803
Θερμή χειραψία Κυριάκου Μητσοτάκη - Κώστα Καραμανλή | INTIME NEWS/ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ

Η πρώτη μέρα Μητσοτάκη στη ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 12 Ιανουαρίου 2016, 21:17
Θερμή χειραψία Κυριάκου Μητσοτάκη - Κώστα Καραμανλή
|INTIME NEWS/ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ

Η πρώτη μέρα Μητσοτάκη στη ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 12 Ιανουαρίου 2016, 21:17

Με πολλή όρεξη για… εργασιοθεραπεία άρχισε την πρώτη του ουσιαστικά ημέρα ως νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από νωρίς το πρωί βρέθηκε στα γραφεία του κόμματος, στη λεωφόρο Συγγρού. Το χαρακτηριστικότερο στιγμιότυπο δεν είναι άλλο από τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πρώην προέδρους του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στα γραφεία των τελευταίων στη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδιο κλίμα, με τον νέο πρόεδρο να επικοινωνεί στους δύο πρώην το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του για την ανασυγκρότηση που, ούτως ή άλλως, αποτελεί πρώτη του προτεραιότητα.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε πως θα στηρίξει τη νέα ηγεσία και, όταν του ζητείται, θα τη συμβουλεύει με τις απόψεις του. Οι συγκεκριμένες συναντήσεις, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στοχεύουν αφενός στην εκτόνωση της εσωτερικής έντασης από την πολύμηνη προεκλογική περίοδο, αφετέρου είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση των νέων εσωκομματικών ισορροπιών, που θα αποτυπωθούν σε λίγα 24ωρα με την οριστικοποίηση του νέου οργανογράμματος σε κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Τετάρτη με τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Να παρέμβει ο κ. Τσίπρας για τις Σκουριές»

Χαρακτηριστικό πολιτικό συμβολισμό είχε και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eldorado Gold, στον απόηχο της απόφασης των Καναδών να εγκαταλείψουν την επένδυση στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, εάν δεν εγκριθεί από την κυβέρνηση η σχετική άδεια εντός τριμήνου. «Καλώ τον κ. Τσίπρα να παρέμβει, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα άμεσα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θα πει στους ξένους επενδυτές που θα δει στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα με τις Σκουριές κλειστές», ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Μητσοτάκη μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Επίσης, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την ιδεοληπτική της πολιτική διώχνει τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, οδηγεί σήμερα 600 εργαζόμενους στην ανεργία και σε δεύτερο χρόνο άλλους 500, στερεί 500 επιπλέον θέσεις εργασίας από την οικονομία το 2016 και δυσφημεί διεθνώς την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Είναι, εξάλλου, γνωστό το πολιτικό σκεπτικό του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι, εάν δεν παραχθεί πλούτος, ουδείς θα μπορέσει τον διανείμει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων να βρίσκονται πολύ υψηλά πλέον στη νεοδημοκρατική ατζέντα.

Με καλή διάθεση συναντήθηκαν Κυριάκος μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Με καλή διάθεση συναντήθηκαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σφοδρή αντίδραση και από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, που καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει το επικίνδυνο παιχνίδι με τις ιδιωτικές επενδύσεις. «Είναι θλιβερό και εγκληματικό να προστίθενται εκατοντάδες συμπολίτες μας στις στρατιές των ανέργων και να δίνουμε την εικόνα ως χώρα ότι είμαστε εχθρικοί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας ευθυγραμμίζοντας τη θέση του με τις επίσημες αντιδράσεις της ΝΔ.

Το κρας τεστ του Ασφαλιστικού

Πάντως, το πρωινό του κ. Μητσοτάκη είχε ως κύριο μενού το Ασφαλιστικό, καθώς είχε συνεργασία με τους Γιάννη Βρούτση, Βασίλη Οικονόμου και Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει και την πρώτη σοβαρή μετωπική σύγκρουση της νέας ηγεσίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη διανεμηθεί στη γαλάζια ΚΟ non paper με τις βασικές θέσεις του κόμματος στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, ενώ είναι ξεκάθαρη η επί της αρχής θέση του κόμματος ότι δεν θα υπερψηφίσει την κυβερνητική παρέμβαση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα τρία στελέχη ενημέρωσαν εις βάθος τον νέο πρόεδρο για όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού προβλήματος, ενώ κομματικές πηγές τόνιζαν ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να «φωτίσει» περισσότερο την πτυχή της κοινωνικής ευαισθησίας, που ούτως ή άλλως, αποκαλύπτουν διαχρονικά οι προτάσεις της για το Ασφαλιστικό.

Νωρίς το πρωί, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνεργασία με τον στρατηγικό του πλέον εταίρο, Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ ενδιαφέρον είχε και το ενσταντανέ μεταξύ Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Βορίδη στην είσοδο των κεντρικών γραφείων του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης αντάλλαξαν απόψεις για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις της νέας ηγεσίας και τις προοπτικές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ουδείς αποκάλυπτε πως θα γίνει πρακτικά η αναμενόμενη πολιτική αναβάθμιση του κ. Γεωργιάδη. Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες τονίζει ότι οι συνεργασίες του με τον νέο πρόεδρο του κόμματος θα είναι συχνές και πυκνές, αποφεύγει, πάντως, να σχολιάσει τη φημολογία πως θα «προικοδοτηθεί» με μία θέση Αντιπροέδρου, σενάριο, ωστόσο, που αυτήν την ώρα φαντάζει το επικρατέστερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης συνεργασίες με τους Νίκο Δένδια και Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, εξάλλου, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής Αχαΐας, Μιχάλης Μπεκίρης, γενικός διευθυντής του κόμματος, ο Νίκος Παπαθανάσης και υπεύθυνος του γραφείου τύπου ο Μακάριος Λαζαρίδης. Επικρατέστερος για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ για τη θέση του εκπροσώπου τύπου ακούγεται έντονα το όνομα του Κώστα Κυρανάκη, προέδρου της Νεολαίας του ΕΛΚ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...