477
Ο Τζίμης Πανούσης ήταν πάντα μια ξεχωριστή φιγούρα στη δημόσια σφαίρα | Menelaos Myrillas / SOOC

Πέθανε ο Τζίμης Πανούσης

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2018, 16:57
Ο Τζίμης Πανούσης ήταν πάντα μια ξεχωριστή φιγούρα στη δημόσια σφαίρα
|Menelaos Myrillas / SOOC

Πέθανε ο Τζίμης Πανούσης

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2018, 16:57

Εφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 64 ετών ο τραγουδοποιός και ηθοποιός Τζίμης Πανούσης, το τραγουδοποιός που με τους στίχους και την οξύτητα του λόγου του, υπήρξε με τον τρόπο του ένα σύμβολο της Μεταπολίτευσης, την οποία άλλωστε ανέλυε και καυτηρίαζε με κάθε ευκαιρία.

Νωρίς το μεσημέρι υπέστη καρδιακό επεισόδιο ενώ ήταν σπίτι του. Η σύζυγός του κάλεσε ασθενοφόρο, εστάλη «μονάδα», όχημα εφοδιασμένο και με απινιδωτή, αλλα κατά τη μεταφορά του στον «Ερυθρό Σταυρό» εξέπνευσε.

Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Πανούσης ταλειπωρείτο χρόνια με προβλήματα υγείας, κυρίως με την αδύναμη, όπως αποδείχτηκε, καρδιά του.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2017 υπέστη καρδιακό επεισόδιο, ύστερα από κρίση κολπικής μαρμαρυγής και κατέρρευσε στη σκηνή κατά τη διάρκεια της παράστασης του στο «Κύτταρο». Τότε είχε νοσηλευτεί για λίγες ημέρες στο νοσοκομείο «Ελπίς».

Γεννημένος στις 12 Φεβρουαρίου 1954, ο Πανούσης υπήρξε ασυμβίβαστος, οξύς και ανατρεπτικός, όπως δικαιούται να είναι ένας καλλιτέχνης. Και αυτά τα στοιχεία διέτρεξαν τις τέσσερις δεκαετίες του στη μουσική σκηνή της χώρας.

Εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με τις «Μουσικές Ταξιαρχίες» με τις οποίες κυκλοφόρησε τρεις δίσκους πριν χαράξει ανεξάρτητη πορεία.

Από τότε εμφανιζόταν σε μουσικές σκηνές σε προγράμματα που συνδύαζαν μουσική και θεατρικά στοιχεία με καυστική σάτιρα. Δεν έλειπε η κριτική σε άλλους καλλιτέχνες, όπως στον Γιώργο Νταλάρα, με τον οποίο είχαν φτάσει στα δικαστήρια.

Αλλά πάντως, ο Νταλάρας αποχαιρέτησε τον Πανούση με θερμά λόγια, γράφοντας ότι «Μπροστά στη ζωή και στο θάνατο, όλα γίνονται ασήμαντα, μηδαμινά»:

Έφυγε ένας νέος, ταλαντούχος άνθρωπος, βυθίζοντας στη θλίψη τα παιδιά του, την οικογένειά του. Ένας άνθρωπος που με τη…

Geplaatst door Γιώργος Νταλάρας op Zaterdag 13 januari 2018

Ο Πανούσης είχε παρουσία και στον κινηματογράφο, όπως στην καλτ ταινία «Ο δράκουλας των Εξαρχείων» και σε άλλες παραγωγές.

Ο Πανούσης τον Οκτώβριο του 2000 ,σε δίκη για εξύβριση εθνικού συμβόλου και παράνομη αφισοκόλληση (ΑΠΕ/ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ)

Τα τελευταία χρόνια έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές ενώ το καλοκαίρι του 2017 είχε περιοδεύσει με το Εθνικό Θέατρο παίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Ειρήνη» του Αριστοφάνη.

Είχε έναν γιο και μία κόρη.

264648
Επί σκηνής, εκεί όπου ήταν για δεκαετίες (Intimenews/photo Panoulis)

Ο Αλέξης Τσίπρας σε tweet σημειώνει ότι ο Τζίμης Πανούσης «υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που άφησαν το μοναδικό τους στίγμα στην σύγχρονη ελληνική μουσική»

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του και το ταλέντο του εκλιπόντα καλλιτέχνη.

Τη θλίψη του για την απώλεια του Τζίμη Πανούση εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που επισήμανε ότι υπήρξε «πρωτοπόρος και ευρηματικός, δημιούργησε μια δίκη του κατηγορία στο ελληνικό τραγούδι που χαρακτηρίστηκε από την καυστικά σατιρική ματιά του απέναντι στην εξουσία, την πολιτική και την κοινωνία. Συχνά αθυρόστομος, πάντα αυθεντικός ο Τζίμης Πανούσης υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια πολυτάλαντη καλλιτεχνική ιδιοφυία».

Τα συλλυπητήριά τους για τον χαμό του Τζίμη Πανούση εξέφρασαν ακόμη η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...