833
Ο διάσημος γερμανός designer προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με τα σχόλια του για τα μοντέλα | Facebook / Wolfgang Joop

Ο μόδιστρος Joop τα ξεφούρνισε και τώρα ζητάει συγγνώμη

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 18:42
Ο διάσημος γερμανός designer προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με τα σχόλια του για τα μοντέλα
|Facebook / Wolfgang Joop

Ο μόδιστρος Joop τα ξεφούρνισε και τώρα ζητάει συγγνώμη

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 18:42

Ο γερμανός σχεδιαστής μόδας Βόλφγκανγκ Γιοπ (Joop)  σχολίασε στα  social media δηλώσεις που είχε κάνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel. Ο Γιοπ είχε πει ότι έκλαψε όταν πέθανε ο Καρλ Λάγκερφελντ επειδή είχε φτάσει στο τέλος της μια εποχή και «αυτός ο κόσμος ήταν τόσο υπέροχα επιπόλαιος και ψυχρός. Ολα ήταν προς πώληση. Τα πρακτορεία έδιναν σε πλούσιους άνδρες τα κλειδιά των δωματίων των μοντέλων, που δεν έφερναν πολλά χρήματα. Και όταν ένα κορίτσι διαμαρτυρόταν, σήμαινε: “Μπορούμε και χωρίς εσένα”»….

Οταν οι δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού του είπαν ότι αυτό ήταν τρομερό, ο Γιοπ απάντησε: «Ναι. Αλλά ο κόσμος της μόδας είναι πραγματικά όμορφος μόνο αν υπάρχει και αμαρτία». Και τώρα ο γερμανός μόδιστρος εξηγεί στο Facebook και στο Instagram ότι αυτό που έκανε δεν ήταν παρά να επισημάνει με αιχμηρά λόγια «τη διαφθορά και την επιπολαιότητα της βιομηχανίας της μόδας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980». Το συστατικό τους ήταν «δυστυχώς η ασέβεια και καταχρηστική μεταχείριση των μοντέλων». «Η δήλωσή μου για την αμαρτία στον κόσμο της μόδας ήταν άστοχη στο πλαίσιο αυτό», έγραψε ο 76χρονος designer.

Στη συνέχεια, όπως γράφει Times ο Ντέιβιντ Κρόσλαντ, ανταποκριτής της βρετανικής  εφημερίδας στο Βερολίνο, ο Γιοπ έκανε τα πράγματα χειρότερα όταν είπε στην εφημερίδα Bild: «Τα κορίτσια ήθελαν να κερδίσουν χρήματα και να είναι μέρος τους. Οπότε ήταν καλύτερα να έχουν επαφές με πλούσιους άντρες παρά να πρέπει να δουλεύουν στο ταμείο του σούπερ μάρκετ». Και πρόσθεσε: «Τα πράγματα για τα οποία μιλώ συνέβαιναν τότε. Δεν επικροτώ αυτά τα γεγονότα».

Οι δηλώσεις του Γιοπ προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στα social media, οι οποίες αναμεταδίδονται από τον Τύπο. Η FAZ αναφέρει το σχόλιο μιας γυναίκας στο Twitter: «Είμαι άφωνη αυτή τη στιγμή. Αυτές οι γυναίκες κακοποιήθηκαν και έγιναν αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης και αυτό το άτομο μιλάει για την “αμαρτία” σαν να ήταν κάτι σέξι;». Ενας άλλος χρήστης προχώρησε ακόμη παραπέρα: «Τώρα είναι καιρός να ξεκινήσει έρευνες ένας εισαγγελέας». Και μια άλλη χρήστης αναρωτήθηκε σχετικά με τον Γιοπ: «Μετά από τέτοιες δηλώσεις δεν τιμωρείται κι αυτός τουλάχιστον σαν κάποιος που γνώριζε; Αφόρητο!»

Στο παρελθόν, ο Βόλφγκανγκ Γιοπ  είχε δεχτεί και πάλι έντονη κριτική στο Twitter, αναφέρει το Spiegel: «Κατεστραμμένος τύπος», έγραψε ένας χρήστης, ενώ ένα άλλο tweet  έλεγε ότι ο Γιοπ έκλαιγε κυριολεκτικά μετά τις «παλιές καλές ημέρες», όταν τα μοντέλα εξακολουθούσαν να πωλούνται σαν σαρκικά αγαθά και να κακοποιούνται.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LOOKS by Wolfgang Joop (@wolfgang.joop)

Ο Βόλφγκανγκ Γιοπ με τη Χάιντι Κλουμ στα βουνά

Για την επιλογή των λέξεων του στη συνέντευξή του στο Spiegel, θέλησε να ζητήσει συγγνώμη από όλους όσους στεναχωρήθηκαν ή πληγώθηκαν από αυτές. Θεωρεί σημαντικό να τονίσει ότι «απορρίπτει βαθιά κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας και βίας και τότε και τώρα». Ο σεβασμός σε κάθε άνθρωπο είναι η πρώτη του προτεραιότητα, τόσο εντός όσο και εκτός του κλάδου της μόδας.

Τέλος, όπως αναφέρει ο Κρόσλαντ στους The Times,  οι άτοπες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Γιοπ ακολουθούν τους ισχυρισμούς τεσσάρων γυναικών  για κατά συρροή σεξουαλική κακοποίηση μοντέλων και τις εκκλήσεις προς τη βιομηχανία της μόδας να αντιμετωπίσει έστω καθυστερημένα το #MeToo στους κόλπους της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News