467
| CreativeProtagon

Ο θησαυρός κλεμμένων αρχαιοτήτων του Μάθιου Μπογκντάνος

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 17:09
|CreativeProtagon

Ο θησαυρός κλεμμένων αρχαιοτήτων του Μάθιου Μπογκντάνος

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 17:09

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη διαθέτει θησαυρούς πέντε χιλιάδων χρόνων ανθρώπινης Ιστορίας. Ωστόσο, τώρα υπάρχει άλλη μια εκπληκτική συλλογή, που συγκεντρώθηκε από το Γραφείο του Εισαγγελέα του Μανχάταν και τη Μονάδα κατά της Λαθραίας Διακίνησης Αρχαιοτήτων

Η μονάδα, που ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια για να ερευνήσει το λαθρεμπόριο πολιτιστικών θησαυρών, έχει κατασχέσει σχεδόν τέσσερις χιλιάδες αντικείμενα, συνολικής αξίας 204 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τους New York Times, γράφει στους βρετανικούς Times ο Γουίλ Παβία σε ανταπόκρισή του από τη Νέα Υόρκη.

Ηδη, 1.323 αντικείμενα έχουν επιστραφεί στη χώρα προέλευσής τους, ωστόσο η μονάδα χρειάστηκε να φυλάξει στις αποθήκες της 2.281 αντικείμενα: «Αυτό που έχουμε στην κατοχή μας είναι πραγματικά εξαιρετικό και πραγματικά, σε εύρος και βάθος και ποιότητα και ποσότητα, μεγαλύτερο από πολλά μουσεία σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της μονάδας, αντεισαγγελέας Μάθιου Μπογκντάνος, απόστρατος  συνταγματάρχης των πεζοναυτών, γιος έλληνα εστιάτορα από το Κάτω Μανχάταν.

Ο Μάθιου Μπογκντάνος.

Οι πολύτιμες αρχαιότητες αποτελούν στοιχεία σε υποθέσεις για τις οποίες έχουν ασκηθεί διώξεις και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται κομμάτια τα οποία κατασχέθηκαν από ύποπτους λαθρεμπόρους, οίκους δημοπρασιών και ιδιωτικές συλλογές. Ενα γλυπτό από ψαμμίτη του ινδουιστή θεού Γκανέσα, φτιαγμένο τον 10ο αιώνα και αξίας 500.000 δολαρίων, κατασχέθηκε από το ξενοδοχείο Pierre στην 5η Λεωφόρο, αφού οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε κλαπεί από ένα ιερό στη βόρεια Ινδία το 2005 και μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη μέσω του δικτύου ενός εμπόρου ονόματι Σουμπάχ Καπούρ, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση λεηλατημένων αρχαιοτήτων.

Η μαρμάρινη προτομή ενός ρωμαίου αυτοκράτορα, του Σεπτίμιου Σεβήρου, ο οποίος πέρασε τα τελευταία του χρόνια οχυρώνοντας το Τείχος του Αδριανού, έγινε μέρος της συλλογής του Εισαγγελέα το 2020 αφού κατασχέθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Το γλυπτό, αξίας 600.000 δολαρίων, χρονολογείται περίπου από το 200 μ.Χ. και εκλάπη από ένοπλους ληστές το 1985 από τη Santa Maria Capua Vetere, περίπου 15 μίλια βόρεια της Νάπολης.

Ενα κεφάλι κοριτσιού 22 εκατοστών από τον 4ο αιώνα π.Χ. κατασχέθηκε από την γκαλερί Merrin της Νέας Υόρκης. Ιταλοί αξιωματούχοι λένε ότι λεηλατήθηκε κοντά στη Ρώμη.

Ο Μάθιου Μπογκντάνος είναι πρώην αμερικανός πεζοναύτης, ελληνικής καταγωγής, που υπηρέτησε στο Ιράκ, υπερασπιζόμενος αρχαιότητες στο Μουσείο της Βαγδάτης. Το 2019 η ομάδα του κατέσχεσε ένα χρυσό φέρετρο, που αγοράστηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης έναντι 4 εκατ. δολαρίων, το οποίο είχε λεηλατηθεί από επιδρομείς τάφων το 2011.

Ο Μπογκντάνος είχε πει στους βρετανικούς Times φέτος ότι οι έρευνες της μονάδας αναστάτωσαν τον κόσμο της τέχνης. «Αυτό που δεν κάνουμε είναι να λέμε, “Ω, παρακαλώ πολύ, θα σας πείραζε να μας παρέχετε οικειοθελώς πληροφορίες;”» είπε. «Δεν το κάνουμε όταν ψάχνουμε για όπλα. Δεν το κάνουμε όταν ψάχνουμε για ναρκωτικά. Δεν το κάνουμε για αρχαιότητες. Χρησιμοποιούμε τη νομική διαδικασία. Αυτό φαίνεται να ταράζει τους ανθρώπους», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...