοκομείο του Πόρτο Αλέγκρο
|REUTERS/Diego Vara

Προηγείται η Κίνα στην «κούρσα» για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 13:48

Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών, δηλαδή  λίγο πριν από την έγκριση, βρίσκεται ένα από τα τέσσερα υποψήφια εμβόλια του κορονοϊού που παρασκευάζονται στην Κίνα, καθώς όπως αποκάλυψαν τοπικά μέσα, έχει ήδη χορηγηθεί σε ειδικές ομάδες γενικού πληθυσμού και εκτός πλάνου κλινικών δοκιμών.

Ωστόσο, όπως γράφει η βρετανική Telegraph, η οποία παίρνει και ανταγωνιστική θέση αφού η χώρα της βρίσκεται αρκετά πιο πίσω με το εμβόλιο της Οξφόρδης, «εκφράζονται ανησυχίες για την ποιότητα του εμβολίου, ενώ υπάρχουν φήμες ότι χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για πολιτικά θέματα».

Από την πλευρά του το Πεκίνο είναι τόσο βέβαιο για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που οι υγειονομικές αρχές αποκάλυψαν ότι ήδη πραγματοποίησαν εμβολιασμούς ένα μήνα πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Η διαδικασία αυτή έγινε εφικτή με ειδική έγκριση για επείγουσα χρήση που έλαβε το εμβόλιο CoronaVac της Sinovac Biotech από την κυβέρνηση της Κίνας, όπως ανακοινώθηκε εκ των υστέρων.

Το εμβόλιο δόθηκε εκτός κλινικών δοκιμών σε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, όπως είναι οι αξιωματικοί των συνόρων και υπάλληλοι κρατικών επιχειρήσεων που εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού και, σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον κινεζικό Τύπο, σύντομα αναμένεται να εμβολιαστούν και εργαζόμενοι από τον κλάδο των συγκοινωνιών.

Oπως σχολιάζει η Telegraph, η κινεζική κυβέρνηση δεν δίνει τεκμηριωμένα δεδομένα για το ποιος εμβολιάζεται, πότε και με ποιο εμβόλιο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική (διόλου απίθανο δεδομένης της φύσης του κινεζικού καθεστώτος).

Επτά εμβόλια του κορονοϊού βρίσκονται σήμερα σε ένα από τα τρία τελικά στάδια κλινικών δοκιμών της φάσης 3 σε όλο τον κόσμο και τα τέσσερα από αυτά είναι της Κίνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...