838
O Ντόναντ Τουσκ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου | SOOC

Μήνυμα σε πρόσφυγες: «Μην έρχεστε στην Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2016, 12:50
O Ντόναντ Τουσκ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου
|SOOC

Μήνυμα σε πρόσφυγες: «Μην έρχεστε στην Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2016, 12:50

Κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποχωρήσει από τη Ζώνη Σένγκεν, εμφανίστηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε δημόσια τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «το να φύγει η Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα». Η Ελλάδα είναι μέλος της Σένγκεν και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για να συμπληρώσει ακολούθως: «Να αποφύγουμε τις διχόνοιες καθώς δεν μας φέρνουν κοντύτερα σε μία λύση. Οι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης». Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, αποτελεί ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρχει εύκολη ευρωπαϊκή λύση χωρίς σεβασμό των κανόνων της Σένγκεν.

Ο κ. Τουσκ έκανε έκκληση και προς τους πρόσφυγες και μετανάστες να μην έρθουν στην Ευρώπη. «Θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες από όπου και αν είστε. Μην έρθετε στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές, μη θέσετε σε κίνδυνο τις ζωές σας».

«Η Ελλάδα δεν θα είναι μια χώρα τράνζιτ», προσέθεσε, αποφεύγοντας απλά να εξηγήσει ότι τα σύνορα είναι πια κλειστά…

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος σε ότι αφορά τις διαθέσεις της Ελλάδας:

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν αβοήθητο. Θα δημιουργήσουμε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ. Αφορά το καθήκον μας απέναντι στις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Δυστυχώς όμως ο πολιτισμός κάποιων άλλων εταίρων είναι διαφορετικός

»Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Αυτό σημαίνει δίκαιη κατανομή βαρών. Να υπάρχουν κυρώσεις για όσους δεν σεβαστούν την ευρωπαϊκή συνθήκη. Πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων. Ζητάμε επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάσταση αλλά και απευθείας από την Τουρκία προς τις χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο. Θα δημιουργήσει κέντρα προσωρινής φιλοξενείας. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών».

Για να καταλήξει ο κ. Τσίπρας: «Η χώρα μας δεν θα αναλάβει για μόνιμη εγκατάσταση ούτε λιτότερους ούτε περισσότερους απ’ όσους πρόσφυγες τις αναλογούν στην Ευρώπη των 28. Ζητάμε να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και οι αποκλεισμοί χωρών από συζητήσεις που τους αφορούν. Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποδοκιμαστούν. Ολοκληρώσαμε τα hotspot και με ταχύτατους ρυθμούς κατασκευάζουμε κέντρα μετεγκατάστασης και υπερβαίνουμε τα όσα έχουμε υποσχεθεί. Δεν πραγματοποιούμε επαναπροωθήσεις στη θάλασσα διακινδυνεύοντας ανθρώπινες ζωές».

Τέλος, αποκάλυψε ότι την προσεχή Τρίτη θα μεταβεί στην Σμύρνη για το 4ο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ευελπιστώντας σε ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών.

Bild: Σχέδιο για να μετατραπεί η Ελλάδα σε «υπερ-hotspot»

bild-print-screnn

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild αποκαλύπτει το ευρωπαϊκό σχέδιο έξι σημείων για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα «υπερ-hotspot». Επικαλούμενη το περιβάλλον του Ντόναλντ Τουσκ, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθούν οι δομές σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο των συνθηκών της Ε.Ε και της Σένγκεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Γερμανίας, το σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα προβλέπει:

1.Να δημιουργηθούν οι υποδομές για την στέγαση 100 χιλιάδων προσφύγων.
2. Εκεί θα πρέπει να αποφασίζεται εάν οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα αίτησης ασύλου στις χώρες της ΕΕ ή όχι.
3. Δεν επιτρέπεται η άμεση απέλασή τους από την Frontex.
4. Από την Ελλάδα θα πρέπει οι πρόσφυγες να κατανεμηθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Ως βάση λαμβάνεται η συμφωνία μετεγκατάστασης της Ε.Ε. που αποφασίστηκε το 2015. Το κλειδί για την κατανομή τους θα γίνεται με βάση τον πληθυσμό ενός κράτους (40%), την οικονομική του δύναμη (40%), τον αριθμό των ήδη καταγεγραμμένων προσφύγων (10%) και τον δείκτη ανεργίας (10%).
5. Η Frontex θα πρέπει να μετατραπεί από μια γραφειοκρατική, υδροκέφαλη υπηρεσία σε έναν ισχυρό οργανισμό, ικανό να δρα στα σύνορα της Ε.Ε.
6. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα με τις αιτήσεις ασύλου.

Οι επαναπροωθήσεις μεταναστών θα βλάψουν τους διακινητές, δήλωσε ο Τουσκ στη συνάντηση με τον Νταβούτογλου

H επαναπροώθηση των παράτυπων οικονομικών μεταναστών θα βλάψει τα δίκτυα των διακινητών ανθρώπων. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ, σε δηλώσεις έπειτα από τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Τουσκ διεμήνυσε πως εναπόκειται στην κρίση της τουρκικής κυβέρνησης να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Διευκρίνισε δε, ότι με την τουρκική κυβέρνηση δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένοι αριθμοί για την επίτευξη της μείωσης των ροών, και πρόσθεσε ότι ο τελικός στόχος είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προειδοποίησε ότι υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την προσφυγική κρίση σαν πολιτικό εργαλείο.

«Είναι λάθος να αφήσεις την προσφυγική κρίση στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας», τόνισε από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός. Εκανε δε γνωστό ότι εργάζονται «για να ανοίξουν νέα κεφάλαια στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας».

Την Παρασκευή ο κ. Τουσκ θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...