349
Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη ανάμεσα στον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών και τον Χέρμπερτ Κικλ, υπ. Εσωτερικών της Αυστρίας | Politico.eu

Politico: Η εισαγγελέας Τουλουπάκη «διχάζει όσο λίγοι την ελληνική πολιτική ζωή»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 10:05
Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη ανάμεσα στον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών και τον Χέρμπερτ Κικλ, υπ. Εσωτερικών της Αυστρίας
|Politico.eu

Politico: Η εισαγγελέας Τουλουπάκη «διχάζει όσο λίγοι την ελληνική πολιτική ζωή»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 10:05

«Λίγοι χαρακτήρες στην ελληνική πολιτική ζωή διχάζουν όσο η Ελένη Τουλουπάκη»: Ετσι παρουσιάζει το Politico την εισαγγελέα Διαφθοράς, η οποία έχει χειριστεί υποθέσεις μεγάλης σημασίας που εμπλέκουν και πολιτικούς.

Ο γνωστός ιστότοπος περιλαμβάνει την κυρία Τουλουπάκη στην ομάδα των 28 προσώπων που θεωρεί ότι θα επηρεάσουν την Ευρώπη το 2019.

Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αντιπρόεδρο της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, τον αρχηγό των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν και τον επικεφαλής των υπηρεσιών της Κομισιόν Μάρτιν Σελμάιρ.

Για την ελληνίδα εισαγγελέα, το Politico γράφει ότι «για τους υποστηρικτές της είναι μια απόλυτα αναγκαία μάστιγα, η οποία ξεριζώνει την κουλτούρα της διαφοράς που έχει τα πλοκάμια της βαθιά στο κατεστημένο της χώρας. Για τους επικριτές της είναι όργανο του κυβερνώντος ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κυνηγά πολιτικές βεντέτες και υπονομεύει την αντιπολίτευση».

Είναι όμως αναμφισβήτητο, συνεχίζει το Politico, ότι οι υποθέσεις πάνω στις οποίες εργάζεται  «δυνητικά θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν την κοινή γνώμη πριν από τις εθνικές εκλογές την επόμενη χρονιά, όπου η κεντροδεξιά ΝΔ διατηρεί στέρεο προβάδισμα».

Τον Οκτώβριο η εισαγγελέας «πήρε το πρώτο της σκαλπ», κατά το Politico, όταν η έρευνα οδήγησε στην προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου.

Η ίδια έχει συνεργαστεί με τις αμερικανικές Αρχές για την υπόθεση της Novartis. Δέκα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρωθυπουργοί, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας περιλαμβάνονται στην έρευνα.

Τι λέει η εισαγγελέας

Η παρουσίαση περιλαμβάνει και μια ασυνήθιστη δήλωση της κυρίας Τουλουπάκη, η οποία αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις. «Πρέπει να ξαναχτίσουμε το brand name της Ελλάδας, όλοι πρέπει να εργαστούμε για αυτόν τον στόχο πολύ σοβαρά», επισημαίνει.

Προσθέτει η ίδια: «οι υποθέσεις τις οποίες χειριζόμαστε έχουν μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον και αφορούν όχι μόνο την διαφθορά στη χώρα αλλά και ξένη διαφθορά. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ακούραστα, όσο υπηρετούμε τους πολίτες».

Δεν σχολιάζει τις διώξεις που τυχόν θα ασκήσει στο μέλλον, επιμένει όμως ότι «ήδη επιταχύνθηκαν υποθέσεις που εκκρεμούσαν και τώρα αποδίδουν καρπούς».

Η κυρία Τουλουπάκη έχει εργαστεί ως εισαγγελέας στο τμήμα κατά του ρατσισμού και σε αυτό των οικονομικών εγκλημάτων. Από το 2015 επικεντρώνεται σε υποθέσεις διαφθοράς με πρώτη αυτή που προέκυψε από τις αποκαλύψεις του Ερβέ Φαλσιανί, πληροφοριοδότη και πρώην εργαζόμενου στην τράπεζα HSBC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...