619
Από τα επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας μεταξύ ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πολυτεχνείο: Επεισόδια σε Αλεξάνδρας – Εξάρχεια μετά τη λήξη της πορείας [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2017, 20:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/11/2017 20:41
Από τα επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας μεταξύ ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πολυτεχνείο: Επεισόδια σε Αλεξάνδρας – Εξάρχεια μετά τη λήξη της πορείας [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2017, 20:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/11/2017 20:41

Με (τα συνήθη) επεισόδια αντιεξουσιαστών και δυνάμεων των ΜΑΤ στην λεωφόρο Αλεξάνδρας σημαδεύτηκε και η φετινή πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973. Η πορεία που εκτιμήθηκε σε 11.000 άτομα ολοκληρώθηκε ομαλά μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όμως αμέσως μετά και ενώ το μπλοκ των αντιεξουσιαστών κινήθηκε μέσω της Αλεξάνδρας προς την Πατησίων υπήρξε ένταση μετά το ύψος του Αρείου Πάγου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών απαντώντας στις μολότοφ που δέχθηκαν.

Ηδη έχει γίνει μία προσαγωγή, ενώ οι αντιεξουσιαστές πήγαν στα Εξάρχεια, όπου στα στενά βρισκόταν σε εξέλιξη κυνηγητό.

Η ένταση και η ρίψη μολότοφ συνεχίστηκε στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση δακρυγόνων, για να απαντήσουν στη «βροχή» μολότοφ που δέχονταν από ομάδα περίπου 100 αντιεξουσιαστών. Οι αντιεξουσιαστές έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, ενώ επεισόδια σημειώνονται και κοντά στην πλατεία Εξαρχείων.

Μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από φωτοβολίδα στη συμβολή των οδών Νοτάρα και Κουντουριώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δικηγόρο της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο για να την παραλάβει για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, δόθηκαν ξανά για χρήση οι σταθμοί του μετρό στον Ευαγγελισμό και το Μέγαρο Μουσικής.

Διαδηλωτής κρατά στο χέρι του βόμβα μολότοφ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Διαδηλωτής κρατά στο χέρι του βόμβα μολότοφ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας (φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)
Ο «χορός» των μολότοφ και των αντιεξουσιαστών ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο «χορός» των μολότοφ και των αντιεξουσιαστών… (φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)
ΚΑι ο «χορός» του άνδρας των ΜΑΤ για να αποφύγει τις βόμβες μολότοφ (φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)
…και ο «χορός» του άνδρα των ΜΑΤ για να τις αποφύγει (φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)
Δύο… πορείες το απόγευμα

Από το απόγευμα, δύο, ανεξάρτητες, πορείες κινήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην μία συμμετείχαν φοιτητές, συλλογικότητες και αντιεξουσιαστές και στην άλλη μέλη και φίλοι του ΚΚΕ. Η δεύτερη πορεία κατευθύνθηκε προς την Πρεσβεία από την Ομόνοια, όπου πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση, κινούμενη ανάποδα επί της οδού Πανεπιστημίου.

Η αιματοβαμμένη σημεία του Πολυτεχνείου στα χέρια των μελών της ΠΑΣΠ την ώρα έναρξης της πορείας (SOOC)
Η αιματοβαμμένη σημεία του Πολυτεχνείου στα χέρια των μελών της ΠΑΣΠ την ώρα έναρξης της πορείας (SOOC)

Κλειστές ήταν η Πατησίων, η Πανεπιστημίου, η Ακαδημίας, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πατησίων μέχρι Αγίου Μελετίου, η Σταδίου, ενώ η Κηφισίας εκτρεπόταν στην κάθοδο της Πανόρμου και η Αλεξάνδρας εκτρεπόταν επίσης στην κάθοδο της Πανόρμου.

photo_17-11-17_13_53_081510924437

Το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, που έχουν στην κατοχή τους τη σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».

Οσον αφορά την κατάσταση στο Πολυτεχνείο, μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρχαν άτομα στο εσωτερικό του, ενώ περιμετρικά έχει αποκλειστεί από διμοιρίες των ΜΑΤ.  Ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία παρέμενε κλειστός, καθώς αναμενόταν να καταφθάσει εκεί το μεγάλο σώμα της πορείας.

252922
IntimeNews

Οι αστυνομικές Αρχές είχαν λάβει δρακόντια μέτρα ασφαλείας με τη συμμετοχή περίπου 7.000 αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες, ενώ όλη η δύναμη της Αττικής ήταν σε πλήρη ετοιμότητα. Μάλιστα προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχετο να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία θα περνούσε όπως κάθε χρόνο μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...