530
Ο Λευτέρης Πετρούνιας στην επιτυχημένη προσπάθειά του - που δεν είδαμε από την τηλεόραση. Τι συνέβη; | Facebook/ Petrounias/ CreativeProtagon

Ποιος φταίει που «χάσαμε» τον Πετρούνια;

Sportscaster Sportscaster 24 Ιουλίου 2021, 17:00
Ο Λευτέρης Πετρούνιας στην επιτυχημένη προσπάθειά του - που δεν είδαμε από την τηλεόραση. Τι συνέβη;
|Facebook/ Petrounias/ CreativeProtagon

Ποιος φταίει που «χάσαμε» τον Πετρούνια;

Sportscaster Sportscaster 24 Ιουλίου 2021, 17:00

Η προσπάθειά του στους προκριματικούς των κρίκων ήταν προγραμματισμένη για τις 10:30 το πρωί. Αρχισε στην ώρα της, όμως Πετρούνια, εμείς (οι Ελληνες), δεν είδαμε! Την ώρα που η μεγαλύτερη ελπίδα μας για χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο έδινε μια, ακόμη, υπέροχη παράσταση και έπαιρνε την καλύτερη βαθμολόγηση, στους τηλεοπτικούς μας δέκτες βλέπαμε όλους τους άλλους αθλητές που αγωνίζονταν εκείνη την ώρα, εκτός από τον Λευτέρη!

Θα τον δούμε σε λίγο, σε μαγνητοσκόπηση, μας ενημέρωνε η σπορτκάστερ της ΕΡΤ, αλλά ο χρόνος περνούσε, η σύνδεση με τον προκριματικό των κρίκων ολοκληρώθηκε, και η άσκηση του Πετρούνια, πουθενά. Βολευτήκαμε με ένα πλάνο του, που τον έδειχνε να συνομιλεί με έναν άλλον Λευτέρη, τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη.

Το… πάρτι που ακολούθησε στα social media, μπορείτε να το φανταστείτε. «Είμαστε ευχαριστημένοι με τη βαθμολογία του, αλλά θα θέλαμε να το δούμε», παραπονέθηκε στο βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό της στα social media η σύζυγός του και παλιά Ολυμπιονίκης, Βασιλική Μιλλούση.

Η ΕΡΤ απολογήθηκε μέσω Twitter: «Σχετικά με τη μη live μετάδοση της επιτυχημένης προσπάθειας του Λευτέρη Πετρούνια: Η ΕΡΤ δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για τη σκηνοθεσία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεταδίδει τις πηγές και τις εικόνες που επιλέγουν οι Ιάπωνες σκηνοθέτες. Εγινε αμέσως διάβημα στο Τόκιο και το βίντεο του πρωταθλητή μας θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο, αμέσως μόλις αποσταλεί στην ΕΡΤ».

Είχε, πια, μεσημεριάσει όταν η προσπάθεια του Πετρούνια «ανέβηκε» στο Διαδίκτυο. Οχι από την ΕΡΤ, αλλά από το Eurosport Greece. Μάλιστα, σε αντίθεση με τους τηλεθεατές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι συνδρομητές του Eurosport είχαν παρακολουθήσει κανονικά, live, τον προκριματικό του Λευτέρη.

Τι, ακριβώς, συνέβη; Ποιος φταίει για το «μαύρο» στον αγαπημένο αθλητή όλων των Ελλήνων;

Σαφώς, ο σκηνοθέτης. Που μπορεί και να μην είναι Ιάπωνας. Κατ’ επέκταση, οι διοργανωτές. Αυτοί επιλέγουν την εικόνα που στέλνουν σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η OBS (Olympic Broadcasting Services), η οποία εδώ και χρόνια συνεργάζεται με τη ΔΟΕ και είναι υπεύθυνη για την τηλεοπτική «κάλυψη» των Αγώνων, Θερινών και Χειμερινών. Ο υπάλληλός της που είχε το γενικό πρόσταγμα της μετάδοσης έκανε ασυγχώρητο λάθος, όχι επειδή ο Πετρούνιας είναι Ελληνας, αλλά γιατί είναι «χρυσός» Ολυμπιονίκης. Ενας από τους δέκα «υπεραθλητές» αυτής της διοργάνωσης, και από τους λίγους που βρίσκονται στο Τόκιο για να υπερασπιστούν την Ολυμπιακή πρωτιά που είχαν κατακτήσει στο Ρίο.

Η ΕΡΤ είπε την αλήθεια: μεταδίδει ό,τι τη συγκεκριμένη στιγμή επιλέγουν οι σκηνοθέτες των διοργανωτών. Θα μπορούσε να έχει κάνει κάτι διαφορετικό; Βεβαίως, αλλά πριν αρχίσουν οι Αγώνες. Θα μπορούσε να έχει ζητήσει να της στέλνουν όλα όσα καταγράφουν οι κάμερες, είτε βγαίνουν στον «αέρα» είτε όχι, και να επιλέγει η ίδια τι θα δείξει. Στην περίπτωσή μας, θα είχε πλάνα και από τα έξι όργανα, ταυτοχρόνως, και -φυσικά- θα μετέδιδε την προσπάθεια του Πετρούνια. Μόνο που, αυτό το «πακέτο» είναι πολύ πιο ακριβό από το «livefeed», δηλαδή την εικόνα που το Τόκιο στέλνει σε όλο τον πλανήτη. Είπε να κάνει οικονομία. Πού να το φανταστεί, οτι ο τηλεσκηνοθέτης θα αγνοούσε τον αθλητή που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμά του;

Το Eurosport έχει αγοράσει το πλήρες «πακέτο». Γι’ αυτό μπορεί να δίνει στον τηλεθεατή τη δυνατότητα να επιλέγει εκείνος τι θα παρακολουθεί κάθε στιγμή. Γι’ αυτό είχε την εικόνα του Πετρούνια, ενώ η ΕΡΤ την περίμενε επί τέσσερις ολόκληρες από το Τόκιο, και τελικώς τη μετέδωσε στις τρεις μετά το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...