520
|

Αν τα σποτ έλεγαν αλήθεια

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 5 Σεπτεμβρίου 2015, 16:47

Αν τα σποτ έλεγαν αλήθεια

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 5 Σεπτεμβρίου 2015, 16:47

Φαντάστηκα πώς θα ήταν τα προεκλογικά σποτ των κομμάτων, αν τα έφτιαχναν με ωμή ειλικρίνεια.

ΣΥΡΙΖΑ
Ο Τσίπρας σκίζοντας φωτογραφίες του Βαρουφάκη: «Ναι, σας πήραμε στο λαιμό μας. Ναι, τζογάραμε. Συγγνώμη. Αλλά τώρα δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, θα κάνουμε άλλα. Μάθαμε, στου κασίδη το κεφάλι. Κάναμε ένα πείραμα με 11 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά το 1917 στη Ρωσία και μετέπειτα στον υπόλοιπο κόσμο έγινε με πολύ περισσότερους. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε όπως οι άλλοι που ψηφίζατε τόσα χρόνια. Μαζί, ξεμπερδεύουμε με το παλιό, ψηφίζουμε το νέο ΠΑΣΟΚ».

Νέα Δημοκρατία
Όλοι οι νεοδημοκράτες, πιασμένοι χέρι-χέρι, μ' ένα στόμα μια φωνή, σα χορωδία (και με μουσική υπόκρουση Σπανουδάκη): «Τόσα χρόνια σας καταστρέφαμε γλυκά, τι σας ήρθε και ψηφίσατε την ροζ ελπίδα; Τέλος πάντων, τώρα ό,τι έγινε, έγινε. Ψηφίστε μας πάλι για να διορθώσουμε τον καπιταλιστικό μηχανισμό, να συνεχίσουμε την οικογενειοκρατία, ν' αφήσουμε την αναξιοκρατία όπως την έχουμε συνηθίσει κι όλα θα λειτουργήσουν ανεπαισθήτως και αιθεροπλάνητα, με αστική ευγένεια και χωρίς σπαστικές, επαναστατικές αντιδράσεις απέναντι στις μιντιακές επιθέσεις. Αφήστε τον πλούτο ν' ανθίσει. Έτσι θα πέσουν μερικά ψίχουλα και στους φτωχούς, όπως τα πέταλα του λουλουδιού στις ρίζες».

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Θα έβγαινε η Φώφη ντυμένη μαύρη χήρα και θα μας παρακαλούσε κλαίγοντας να τους ψηφίσουμε για να μην αφανιστούν. Θα έβγαζε και κάποιο παλιό σποτάκι του Ανδρέα Παπανδρέου (ουπς, έβγαλε).

ΑΝΕΛ
Ζουμ στον Πάνο Καμμένο που έχει σκάσει στα γέλια: «Είμαστε το καλύτερο κόμμα. Δεν υπάρχουμε. Πραγματικά, δεν υπάρχουμε. Κυριολεκτικά, ειλικρινά δεν υπάρχουμε, διότι η μόνη μας κεντρική συνθηματολογία και ο πυρήνας της ιδεολογίας μας ήταν το αντιμνημόνιο. Τώρα το υπογράψαμε. Δεν υπάρχουμε σας λέω!»

Το Ποτάμι
Λαϊκή, ένας τελάλης που πουλάει την πραμάτεια του: «Είμαστε λίγο απ' όλα, έλα πάρε-πάρε-πάρε! Και δεξιό μνημόνιο έχουμε, και αριστερό μνημόνιο έχουμε, και όλα είναι δεξιά κι αριστερά και δεν είναι. Έχουμε μόνο νέους απ' τους οποίους παίρνουμε την άγνοια που τη λέμε φρεσκάδα. Παλιούς δεν έχουμε για να παίρνουμε πείρα, αλλά έχουμε όση διαπλοκή χρειάζεται για να μπορούμε να κάνουμε πολιτική. Επίσης, δεν έχουμε κυβερνήσει, άρα κανείς δεν μπορεί να μας διαψεύσει. Έλα πάρε-πάρε-πάρε!»

ΚΚΕ
Πλάνο σε γραμμόφωνο, κάποιος βάζει ένα δισκάκι 78 στροφών και ακούμε: «Εμείς είμαστε πάντα ειλικρινείς, γι' αυτό σας λέμε τα ίδια απ' το 1917. Ο κομμουνισμός είναι καλός, ο καπιταλισμός είναι κακός. Ξέρω ότι έχετε κάποιες διορθώσεις πάνω στον μαρξισμό, αλλά δεν θα τον αλλάξουμε εμείς για να ταιριάζει στα γούστα σας. Όπως η εκκλησία δεν αλλάζει τη Βίβλο και τους ιερούς κανόνες, ανάλογα με το πώς βολεύει τον κάθε πιστό. Αυτά τα κάνουν τα άλλα κόμματα. Δεν θ' αλλάξει το κόμμα για τους ψηφοφόρους, εσείς θα έρθετε στο κόμμα».

ΛΑΕ
Ο Λαφαζάνης, φορώντας μπλουζάκι Τσε Γκεβάρα: «Θα παίρναμε το σποτάκι του ΚΚΕ, αλλά θέλαμε να σας δείξουμε ότι διαφοροποιούμαστε. Εμείς οχυρωνόμαστε πίσω απ' τη στείρα άρνηση, χωρίς εναλλακτικές, γιατί αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι εφαρμόσιμες λύσεις αλλά η καθαρή συνείδησή μας. Εν πάση περιπτώσει, δεν πρόκειται να κυβερνήσουμε, αντιπολίτευση θα κάνουμε, οπότε μη φοβάστε, δεν θα πάθετε τίποτα. Ψηφίστε μας.»

Ένωση Κεντρώων
Ο Λεβέντης, κρατώντας στο ένα χέρι τα ψηφοδέλτια του κόμματος και στο άλλο έναν φραπέ, μας κοιτάει με παράπονο: «Τόσους γραφικούς ψηφίζετε, ψηφίστε ακόμα έναν».

Υ.Γ: Όποιος με θέλει για κειμενογράφο διαφήμισης, μέσα είμαι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News