392
Ο Φαν Μπάο, ιδρυτής και CEO της επενδυτικής τράπεζας China Renaissance: εξαφανίστηκε | REUTERS/Mike Blake/File Photo

Η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός κινέζου μεγαλοτραπεζίτη

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2023, 21:41
Ο Φαν Μπάο, ιδρυτής και CEO της επενδυτικής τράπεζας China Renaissance: εξαφανίστηκε
|REUTERS/Mike Blake/File Photo

Η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός κινέζου μεγαλοτραπεζίτη

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2023, 21:41

Πού είναι ο δισεκατομμυριούχος Μπάο Φαν, ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και μεγαλύτερος μέτοχος της επενδυτικής τράπεζας China Renaissance; Ο κινέζος τραπεζίτης εξαφανίστηκε χωρίς καμία εξήγηση, προφανώς χωρίς να προειδοποιήσει κανέναν. «Δεν έχουμε επαφή», έγραψε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζάς του σε σχετική δήλωση που κατέθεσε στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. «Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει καμία πληροφορία που να δείχνει ότι η ανεξήγητη απουσία του σχετίζεται με λειτουργίες του ομίλου» είπε η Renaissance.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η καταβύθιση της μετοχής της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, αλλά και η διασπορά φημών που θέλουν τον Φαν ανακρινόμενο από τις κινεζικές υπηρεσίες – διότι στην Κίνα η φράση «δεν έχουμε επαφή» ή «είναι εκτός επαφής» χρησιμοποιείται από βιομηχάνους και τραπεζίτες όταν θέλουν να δηλώσουν πως το άτομο που μυστηριωδώς εξαφανίστηκε έχει μπλεξίματα με το κράτος, σχολίασε η Corriere della Sera.

Ο Μπάο Φαν, 53 ετών, γεννημένος στη Σαγκάη σε οικογένεια τραπεζιτών και διπλωματών, εργάστηκε για τη Morgan Stanley και την Credit Suisse, και μετά ίδρυσε την China Renaissance, το 2005, και την καθιέρωσε ως σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις μεγάλων κινεζικών τεχνολογικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του Διαδικτύου. Το 2015 η Renaissance συμμετείχε σε 13 συγχωνεύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, το 2018, ο Φαν είπε ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90 γνώρισε τους μεγάλους παίκτες του χώρου, οι οποίοι κατόπιν και κατά διαστήματα είχαν ενοχλήσει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ: τους Τζακ Μα, Μα Χουατένγκ και Ρόμπιν Λι. Τότε το Κόμμα-Κράτος αποφάσισε ότι ο κλάδος έπρεπε να συμμαζευτεί, επειδή είχε επεκταθεί πάρα πολύ, οικονομικά και ενδεχομένως και πολιτικά.

Πλέον η κομμουνιστική ηγεσία έχει στείλει καθησυχαστικά μηνύματα στους Κροίσους της Κίνας, του στυλ «η εκστρατεία διόρθωσης έχει τελειώσει». Δεν αποκλείεται όμως τώρα να ήρθε η σειρά του Μπάο Φαν. Εξάλλου στέλεχος της Renaissance στο Χονγκ Κονγκ, ο Κονγκ Λιν, ερευνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για τις σχέσεις του με την κρατική τράπεζα Industrial and Commercial Bank of China. Τα κινεζικά μίντια υπογράμμισαν τους στενούς δεσμούς των Μπάο και Κονγκ.

Ο Μπάο Φαν δεν έχει εμφανιστεί εδώ και κάμποσες ημέρες στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του στο Πεκίνο, ούτε όμως τον είδε κανείς και κάπου αλλού ή στο σπίτι του. Φαίνεται πως ο ένας μετά τον άλλον όσοι βοήθησαν στην οικοδόμηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο θα περάσουν από το κομματικό πραιτώριο ώστε να απολογηθούν για «οικονομικά εγκλήματα»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...