1427
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο βήμα του ρωσικού Κοινοβουλίου | Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

Πούτιν: Η Δύση θέλει να μας τελειώσει μια για πάντα

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2023, 11:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/2/2023 13:15
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο βήμα του ρωσικού Κοινοβουλίου
|Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

Πούτιν: Η Δύση θέλει να μας τελειώσει μια για πάντα

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2023, 11:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/2/2023 13:15

Στην πρώτη του ομιλία μετά το 2021 στο ρωσικό Κοινοβούλιο, και τρεις ημέρες πριν την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αυτή ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και «εμείς απλά χρησιμοποιήσαμε βία για να την σταματήσουμε».

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης, επί μία ώρα και 45 λεπτά, ενώπιον της Ολομέλειας και σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από τη Συνθήκη New START για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων ΗΠΑ και Ρωσίας και πρόσθεσε ότι οι δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επιδιώκουν «απεριόριστη εξουσία» στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους, ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα αψηφά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας μέσω ενός άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων, υπογραμμίζοντας ότι τρισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται για τη Δύση, αλλά οι ροές εισοδήματος στην Ρωσία δεν έχουν στερέψει.

Είπε ακόμα ότι η Ρωσία ήθελε να επιλυθεί η διένεξη στην Ουκρανία «ειρηνικά», αλλά οι δυτικές χώρες είχαν προετοιμάσει ένα «διαφορετικό σενάριο» πίσω από την πλάτη της.

Κατάμεστη η αίθουσα του ρωσικού Κοινοβουλίου, λίγα λεπτά πριν ανέβει στο βήμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν – Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

«Κάναμε ό,τι είναι δυνατό για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ειρηνικά, διαπραγματευόμενοι για μια ειρηνική επίλυση αυτής της δύσκολης σύγκρουσης, αλλά πίσω από τις πλάτες μας προετοιμαζόταν ένα πολύ διαφορετικό σενάριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις γιγαντοοθόνες έξω από εμπορικό κέντρο της Μόσχας – REUTERS/Evgenia Novozhenina

«Μιλάω σε μια δύσκολη και σημαντική στιγμή για τη Ρωσία, σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών παντού στον κόσμο», είπε ο Πούτιν, ξεκινώντας την ομιλία του ενώπιον της πολιτικής ελίτ της χώρας και στρατιωτικών που πολέμησαν στην Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία ξεκίνησε αυτή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως επιμένει να την χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο, κατηγορώντας τη Δύση και το ΝΑΤΟ ότι μιλούσαν δημοσίως για την προμήθεια πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία πριν από τη ρωσική εισβολή.

Συνέχισε τις κατηγορίες του κατά της Δύσης λέγοντας ότι «παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι» στην Ουκρανία, ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία των Δυτικών σε χώρες όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και η Συρία επί «αιώνες αποικιοκρατίας και δικτατορίας».

Είπε ακόμα ότι οι Δυτικοί «εξαπάτησαν τους λαούς τους» με «ασύστολα ψέματα» για το τι συνέβαινε στο Ντονμπάς.

Τόνισε ότι η Ρωσία ήταν ανοιχτή στον διάλογο με τη Δύση και σε ένα ισότιμο σύστημα ασφάλειας, αλλά «λάβαμε ανέντιμες απαντήσεις», ενώ έγιναν ενέργειες για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη.

«Ολόκληρος ο πλανήτης είναι γεμάτος» με αμερικανικές βάσεις, είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι τον Φεβρουάριο του 2022 «όλα ήταν προετοιμασμένα» για επέμβαση του Κιέβου στο Ντονμπάς, ενώ επόμενος στόχος «ήταν η Σεβαστούπολη. Ολα αυτά ήταν εντελώς αντίθετα με τα έγγραφα που έγιναν δεκτά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Θα ήθελα να επαναλάβω, αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο και εμείς χρησιμοποιήσαμε βία για να τον σταματήσουμε», τόνισε ξανά.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατευθύνεται στο βήμα – Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης τη Δύση για «ατελείωτη ροή κατηγοριών κατά της Ρωσίας» στην πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, και είπε ότι «η Δύση απελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι» ως αποτέλεσμα των πολέμων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα «πολλαπλά πραξικοπήματα» που διέπραξε η Δύση.

Σε ένα σημείο της ομιλίας του, ο Πούτιν παρουσίασε τη δική του ερμηνεία της Ιστορίας, λέγοντας ότι τη δεκαετία του 30 η Δύση «άνοιξε την πόρτα» στη ναζιστική Γερμανία, ενώ πήγε ακόμα πιο πίσω στον χρόνο, αναφερόμενος στην αυστροουγγρική αυτοκρατορία.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Δύση υποστήριξε «ένα αντικρατικό πραξικόπημα» στην Ουκρανία το 2014.

Συνεχίζοντας το αφήγημά του περί ναζιστικής Ουκρανίας, είπε ότι μία από τις μονάδες του ουκρανικού στρατού έχει πάρει το όνομα μιας γερμανικής ναζιστικής μονάδας και ότι «οι ουκρανοί κυβερνώντες επιλέγουν να κλείσουν τα μάτια σε αυτό».

