264
Η κηδεία έγινε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Κηφισιά | Intimenews/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πλήθος κόσμου για το τελευταίο «αντίο» στη Νίκη Γουλανδρή

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 15:49
Η κηδεία έγινε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Κηφισιά
|Intimenews/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πλήθος κόσμου για το τελευταίο «αντίο» στη Νίκη Γουλανδρή

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 15:49

Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί, εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού και του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, αποχαιρέτησαν τη Νίκη Γουλανδρή στην Κηφισιά, που πέθανε το Σάββατο.

Δεκάδες τα στεφάνια στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου, ανάμεσα τους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη και Κωστής Χατζηδάκης, οι πρώην υπουργοί Λυδία Κονιόρδου, Κώστας Λαλιώτης, Στέφανος Μάνος, Σταύρος Δήμας, ο μουσικός Γιώργος Νταλάρας, η ηθοποιός Μίμη Ντενίση.

Η Νίκη Γουλανδρή, μία Ελληνίδα που άφησε το στίγμα της και έγινε γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο αγωνιζόμενη για την προστασία του περιβάλλοντος, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Το 1964 ίδρυσε, μαζί με τον σύζυγό της, Άγγελο Γουλανδρή, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης. Τον Νοέμβριο του 1996, όταν απεβίωσε ο σύζυγός της, ανέλαβε πρόεδρος του Μουσείου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής της.

Με τη συνεχή υποστήριξη του Αγγελου Γουλανδρή καλλιέργησε το ερευνητικό πνεύμα της. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες, προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Ως προσωπικότητες -η ίδια και ο σύζυγός της- θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και την πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επικεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε έναν νέο κώδικα αξιών.

Η Νίκη Γουλανδρή διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1974-1975), αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975-1981), αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (1989-1991).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...