423
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο | George Vitsaras / SOOC

Προανακριτική: Θρίλερ με τις έξι διαρροές – ήταν από τη ΝΔ ή από το Κίνημα Αλλαγής;

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 10:25
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο
|George Vitsaras / SOOC

Προανακριτική: Θρίλερ με τις έξι διαρροές – ήταν από τη ΝΔ ή από το Κίνημα Αλλαγής;

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 10:25

Η αλήθεια ότι είχε περάσει η ώρα και δεν είναι πάντα εύκολο να μετράς ψηφοδέλτια και έτσι είναι εύκολο να γίνει λάθος: αρχικά ανακοινώθηκε ότι 172 ψήφισαν «ναι» και 84 «όχι» στην Προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά μετά διορθώθηκε ο αριθμός σε 173 «ναι» και 83 «όχι». Ομως δεν ήταν αυτό το μεταμεσονύκτιο θρίλερ που ανέφερε το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και το διορθωμένο αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας για τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης, μαρτυρά ότι υπήρξαν διαρροές από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.

Συνολικά έξι βουλευτές διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή των δύο κομμάτων και μάλιστα ένας ψήφισε να μη συσταθεί καν Επιτροπή για τις ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλου στην έρευνα για τη Novartis!

Κατ’ αρχάς ψήφισαν 261. Από τη διαδικασία απείχαν οι 34 βουλευτές που αριθμούν συνολικά το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Η ΝΔ αριθμεί 158 βουλευτές. Ενας ο Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτής Φλώρινας, απουσίαζε από την ψηφοφορία καθώς βρισκόταν στο εξωτερικό. Το Κίνημα Αλλαγής διαθέτει άλλους 22 βουλευτές που ήταν όλοι παρόντες στην ψηφοφορία. Τα «ναι» όμως δεν ήταν 179 (όσοι οι παρόντες βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ) αλλά 173.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 86 βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν τέσσερις (Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκος Φίλης και Νεκτάριος Σαντορινιός). Και πάλι όμως τα «όχι» δεν ήταν 82 όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά 83.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ένας εκ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ή του ΚΙΝΑΛ καταψήφισε την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση Προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Από εκεί και πέρα καταγράφηκαν τέσσερα άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα άκυρο ψηφοδέλτιο δεν είχε ούτε «ναι» ούτε «όχι», δύο περιελάμβαναν «ναι» μαζί μαζί με λευκό ψηφοδέλτιο και το τέταρτο είχε «όχι» μαζί με λευκό ψηφοδέλτιο.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να εύχεται σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ «καλά ξεμπερδέματα», από την Πειραιώς έσπευσαν βιαστικά το πρωί να χρεώσουν τη διαρροή των έξι βουλευτών στο ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας χαρακτηριστικά, μέσω «πηγών», ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι «μπετόν αρμέ» και ότι ψήφισε «σύσσωμη» την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου. Ισως βέβαια αυτή να είναι μια βολική ερμηνεία στη συγκεκριμένη συγκυρία καθώς αναμενόταν το μεσημέρι της Τετάρτης η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΚΟ του κόμματος.

Από την άλλη, το ΚΙΝΑΛ υπενθύμισαν (εδώ) το καραμανλικό παρελθόν του κ. Παπαγγελόπουλου και έδειξαν για τους «έξι πρόθυμους» το στρατόπεδο της ΝΔ, η οποία άλλωστε έχει μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό εύρος και άρα περιθώρια για διαρροές τέτοιας κλίμακας. «Στο τέλος, βέβαια, κάποιοι καλοθελητές θα μας πουν ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν ΠΑΣΟΚ» ήταν το δηκτικό σχόλιο σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...