«Η Δύση θα χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε -τρομοκράτες, ναζί, ακόμη και τον ίδιο τον διάβολο- προκειμένου να πολεμήσει τη Ρωσία», πρόσθεσε απευθυνόμενος στη ρωσική ελίτ.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο ουκρανικός λαός έχει γίνει «όμηρος των δυτικών αφεντικών του», οι οποίοι κατέλαβαν τη χώρα σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. «Το καθεστώς δεν εξυπηρετεί τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά των ξένων δυνάμεων».

Τόνισε ακόμα ότι η Δύση «προσπαθεί να μετατρέψει μια τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια και απείλησε ότι, «θα αντιδράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Μιλάμε για την ύπαρξη της χώρας μας».

Η Βίβλος και οι ομοφυλόφιλοι

Στη συνέχεια, ο ρώσος πρόεδρος κατέφυγε στην προσφιλή του τακτική κατηγορώντας τη Δύση ότι έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της παραδοσιακής ρωσικής οικογενειακής ζωής.

Επιχείρησε να παρουσιάσει τους Δυτικούς ως όργανα του διαβόλου, σε αντίθεση με τη Ρωσία που είναι «δώρο Θεού», και δεν δίστασε να πει ότι στη Δύση «ακόμη και η παιδοφιλία ανακοινώνεται ως κάτι φυσιολογικό».

Ούτε οι ομοφυλόφιλοι έμειναν έξω από την ομιλία του Πούτιν, καθώς ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι, «καλά κάνουν και παντρεύονται στη Δύση, καθώς έχουν το δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή τους. Είμαστε πάντα πολύ ανεκτικοί σε αυτό το θέμα στη Ρωσία», ισχυρίστηκε –κάτι που δεν ισχύει, βέβαια, καθώς επί της προεδρίας του τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων μειώνονται προοδευτικά– και πρόσθεσε:

Αλλά η Αγία Γραφή λέει ότι ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ενώ αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα που γράφουν ότι η Αγγλικανική Εκκλησία εξετάζει «την αλλαγή φύλου» για τον Θεό.

Τα πυρηνικά όπλα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του μετά από μία ώρα και 45 λεπτά, ο ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι δυτικές χώρες έχουν στραμμένα τα πυρηνικά όπλα τους κατά της Ρωσίας αλλά η Μόσχα δεν πρόκειται να πατήσει πρώτη «το κουμπί».

Ομως, επειδή η Δύση ευθύνεται για τις πολύ κακές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, είπε ότι αποσύρει τη χώρα του από τη Συνθήκη New START (για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων), την πενταετή παράταση της οποίας είχαν υπογράψει ΗΠΑ και Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2021. Ηταν και η μοναδική ουσιαστική είδηση που περιείχε η ομιλία του Πούτιν, όπως επεσήμανε ο Guardian.

«Θέλουν να μας επιβάλουν στρατηγική ήττα, θέτουν ως στόχο τις πυρηνικές μας βάσεις, για τον λόγο αυτόν, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα», είπε ο Πούτιν.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκτός Ρωσίας και μετριάστηκε λίγο αργότερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι «η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει υπεύθυνη προσέγγιση και θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια της ισχύος της συνθήκης να σέβεται αυστηρά τα ποσοτικά όρια στα επιθετικά στρατηγικά όπλα».

Τι είναι η συνθήκη New START

Η συνθήκη υπογράφηκε το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ορίζει ανώτατο όριο στρατηγικών πυρηνικών κεφάλων που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Συγκεκριμένα, ορίζει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά, δηλαδή μείωση κατά 30% σε σχέση με το όριο που προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη του 2002.

Ετέθη σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Η συνθήκη επιτρέπει στους επιθεωρητές των δύο πλευρών να επιβεβαιώνουν ότι τηρείται.

Ωστόσο, οι εκατέρωθεν επιθεωρήσεις που προβλέπονται από την συνθήκη διακόπηκαν τον Μάρτιο 2020 λόγω της πανδημίας.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα για την επανάληψη των επιθεωρήσεων επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, αλλά η Ρωσία τις ανέβαλε και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προτείνει νέα ημερομηνία.

Η Μόσχα είχε δηλώσει αυτόν τον μήνα ότι προτίθεται να διαφυλάξει την συνθήκη, παρά την «καταστροφική προσέγγιση των ΗΠΑ» στο θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών.

Ρωσία και ΗΠΑ κατέχουν από κοινού περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο. Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι ένας πόλεμος ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει την Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης προσάπτοντας στην Μόσχα ότι δεν επιτρέπει την επιθεώρηση των πυρηνικών της δραστηριοτήτων στο έδαφός της.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι διακόπτει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, όπως αυτές προβλέπονται από την συνθήκη, ισχυριζόμενη ότι απαντά με τον τρόπο αυτόν στα εμπόδια που έθεσε η Ουάσινγκτον στις ρωσικές επιθεωρήσεις στις ΗΠΑ.

Επίθεση χάκερ στα sites της κρατικής ραδιοτηλεόρασης

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της ομιλίας του Πούτιν, σημειώθηκε κυβερνοεπίθεση στις ιστοσελίδες της ρωσικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης, που την μετέδιδε απευθείας. Οι δημοσιογράφοι του Reuters, που παρακολουθούσαν την ομιλία από το Ιντερνετ, είπαν ότι υπήρξε γενικό μπλακάουτ στα συγκεκριμένα sites.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria-Novosti, το πρόβλημα οφείλεται σε επίθεση από χάκερ, που έβγαλε εκτός λειτουργίας τους διακομιστές των ιστοσελίδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...