246
Aπό τις δορυφορικές μετρήσεις παρουσιάζονται θερμοκρασίες της τάξεως των 23 βαθμών Κελσίου | SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Πιο ζεστές από το κανονικό εφέτος οι θάλασσες σε Κυκλάδες και βόρειο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 16:35
Aπό τις δορυφορικές μετρήσεις παρουσιάζονται θερμοκρασίες της τάξεως των 23 βαθμών Κελσίου
|SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Πιο ζεστές από το κανονικό εφέτος οι θάλασσες σε Κυκλάδες και βόρειο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 16:35

Αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας καταγράφουν οι επιστήμονες στην επιφάνεια του Αιγαίου, τον Ιούνιο, ενώ στα τέλη Μαΐου, είχε υποχωρήσει.

Οπως αναφέρει στο site του, ο Θεόδωρος Κολυδάς, διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, από τις δορυφορικές μετρήσεις παρουσιάζονται θερμοκρασίες της τάξεως των 23 βαθμών Κελσίου, τόσο στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου όσο και στην περιοχή των Κυκλάδων.

Οπως εξηγεί, η μεταβολή αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί πάνω από τις ανατολικές θάλασσες.

Στα νοτιοδυτικά πάντως τμήματα του Αιγαίου προς το Κρητικό Πέλαγος, οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Στον αντίποδα, επισημαίνει ο κ. Κολυδάς, λόγω του δυτικού βορειοδυτικού ρεύματος που επικρατεί στο Ιόνιο, υπάρχει υποχώρηση της θερμοκρασίας της θάλασσας με τις χαμηλότερες τιμές περί τους 21 βαθμούς στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο καθώς επίσης και στον Κορινθιακό.

Ο δορυφορικός χάρτης που δείχνει τις επιφανειακές θερμοκρασίες στο Αιγαίο και το Ιόνιο – kolydas.eu
Χαμηλές θερμοκρασίες στη Μεσόγειο

Στην Μεσόγειο διακρίνονται πολύ χαμηλές τιμές με αποκλίσεις της θερμοκρασίας θαλάσσης κάτω από 4 βαθμούς από το κανονικό, στα νότια τμήματα της Ισπανίας.

Η μεγάλη αυτή απόκλιση, εξηγεί ο μετεωρολόγος, οφείλεται στο ισχυρό δυτικό επιφανειακό και θαλάσσιο ρεύμα που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή.

Με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος Poseidon, οι ζεστές θάλασσες θα διατηρηθούν περίπου μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδος στο Αιγαίο με αισθητή μάλιστα άνοδο στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Δείτε το βίντεο από το σύστημα Poseidon που παρουσιάζει την πρόγνωση θερμοκρασιών ελληνικών θαλασσών:

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...