415
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όταν βγήκε από το νοσοκομείο μετά τη νοσηλεία με Covid-19. Η ψήφιση του προϋπολογισμού τον καθιστά γοητευτικό για τον κυβερνητικό συνασπισμό | EPA/MATTEO CORNER

Ο Μπερλουσκόνι είναι πάντα πρόθυμος – αλλά όχι χωρίς ανταλλάγματα

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 21:22
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όταν βγήκε από το νοσοκομείο μετά τη νοσηλεία με Covid-19. Η ψήφιση του προϋπολογισμού τον καθιστά γοητευτικό για τον κυβερνητικό συνασπισμό
|EPA/MATTEO CORNER

Ο Μπερλουσκόνι είναι πάντα πρόθυμος – αλλά όχι χωρίς ανταλλάγματα

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 21:22

Ενας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν το βάζει εύκολα κάτω. Πάλεψε με τον κορονοϊό, τον νίκησε και τώρα είναι έτοιμος να εμφανιστεί και πάλι στην κεντρική  πολιτική σκηνή, αν και τυπικά είναι «εξόριστος» στην Ευρωβουλή.

Ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός προσφέρθηκε να στηρίξει την κυβέρνηση, στην οποία συμμαχούν το Κίνημα Πέντε Αστέρια και το Δημοκρατικό Κόμμα, για να περάσει ο προϋπολογισμός του 2021, ανέφερε το Politico. Μια παρέμβαση και με πολιτικό πρόσημο, αλλά και για να ικανοποιήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.

Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως ψήφους για να περάσει ο προϋπολογισμός. Η πλειοψηφία που είχε τη Γερουσία έχει διαβρωθεί – ούτε λίγο ούτε πολύ 16 γερουσιαστές αποσκίρτησαν από το Κίνημα Πέντε Αστέρια – ενώ και στο Κοινοβούλιο ο κορονοϊός μπορεί να κρατήσει μέλη του συνασπισμού μακριά από την ψηφοφορία.

Χάρη στις ψήφους του κόμματος του Μπερλουσκόνι είναι πιθανόν ότι θα καλυφθούν τα κενά. Το Forza Italia, το κόμμα που ίδρυσε και τον έφερε στην πρωθυπουργία, δεν είναι πάντως και στην καλύτερη θέση. Από τις εκλογές του 2018 ως σήμερα η επιρροή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, έχει πέσει στο μισό και μόλις φτάνει το 7%.

Στο μυαλό του Μπερλουσκόνι είναι όμως και οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2022. Η Βουλή εκλέγει νέο αρχηγό κράτους για 7 χρόνια και ο πρώην πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει ρόλο σε αυτό.

Κινήσεις… καλής θέλησης

Φυσικά, η στήριξη δεν μπορεί να έλθει χωρίς ανταλλάγματα. Όσο και αν ο ίδιος λέει ότι βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω από αυτό του κόμματος (αυτό δήλωσε στην εφημερίδα της οικογένειας, την Il Giornale), σύμβουλοί του τονίζουν ότι το Forza Italia ζητεί ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και πάγωμα των φόρων, για να ψηφίσει «ναι».

Μέσα στον Νοέμβριο, η κυβέρνηση, όπως έγραψε ο ιταλικός Τύπος, είχε κάνει ένα δώρο στην πλευρά του μεγιστάνα, μια τροπολογία που θωρακίζει την Mediaset, τον μιντιακό κολοσσό των Μπερλουσκόνι, από την πιθανότητα επιθετικής εξαγοράς από τη γαλλική Vivendi, η οποία ήδη κατέχει το 29% της Mediaset.

Ηταν αυτό το αντάλλαγμα από την κυβέρνηση; Η πλευρά Μπερλουσκόνι καλωσόρισε τη διάταξη, αλλά δηλώνει αθώα, η δε κυβερνητική πλευρά αρνείται ότι επρόκειτο για φωτογραφική τροπολογία.

Το φλερτ με την κυβέρνηση από την πλευρά του Forza Italia φέρνει δυσαρέσκεια στα δεξιά του. Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και η Τζόρτζια Μελόνι των Αδελφών της Ιταλίας λένε ότι ο Σίλβιο παίζει παιχνίδια, ενώ η δεύτερη του θυμίζει ότι συγκυβερνούν σε 15 από τις 20 περιφέρειες της χώρας. Τριγμοί εμφανίστηκαν και μέσα στο κόμμα, όπου τρεις βουλευτές μεταπήδησαν στη Λέγκα, αισθανόμενοι άβολα από το φλερτ με την κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον δήλωσαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...