499
| Menelaos Myrillas / SOOC

Πρόταση-ρελάνς από Γεννηματά σε Ποτάμι

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2016, 17:34

Πρόταση-ρελάνς από Γεννηματά σε Ποτάμι

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2016, 17:34

Οχι απλώς κάτι κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά κινείται και με ταχείς ρυθμούς!

Η Φώφη Γεννηματά δεν άφησε την πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη να πέσει στο κενό και πριν καν περάσει μία εβδομάδα από την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού για τον σχηματισμό του «Κοινοβουλίου του Κέντρου», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει τη συνένωση των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων!

Μάλιστα, ο τρόπος που το κάνει δείχνει να είναι εκτός από μετρημένος, προσεκτικά οργανωμένος.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε τη δημιουργία του «Κοινοβουλίου του Κέντρου», με στελέχη –όχι τα πρωτοκλασάτα- από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, μεταξύ άλλων χώρων. Και η Φώφη Γεννηματά έρχεται σήμερα να αντιπροτείνει τη δημιουργία επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, η οποία θα έχει δύο στόχους.

  • Την ενοποίηση των ΚΟ των κομμάτων
  • Τη σύνθεση των πολιτικών των δύο χώρων ώστε να υπάρξει εκλογική συμπαράταξη, η οποία θα επιβεβαιωθεί τον Μάιο, σε συνδιάσκεψη

Με αυτόν τον τρόπο, μία τέτοια πιθανή συνένωση των ΚΟ θα έκανε το… μόρφωμα να είναι πάνω από τη Χρυσή Αυγή σε κοινοβουλευτική παρουσία, φέρνοντάς το στην τρίτη θέση.

Οι αποφάσεις και η πρόταση Γεννηματά διατυπώθηκαν σε άτυπη σύσκεψη του Συντονιστικού της Συμπαράταξης κι όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Βήματος» δεν μπαίνει κανένα προαπαιτούμενο, ούτε για τα πρόσωπα από πλευράς Ποταμιού, ούτε για τίποτα άλλο. Την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ -μια συνεδρίαση που είχε αναβληθεί εξαιτίας της πολυφωνίας στο εσωτερικό του κόμματος για την πρόταση που κατέθεσε με το άρθρο της στα ΝΕΑ η κυρία Γεννηματα- και στο διάστημα που μεσολαβεί θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να υπάρξει μια συνεδρίαση σύνθεσης των διάφορων απόψεων χωρίς καυγάδες που απειλούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Τι λέει ο Θεοδωράκης

Αντίδραση από το Ποτάμι μετά την πρόταση της Γεννηματά δεν υπάρχει. Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης είχε μιλήσει το πρωί της Πέμπτης στον Αθήνα 9,84 και είχε τονίσει πως «τα μηνύματα που φτάνουν για το “Κοινοβούλιο του Κέντρου” είναι πολλά και θετικά». Προσέθεσε, δε, πως «όλοι πρέπει να συναντηθούν κάπου, να συνεννοηθούν και να δουν τις δυνατότητες μιας πολύ δυναμικής έκφρασης».

Τα… αγκάθια είναι στις λεπτομέρειες

Αν και από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται να μπαίνει κάποια δέσμη προαπαιτούμενων, αυτό που δείχνει να μπαίνει εμπόδιο σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι μια μικρή, αλλά βασική λεπτομέρεια.

Η πρόταση έγινε από την κυρία Γεννηματά. Ωστόσο, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μιλά για συμφωνία σε κορυφαίο επίπεδο, αλλά σε επίπεδο βάσης. Οι βασικές παράμετροι στην πρότασή του είναι το «από τη βάση» και με άτομα εκτός ενεργούς δράσης, πολιτικές προσωπικότητες εκτός πρώτης γραμμής που δεν έχουν φθαρεί. Μέχρι στιγμής, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει υπάρξει απάντηση σε αυτό.

Επίσης, η διατύπωση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι ξεκάθαρη. «Ολα αυτά όμως ας μη τα προεξοφλεί ένας αρχηγός. Ας τα συζητήσει η κοινωνία. Αυτή τη λογική έχει το Κοινοβούλιο του Κέντρου. Εμείς τα παραδίδουμε στην κοινωνία. Εμείς θα παρακολουθούμε και θα ενισχύουμε αυτές τις προσπάθειες». Την ίδια ώρα, η πρόταση έγινε από την κυρία Γεννηματά.

Τα αγκάθια πολλά… Το μέλλον ενδιαφέρον.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...