198
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (αριστερά) συνομιλεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους αξιωματούχους στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας | REUTERS/Yves Herman

Πέρασε από το Eurogroup ο προϋπολογισμός – Δεν κόβονται οι συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 08:53
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (αριστερά) συνομιλεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους αξιωματούχους στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας
|REUTERS/Yves Herman

Πέρασε από το Eurogroup ο προϋπολογισμός – Δεν κόβονται οι συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 08:53

Εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Eurogroup, χωρίς παρατηρήσεις από κράτη μέλη, ο ελληνικός προϋπολογισμός, δίνοντας και τυπικά την πολιτική έγκριση για την μη περικοπή των (συμφωνημένων) συντάξεων από το 2019.

Η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος. Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ υπήρξε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας».

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις «επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Η κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις αποτελεί το πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Αντίθετα, μαραθώνιο αποδείχτηκε το τμήμα της συνεδρίασης του Eurogroup το οποίο αφορούσε τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά και το καθένα εγείρει προβλήματα», ανέφερε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, ενώ διευκρίνισε ότι μεταξύ των 27, η Ιταλία ήταν η χώρα που βρέθηκε στην πιο δύσκολη θέση.

Η Ολλανδία είναι ανάμεσα στις χώρες που εκφράζουν τις εντονότερες επιφυλάξεις για τον κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Πολλές άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης μοιράζονται τις ανησυχίες της, ειδικά για τον «σταθεροποιητικό» ρόλο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...