619
Ο Κλέαρχος Τσαουσίδης στην παρουσίαση του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον Μάρτιο του 2019 | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αποχαιρετισμός στον Κλέαρχο Τσαουσίδη, μια μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 10:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/02/2020, 15:00
Ο Κλέαρχος Τσαουσίδης στην παρουσίαση του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον Μάρτιο του 2019
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αποχαιρετισμός στον Κλέαρχο Τσαουσίδη, μια μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 10:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/02/2020, 15:00

Μορφή της δημοσιογραφίας αλλά και της Θεσσαλονίκης, ένας ήρωας του αντιδικτατορικού αγώνα και της Αριστεράς, ένας θαυμάσιος άνθρωπος. Ο Κλέαρχος Τσαουσίδης ήταν όλα αυτά και πολλά περισσότερα και το κενό που αφήνει, έχοντας νικηθεί από τον καρκίνο στα 73 του, είναι τεράστιο. Ενας Σαλονικιός με πανελλαδική εμβέλεια, ένας δημοσιογράφος που θεωρούσε την ενημέρωση ύψιστο αγαθό και την υπηρέτησε με συνέπεια ως τα τελευταία του, ένας άνθρωπος βαθιά πολιτικός.

Ο Τσαουσίδης γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ από το 1965 ως το 1968 και (έπειτα από αναγκαστική διακοπή λόγω της δικτατορίας) από το 1974 ως το 1976.

Στη δεκαετία του 1960 συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του 114 και του 15% για την Παιδεία, αλλά και στην αντιδικτατορική αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της Σπουδαστικής – Λαϊκής Πάλης και του Ρήγα Φεραίου. Ηταν μέλος της Επιτροπής Κατάληψης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, τον Νοέμβριο του 1973. Συνελήφθη επανειλημμένα και βασανίστηκε από τη χουντική ασφάλεια της Θεσσαλονίκης.

Μετά την πτώση της χούντας, διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος του ΔΣ του μεταδικτατορικού φοιτητικού συλλόγου της Φιλοσοφικής Σχολής (74-76).

Στη δημοσιογραφία άρχισε να εργάζεται το 1969 στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Εγνατία» (1981) και «Τα Νέα» (Γραφείο Θεσσαλονίκης, 1982-88), ενώ από τον Αύγουστο του 1988 ως τον Ιούλιο του 1989 διετέλεσε διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη.

Σε ευρωπαϊκό δημοσιογραφικό συνέδριο στη Σόφια (από δεξιά) Χρίστος Ζαφείρης, Κλέαρχος Τσαουσίδης, Παντελής Σαββίδης

Εργάστηκε ακόμη στο Mega, ενώ οργάνωσε και διηύθυνε ως το 1995 τον ραδιοσταθμό ΖΗΤΑ. To 1995 ανέλαβε διευθυντής σύνταξης στη «Βόρεια Ελλάδα» της «Καθημερινής» και το 1997 τη διεύθυνση του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής».

Το 1987 εξελέγη μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ. Από το 1990 ως το 1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ένωσης. Το καλοκαίρι του 1995 εκλέχτηκε Α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ. Το 1995 η ΕΣΗΕΜ-Θ τον εξέλεξε εκπρόσωπό της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ (τριετής θητεία). Διετέλεσε επίσης μέλος (με υπόδειξη της ΕΣΗΕΜ-Θ) του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επίσης Γενικός Γραμματέας του Βαλκανικού Κέντρου Τύπου και μέλος του Προεδρείου της Βαλκανικής Συνομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία, στο ιδρυτικό της Συνέδριο, συσπείρωσε, χάρη σε ενέργειες του ίδιου, δημοσιογραφικές Ενώσεις από 18 διαφορετικές χώρες. Το 2007 εξελέγη αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Ο Κλέαρχος Τσαουσίδης με τον Λεωνίδα Κύρκο

Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, της ΕΑΡ, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του ΣΦΕΑ 1967-1974 (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών).

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τον καρκίνο.

Η πολιτική κηδεία του Κλέαρχου Τσαουσίδη θα γίνει αύριο Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στις 3 το μεσημέρι, στα κοιμητήρια Αναστάσεως Του Κυρίου. Σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου η σορός του θα αποτεφρωθεί.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Αφησε βαθύ πολιτικό ίχνος

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) τονίζει ότι η «επαγγελματική διαδρομή του Κλέαρχου Τσαουσίδη άφησε βαθύ αποτύπωμα στην Ενημέρωση, όπως και η συνδικαλιστική του δράση μέσα από την ΕΣΗΕΜ-Θ, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), για την ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε ο ίδιος, και από τον ασφαλιστικό Οργανισμό ΕΔΟΕΑΠ.

» Εξίσου βαθύ ήταν το πολιτικό του ίχνος, χαραγμένο με την αντιδικτατορική δράση του και την σταθερή και μαχητική υποστήριξη των ιδεολογικών αρχών του μέσω της αρθρογραφίας και των παρεμβάσεών του ως την έσχατη στιγμή. Την τελευταία πενταετία αρθρογραφούσε σταθερά σε εβδομαδιαία βάση στην εφημερίδα “Αυγή”».

Προσθέτει ακόμη η Ενωση ότι «η προσήλωση του Κλέαρχου Τσαουσίδη στην ποιότητα του δημοσιογραφικού έργου, η εργατικότητά του, η ευρυμάθεια και η πίστη του στην Ενημέρωση ως δημόσιου αγαθού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που αποτυπώθηκαν στα δημοσιογραφικά δημιουργήματά του».

Την απώλεια του Κλέαρχου Τσαουσίδη μνημόνευσε, στα social media, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...