480
|

Η Ελλάδα έγινε… Σουαζιλάνδη στην οικονομική (αν)ελευθερία

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2018, 10:38

Η Ελλάδα έγινε… Σουαζιλάνδη στην οικονομική (αν)ελευθερία

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2018, 10:38

Κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφωνήσει το περίφημο «μακάρι να ήμασταν Αργεντινή». Αν διαβάσει την έκθεση του Ιντσιτούτου Fraser για την οικονομική ελευθερία των χωρών, θα μπορούσε να πει «μακάρι να ήμασταν Ρουμανία». Ή Αλβανία, διότι και οι Αλβανοί τα πάνε καλύτερα. Εκτός βέβαια και αν ο περιορισμός της οικονομικής ελευθερίας στην Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό στόχο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οπότε ο κ. Τσίπρας έχει πετύχει απολύτως τον σκοπό του. Διότι στην εφετινή μελέτη «Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο» που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά, η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και στην 108η (!) θέση μεταξύ 162 κρατών που έλαβαν μέρος στην έρευνα!

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους η Ελλάδα εμφανίζει τόσο κακές επιδόσεις στον δείκτη που μοιράζεται την 108η θέση μαζί με τη… Σουαζιλάνδη. Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: α) το μέγεθος του κράτους, β) το κράτος δικαίου, γ) την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, δ) την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και ε) το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Για όσους απορούν η Σουαζιλάνδη βρίσκεται μεταξύ Νότιας Αφρικής και Ζιμπάμπουε, έχει πρωτεύουσα την Μπαμπάνε και πληθυσμό 1,3 εκατ. κατοίκους.

Οι χώρες με τις πέντε καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως παρέμειναν εφέτος οι ίδιες με πέρσι: το Χoνγκ Κoνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη και ακολουθούν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία.

Στοιχεία επίσης χαρακτηριστικά -και τραγικά- για την Ελλάδα είναι ότι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Κροατία, βρίσκεται στην 75η θέση, 33 θέσεις πάνω από τη χώρα μας. Και σε σύγκριση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, βρίσκεται στην 98η θέση, 10 θέσεις πάνω από την χώρα μας.

Αναφέρεται επίσης ενδεικτικά ότι η Ρουμανία καταλαμβάνει την 20η θέση, η Αλβανία την 34η, και η Βουλγαρία την 46η. Τελευταία ανάμεσα στις 162 χώρες βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά η Βενεζουέλα.

Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες. Ο Νίκος Ρώμπαπας, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) που επιμελείται της έρευνας για την Ελλάδα έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα καταγράφει απογοητευτική θέση ως προς την οικονομική της ελευθερία, έχοντας ξανά τη χειρότερη επίδοση τόσο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όσο και μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών. Είναι τραγική ειρωνεία, την ώρα που κάποιοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυνηγούν τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία της χώρας μας να είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης. Όσο πιο γρήγορα ως κοινωνία αντιληφθούμε αυτή την αντίφαση, τόσο γρηγορότερα και θα αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές και βαθιές αιτίες της κακοδαιμονίας μας». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...