437
|

Απόψε συνομιλούν οι λαοί

Αντώνης Φουρλής Αντώνης Φουρλής 5 Ιουλίου 2015, 03:26

Απόψε συνομιλούν οι λαοί

Αντώνης Φουρλής Αντώνης Φουρλής 5 Ιουλίου 2015, 03:26

Μετά τις εννέα το βράδυ, όταν θα «γράψει» το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, θα μπει και ένας τίτλος σε μερικές χιλιάδες ιστοσελίδες που θα διαβαστούν σε πολλά εκατομμύρια οθόνες τηλεοπτικών υπολογιστών, σε ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα. Θα μπει ένας τίτλος, δίπλα στη λέξη Έλληνες, στις τηλεοπτικές οθόνες όλων των σπιτιών της Ευρώπης και αύριο το πρωί ο ίδιος τίτλος θα βρίσκεται στις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων ευρείας κυκλοφορίας σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά ας συνηθίσουμε από τώρα στην ιδέα. Ο τίτλος θα είναι: «Οι Έλληνες είπαν ΟΧΙ!» ή «Οι Έλληνες είπαν ΝΑΙ!».

Γενίκευση. Σωστό, αλλά έτσι λειτουργούν τα πράγματα σε αυτό τον κόσμο. Από τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα διαβάσουν αυτό τον τίτλο, είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα έχουν μπει στον κόπο ή θα έχουν βρει κάπου για να διαβάσουν τις λεπτομέρειες του ελληνικού δημοψηφίσματος. Ακόμα και τις λεξούλες που είναι γραμμένες στο ερώτημα πάνω στο ψηφοδέλτιο, πάνω από το 'Οχι και το Ναι.

Αυτό που θα κυριαρχήσει είναι ότι εμείς είπαμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ, χωρίς πολλά-πολλά για το τι ακριβώς εννούμε. Είμαι κυνικός, το ξέρω. Αυτή η απλούστευση, όμως, όχι μόνο θα κυριαρχήσει, αλλά ενδεχομένως θα παίξει και καταλυτικό ρόλο για όσα μας ξημερώνουν αύριο.

Για το τι θα συμβεί από εκεί και κάτω, τις μεγάλες αποφάσεις δεν θα τις πάρουν οι λαοί της Ευρώπης αλλά οι ηγεσίες. Η Μέρκελ, ο Ολάντ, ο Ρέντσι, ο Γιούνκερ, ο Σόιμπλε και οι άλλοι. Αν αυτοί ζούσαν μέσα σε κλειδωμένα γραφεία και αποφάσιζαν ανεπηρέαστοι από τον έξω κόσμο, θα ζύγιζαν με την άνεσή τους το μήνυμά μας, θα το αξιολογούσαν και θα κατέληγαν σε μία λύση. Με ψυχραιμία και ελευθερία κινήσεων.

Δεν θα είναι έτσι. Το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ, που θα μπει στον τίτλο δίπλα στη λέξη Έλληνες, θα το εισπράξουν οι λαοί της Ευρώπης όπως εκείνοι νομίζουν. Και αναλόγως θα αντιδράσουν. Οι ηγέτες τους θα τους ακούσουν και θα συνεκτιμήσουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι σε μία χώρα-μέλος της Ένωσης και της ευρωζώνης, ενδεχομένως με αυξημένο ειδικό βάρος για πολλούς λόγους, αλλά θα συνυπολογίσουν και το δικό τους πολιτικό κόστος. Αυτό συμβαίνει στις δημοκρατίες. Έτσι λαμβάνονται οι αποφάσεις και έτσι θα κριθεί εν πολλοίς και το δικό μας αύριο.

Η απάντησή μας, μέσα στο κουτάκι στο ψηφοδέλτιο, είναι η απάντηση ενός λαού, στους άλλους λαούς που περιμένουν απόψε να μας ακούσουν. Είναι λαοί που έχουν πληρώσει την κρίση -περίπου όπως κι εμείς, ή λιγότερο- και θέλουν να την αφήσουν πίσω τους, όσο γρηγορότερα γίνεται. Η απάντησή μας, τους αφορά. Απευθύνεται σε αυτούς – χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι, Γιούνκερ, ή Σόιμπλε. Είναι η δική μας απάντηση σε αυτούς.

Και στο τέλος θα μας κρίνουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News