449
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, τόσο στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όσο και στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών εν γένει | INTIMEnews

Προβάδισμα 8,2% στη ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της Interview

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2022, 10:47
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, τόσο στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όσο και στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών εν γένει
|INTIMEnews

Προβάδισμα 8,2% στη ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της Interview

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2022, 10:47

Προβάδισμα 8,2 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση –αυτή τη φορά της εταιρείας Interview για λογαριασμό της ιστοσελίδας politic.gr– στον απόηχο των αποκαλύψεων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Το 65,1% των ερωτηθέντων θεωρεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων πολύ/αρκετά σημαντικό, ενώ ποσοστό 34,9% το κρίνει ως «ασήμαντο».

Και σε αυτή τη δημοσκόπηση, η ακρίβεια –με ποσοστό 31,3%– αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα και ακολουθούν η οικονομία (19,4%) και χαμηλότερα η τουρκική προκλητικότητα (9,9%).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία κρίνεται ως πιο ικανή σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ για να διαχειριστεί μία σειρά από ζητήματα, απολαμβάνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα εθνικά θέματα, την εξωτερική πολιτική και την Αμυνα.

Αντιθέτως, σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της ακρίβειας, οι περισσότεροι εκ των των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύονται κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Χαρακτηριστικές οι απαντήσεις στο ερώτημα για το κατά πόσο βοήθησαν τα μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα το fuel pass, και τα αναδρομικά για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, με ένα 63,1% να απαντά αρνητικά.

Για τις πυρκαγιές πάντως, ποσοστό 39,3% θεωρεί ότι φέτος τα πράγματα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έναντι του 23,2% που αξιολογεί ότι ήταν χειρότερα.

Ετσι στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει 32,1% (από 32,5% στην προηγούμενη μέτρηση), έναντι 23,9% του ΣΥΡΙΖΑ (από 24,2%) και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 11,5% (από 12,3%), ΚΚΕ με 5,1%, Ελληνική Λύση με 5,4% και το ΜέΡΑ25 στο 3,5%. Εκτός Βουλής, με 1,8% και 1,2% αντίστοιχα, μένουν Συν.Δημιουργία και Ελληνες για την Πατρίδα. Αναποφάσιστοι δηλώνουν 9,3% των ερωτηθέντων.

Οσο για το πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, η πλειοψηφία (58,1%) συνεχίζει να ζητά εκλογές στη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, έναντι 38% που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν άμεσα.

Εκεί όπου καταγράφεται ευκρινέστερα το αποτύπωμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων είναι στις απόψεις-εκτιμήσεις για τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας:

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, το 35,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με το 40,5% της δημοσκόπησης του προηγούμενου μήνα.

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ επιθυμεί το 20,6% (από 18,6%), ενώ αυτό που σίγουρα δεν «βλέπουν» οι πολίτες είναι συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ (2,4%).

Στο ερωτήματα της καταλληλότητας για τη θέση του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με ποσοστό 45%, καταγράφοντας μείωση μιας μονάδας, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συγκεντρώνει ποσοστό 25%,  τρεις μονάδες κάτω σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, με το 42,4% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον Πρωθυπουργό, ενώ ως δεύτερος δημοφιλέστερος αναδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης (30,6%). Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (25,8%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (23,9%), ο Γιάνης Βαρουφάκης (18,7%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος (14,8%).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...