864
Ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι | INTIMEnews

Πλαφόν €10 στα rapid test, στα €60 τα PCR – Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 14:17
Ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι
|INTIMEnews

Πλαφόν €10 στα rapid test, στα €60 τα PCR – Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 14:17

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου αλλάζει η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών, οι οποίοι εφεξής θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα από ιδιωτικό τεστ (με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους) για να προσέρχονται στην εργασία τους και σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, πλαφόν επιβάλλεται στις τιμές των τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, 10 ευρώ για τα rapid και 60 για τα PCR.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση που η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή διαμορφώνεται ελεύθερα.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση (ΦΕΚ Αριθμ. 98491) που υπογράφει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Aδωνις Γεωργιάδης, «έχοντας υπόψη… την ανάγκη για την προστασία των καταναλωτών μέσω της παροχής των αγαθών και των υπηρεσιών που συνέχονται με την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19 σε προσιτές τιμές, οι οποίες δεν επηρεάζονται από φαινόμενα δόλιας εκμετάλλευσης της αυξημένης ζήτησης για αυτά, καθώς και από λοιπές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και την ανάγκη καθορισμού ανώτατων τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας που σχετίζονται άμεσα με την πρόληψη και τη διάγνωση του κορονοϊού SARS-CoV2» ορίζονται τα εξής:

Ορίζονται ως ανώτατα όρια τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μη συνυπολογιζομένου σε αυτά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), τα ακόλουθα:

1) Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR:

α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των σαράντα ευρώ (40 ευρώ) και

β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των είκοσι ευρώ (20 ευρώ).

2) Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα ευρώ (10 ευρώ).

3) Οι ανώτατες τιμές που προβλέπονται στις περ. 1β) και 2 δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

4) Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

5) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περ. 1 και 2, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 ευρώ).

6) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περ. 4, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ (1.000 ευρώ)»

Aπό τη Δευτέρα, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι ανεμβολίαστοι απασχολούμενοι οφείλουν να υποβάλλονται σε εργαστηριακό τεστ (rapid), με δική τους ευθύνη και έξοδα.

Το  αποτέλεσμα του τεστ δηλώνεται υποχρεωτικά στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Σημειώνεται ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να απευθύνονται σε δημόσιες δομές.

Αν δεν έχει τεστ ή/και δεν δεν δηλωθεί στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ,  ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση.

Αναλυτικά, από τις 13 Σεπτεμβρίου, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα, με το κόστος τους στα 10 ευρώ (το οποίο θα καλύπτεται από τους ίδιους). Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους

Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα.

Οι μαθητές θα κάνουν δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ οι ανεμβολίαστοι φοιτητές δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ/τεστ, αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων).

Για τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες, στις μετακινήσεις τους με αεροπλάνο, πλοίο και ΚΤΕΛ θα είναι υποχρεωτικό το rapid test από 17 ετών και άνω και self test για μικρότερες ηλικίες, 5-17 ετών (και εδώ με δαπάνη των πολιτών).

Εστίαση – διασκέδαση

Από 13/9 στους κλειστούς χώρους εστίασης θα εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι και αυτοί που νόσησαν. Το ίδιο θα ισχύει και για τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων (λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση, με έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο με την εφαρμογή covid free app).

Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να μπαίνουν και ανεμβολίαστοι εφόσον έχουν πραγματοποιήσει rapid test έως και 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν και οι ανεμβολίαστοι με rapid test έως και 48 ώρες πριν.

Επαναλαμβάνεται ότι ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι. Σε όλους τους κλειστούς χώρους η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική, για εμβολιασμένους και μη, όπως και στους ανοικτούς, όπου υπάρχει συνάθροιση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News