332
|

Γιώργος Παπαζήσης: Ο «Μανωλιός» που δεν ήθελε να είναι άλλο… Κρητικός

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2018, 11:23

Γιώργος Παπαζήσης: Ο «Μανωλιός» που δεν ήθελε να είναι άλλο… Κρητικός

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2018, 11:23

Μια από τις χαρακτηριστικές φιγούρες του ελληνικού σινεμά στη χρυσή –αν και όχι τόσο ποιοτική– εποχή του (μέσα δεκαετίας ’60 – αρχές του ’70), ο ηθοποιός Γιώργος Παπαζήσης έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 80 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Γεννημένος το 1938 και μετά τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του «Ελληνικού Ωδείου» και στη Μουσική Σχολή του Μ. Θεοφανίδη, έκανε το ντεμπούτο του στη θεατρική σκηνή το 1961 με το έργο των Τσιφόρου – Βασιλειάδη «Τα Κοκόρια των Δώδεκα»· και γρήγορα καθιερώθηκε στο μουσικό θέατρο.

Στον κινηματογράφο  ξεκίνησε το 1962 με την ταινία «Τέρμα τα Δίφραγκα» του Σάκη Τσολακάκη και έπειτα ακολούθησαν μια σειρά από εμπορικές κωμωδίες στις οποίες έγινε γνωστός στον ρόλο του «Μανωλιού» (μολονότι στο πρώτο τέτοιο φιλμ, «Το Πιο Λαμπρό Μπουζούκι» του Κώστα Καραγιάννη έπαιξε τον αδελφό του, τον… «Μιχαλιό»).

Σε κάθε περίπτωση, παίζοντας κατά βάση τον καλοκάγαθο Κρητικό (που συνήθως προσπαθεί να παντρέψει την αδελφή του), ο Παπαζήσης έπαιξε μέσα σε λίγα χρόνια σε 36 (!) ταινίες, κόβοντας πολλά εισιτήρια και αφήνοντας ως εκ τούτου και αυτός το αποτύπωμά του στο ελληνικό σινεμά.

Με τον Γιώργο Ζαμπέτα στο φιλμ «Ο Μανωλιός Ξαναχτυπά» (1971)
Αφίσα της ταινίας «Ο Μανωλιός στην Ευρώπη» (1971) που έκοψε 190.000 εισιτήρια
Αφίσα της ταινίας «Υβ! Υβ! Ο Μανωλιός παίζει μπάλα» (1972). Το τελευταίο του φιλμ.

Ο ίδιος ωστόσο, όπως είχε πει χρόνια αργότερα, δεν άντεχε αυτήν την τυποποίηση που του επέβαλε ο οργανισμός Καραγιάννης-Καρατζόπουλος με τον οποίο είχε συμβόλαιο, και έτσι η καριέρα του στο σινεμά διακόπηκε σχετικά πρόωρα – σε ηλικία 34 ετών. «Δεν ήθελα να τυποποιηθώ, γιατί εγώ ήμουν θεατροπαίδι. Δεν ήθελα να βγω στον κινηματογράφο να κάνω τον Κρητικό, έτυχε. Αλλά κατά το ελληνικό, ήθελαν να το συνεχίσουμε γιατί “κονομάμε”. Εγώ δεν ήθελα. Δεν το μετάνιωσα καθόλου, κέρδισα τον Παπαζήση».

Ηταν παντρεμένος επί πολλά έτη με την ηθοποιό Τιτίκα Στασινοπούλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...