907
Συγκρατημένα χαμόγελα στο υπουργικό, αφού «δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι να πετάμε σύννεφα» | Menelaos Myrillas / SOOC

Τσίπρας στο υπουργικό/ Εχουμε έναν οδικό χάρτη για την απομείωση του χρέους

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2016, 17:18
Συγκρατημένα χαμόγελα στο υπουργικό, αφού «δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι να πετάμε σύννεφα»
|Menelaos Myrillas / SOOC

Τσίπρας στο υπουργικό/ Εχουμε έναν οδικό χάρτη για την απομείωση του χρέους

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2016, 17:18

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργικό συμβούλιο, στον απόηχο της έκβασης του έκτακτου Eurogroup, για τα αποτελέσματα του οποίου ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συνεδρίαση ήταν σε πανηγυρικό κλίμα – όπως, τουλάχιστον, θέλησε να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. Πανηγυρικό και με συμβολισμούς επικοινωνιακούς. Στα παραλειπόμενα, λοιπόν, της συνεδρίασης του υπουργικού, είναι η «αποκάλυψη» του Πάνου Καμμένου στους δημοσιογράφους: το πρωί επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και του δώρισε δύο γραβάτες, για να τις φορέσει στη συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η μία γραβάτα έχει χρώμα κοραλί και λευκό και η δεύτερη έχει μπλε, κόκκινο και λευκό. Η περιγραφή του κ. Καμμένου προκάλεσε σχόλιο υπουργού ότι η δεύτερη γραβάτα έχει τα χρώματα της Γαλλίας. Στο ερώτημα δημοσιογράφων εάν ο πρωθυπουργός θυμόταν πώς δένεται μία γραβάτα, ο κ. Καμμένος απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας έχει υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό και θυμάται από τότε τη σχετική διαδικασία. Βέβαια, το θέμα με τη γραβάτα είχε τεθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον ιταλό ομόλογό του στη Ρώμη. Τότε, ο Ματέο Ρέντσι τού είχε δώσει μια γραβάτα, λέγοντας: «Θέλω η πρώτη γραβάτα που θα φορέσει να είναι ιταλική». Στις 24 Ιανουαρίου 2015, ένα 24ωρο προτού ανοίξουν οι κάλπες εκείνων των εκλογών, ο κ. Τσίπρας είχε πει στους δημοσιογράφους ότι θα φορέσει γραβάτα όταν θα κουρευτεί το χρέος. Βαθύτατα επικοινωνιακό τρικ, δεμένο κόμπο. Γραβάτας.

Στο ίδιο, επικοινωνιακό μοτίβο, ο Πρωθυπουργός προέβη στον ισχυρισμό ότι με τον δημοσιονομικό «κόφτη» του Eurogroup δεν νομοθετούνται επιπρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν είναι μέτρα, δεν θα χρειαστεί, και είναι θεσμός που προβλέπεται ήδη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ενώ προσθέσαμε συγκεκριμένες εγγυήσεις για αυτόματη διόρθωση, από τους στόχους συμφωνίας που έτσι κι αλλιώς είναι κάτι που προβλέπεται. Μπορεί να είναι και πλεονασμός αυτό» παρατήρησε.

Κατά τον κ. Τσίπρα, η απόφαση του Eurogroup δικαιώνει τις πολύμηνες διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης, αφού «κλείνει το πακέτο της αξιολόγησης χωρίς τη νομοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων». Στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε να ψηφιστεί με κανονικές διαδικασίες από τη Βουλή νομοσχέδιο-«σκούπα» το οποίο θα περιλαμβάνει τον μηχανισμό «κόφτη», τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τους έμμεσους φόρους. «Την ίδια στιγμή έχουμε για πρώτη φορά αποτυπωμένο έναν οδικό χάρτη για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας» είπε.

Kάνοντας, όμως, λόγο για «ήπια προσαρμογή», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση, ούτε 1 ευρώ, στις κύριες συντάξεις, ενώ «η κυβέρνηση διέσωσε και την πλειοψηφία των επικουρικών, αλλά προστάτεψε και την πρώτη κατοικία».

«Σήμερα είναι μια μέρα σημαντική. Και είναι σημαντική διότι έπειτα από έξι χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις», σημείωσε. Οπως είπε, έπειτα από έξι χρόνια συνεδριάσεων του Eurogroup, όπου η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, χθες επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας, που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά συντελείται εδώ και καιρό.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχει αλλαγή στάσης από τους ευρωπαίους εταίρους. «Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη και απομονωμένη, αλλά έχει ισχυρή πολιτική στήριξη από κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις που έχουν κατανοήσει ότι ο τόπος αυτός δικαιούται να γυρίσει σελίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι «η χώρα έχει, πλέον, συμμάχους δίπλα της και έχει δημιουργηθεί μια πεποίθηση και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτός ο λαός που υπέφερε άδικα τόσα χρόνια δικαιούται να επιτρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης».

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι «δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι να πετάμε σύννεφα… Χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές για ρήξεις με αντιλήψεις, νοοτροπίες και κατεστημένα συμφέροντα, χρειάζεται τόλμη για να μπει η οικονομία σε τροχιά απογείωσης» επισήμανε. Κατά τον κ. Τσίπρα η ελληνική οικονομία είναι «σαν το συμπιεσμένο ελατήριο και το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να το αφήσει. Αυτό περιμένουμε στις 24 Μαΐου».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα σε αντιπολίτευση και ΜΜΕ. «Κάποιοι προσπαθούν με διαρκή καταστροφολογία να δηλητηριάζουν τον λαό μεταφέροντάς του τη δική τους μιζέρια, το πολιτικομιντιακό κατεστημένο έπαιξε τα ρέστα του, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όμως έπαιξαν και έχασαν και έχασαν» παρατήρησε.

Ειδικά για την αντιπολίτευση, υποστήριξε ότι «προσέφεραν κακές υπηρεσίες προσπαθώντας να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο παίρνοντας θέση υπέρ των δανειστών, παρακαλούσαν, εκλιπαρούσαν τους εταίρους να σκληρύνουν τη στάση τους όχι σε μας, απέναντι στη χώρα και μετά άρχισαν να τα ρίχνουν στους εταίρους».

Λίγο πριν τελειώσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός απέδωσε τα εύσημα στις ομάδες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Κυβερνητική πηγή μάλιστα τόνιζε πως «πλέον μιλάμε για νέα στελέχη, τα οποία είναι οι τεχνοκράτες του μέλλοντος».

Ο κ. Τσίπρας, τέλος, κάλεσε τους υπουργούς του, με τον σταδιακό απεγκλωβισμό από τις διαπραγματεύσεις, να αφοσιωθούν από την προώθηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, αποφασίστηκε να γίνει νέο υπουργικό συμβούλιο μέσα στον Μάιο για να οριστικοποιηθούν αυτές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Δεχτήκαμε το μεγαλύτερο πόλεμο που έχει δεχτεί κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Επιμείναμε στη θέση μας και δικαιωθήκαμε» ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας το χθεσινό Eurogroup.

«Αρχίζουν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό. Μετά τη συμφωνία της 24ης Μαΐου ξεκινούν η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας. Ηρθε η ώρα, πλέον, να καταλάβουν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που έστησε η παρανομία και η διαπλοκή ότι για αυτούς η μεταπολίτευση τελείωσε».

Πρόσθεσε ότι οι ΑΝΕΛ θα παραμείνουν το «αναγκαίο καλό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...