274
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε κομματική ομιλία το Σάββατο 5 Οκτωβρίου | Murat Kula/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Θέμα ωρών η τουρκική επέμβαση στη Συρία, «αγοράζουμε τρίτο γεωτρύπανο»

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2019, 19:01
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε κομματική ομιλία το Σάββατο 5 Οκτωβρίου
|Murat Kula/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Θέμα ωρών η τουρκική επέμβαση στη Συρία, «αγοράζουμε τρίτο γεωτρύπανο»

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2019, 19:01

Η Τουρκία θα προχωρήσει πολύ σύντομα – τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες- σε αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, όπου η Αγκυρα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν εγκαθιδρύσει ακόμη μια σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη».

Την αναγγελία έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν -ίσως όχι τυχαία- ταυτόχρονα με την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.

«Κάναμε τις προετοιμασίες μας, κάναμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αεροπορικές και χερσαίες ενέργειες και πως αυτές μπορεί να αρχίσουν «ακόμη και σήμερα ή αύριο».

Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη μεθόριο με τη Συρία από κοινού με την Τουρκία. Ωστόσο η Αγκυρα έχει δηλώσει πως δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο και έχει επανειλημμένα απειλήσει να πραγματοποιήσει εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα, όπως είπε ο τούρκος πρόεδρος, διαπραγματεύεται αγορά και τρίτου γεωτρύπανου.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του συνεχίζει εντατικά τις εργασίες γεώτρησης και έρευνας τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, έχοντας πλέον δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα.

«Το γεωτρύπανο Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4.000 μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο. Πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει και αυτό», σχολίασε.

Αναφερόμενος στο «Γιαβούζ» ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «μετά που ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καρπασία, το στείλαμε στη γεώτρηση «Μόρφου-1» ενώ «το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% των ερευνών του ανοιχτά της Αττάλειας».

«Στο μεταξύ γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό, και με τρία γεωτρύπανα που θα είναι εξολοκλήρου δικά μας και επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...