1069
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Στο εσωτερικό δίνονται μάχες χαρακωμάτων εν όψει 3ου Συνεδρίου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Σολομώντειος» λύση στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο… Τσίπρας θα προτείνει το όνομα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2020, 19:14
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Στο εσωτερικό δίνονται μάχες χαρακωμάτων εν όψει 3ου Συνεδρίου
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Σολομώντειος» λύση στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο… Τσίπρας θα προτείνει το όνομα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2020, 19:14

Πέντε ημέρες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ) και μετά την αναβολή της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής, το κλειστό όργανο του κόμματος συνήλθε εκ νέου. Από το πρωί της Δευτέρας, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισαν να καταφθάνουν στο κτίριο της Κουμουνδούρου σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια χρυσή τομή, ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση στο διήμερο της ΚΕ η οποία θα συνεδριάσει τελικά στις 14-15 Φεβρουαρίου.

Το πρόβλημα εμφανές: Εν όψει του 3ου Συνεδρίου, υπάρχουν τα στελέχη που κινούνται πέριξ του Αλέξη Τσίπρα, για τα οποία όλα όσα έχουν συμβεί και όλα όσα θα συμβούν είναι σοφά αποφασισμένα –από την άνοδο στην εξουσία, το δημοψήφισμα, το μνημόνιο και τις αλλεπάλληλες ήττες ως την πολυδιαφημισμένη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ–, υπάρχει η εσωκομματική αντιπολίτευση που γενικώς διαφωνεί και υπάρχουν και οι νεοεισερχόμενοι, κυρίως πρώην Πασόκοι, που διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν πρόσβαση στις αποφάσεις.

Χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα όταν κυκλοφόρησε επιστολή 21 βουλευτών που καταφέρονται εναντίον της ηγετικής ομάδας, διότι στις ανά την Ελλάδα περιοδείες δεν μετέχουν ως ομιλητές στελέχη και από την «Προοδευτική Συμμαχία», αλλά επιλέγονται «μόνο» από τους «53+» (βλέπε Ευκλείδης Τσακαλώτος). Η συγκεκριμένη επιστολή επιβεβαίωσε την ισορροπία τρόμου την οποία χειρίζεται ο κ. Τσίπρας, με τα πυρά να προέρχονται τόσο από τους «πουρίστες» της ιδεολογικής καθαρότητας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τους νεόκοπους Συριζαίους που θέλουν να συμμετάσχουν σε άνοιγμα, αλλά βλέπουν κλειστές πόρτες από την κομματική γραφειοκρατία.

Και όλα αυτά ενώ είχε αποφασιστεί να διεξαχθεί και ένα δημοψήφισμα, χωρίς να υπάρχει ερώτημα –στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια η ζέση τους για δημοψηφίσματα, που πρώτα αποφασίζουν να γίνει και μετά σκέφτονται το ερώτημα.

Θεωρητικά ο καβγάς είναι για την προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ. Στην Πολιτική Γραμματεία της περασμένης Τετάρτης ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είχε την άποψη το δημοψήφισμα να μην αφορά το όνομα, αλλά προγραμματικά ζητήματα, θέση με την οποία συντάσσονται επίσης ο Νίκος Φίλης και ο κ. Τσακαλώτος, ενώ από την άλλη πλευρά υπήρξαν στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Μπαλάφας κ.ά. που προτάσσουν το ζήτημα της ονομασίας και της προσθήκης προσδιορισμού, κινούμενοι στη γραμμή του κ. Τσίπρα.

Το όνομα, η προσθήκη του δηλαδή, παραμένει ωστόσο μια πρόφαση. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο, αφορά το πού πάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία πλευρά υπάρχει η ομάδα των 53+ και όσων συμφωνούν μαζί της, η οποία επιθυμεί ένα προγραμματικό συνέδριο μετεξέλιξης, και από την άλλη η τάση των προεδρικών που θέλει η έμφαση να δοθεί στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και στην αλλαγή της ονομασίας του.

Πέντε ώρες συνεδρίασαν τη Δευτέρα στην Κουμουνδούρου. Και η ΠΓ τελικά εξουσιοδότησε τον κ. Τσίπρα να προτείνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το νέο όνομα του κόμματος (δηλαδή την προσθήκη ώστε να σηματοδοτείται η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ).

Ο πρόεδρος λοιπόν θα προτείνει, η ΚΕ λογικά θα εγκρίνει.

«Μην το κουράζουμε. Εάν έχουμε διαφωνίες να τις λύσουμε με πλειοψηφίες και μειοψηφίες», ήταν η χαρακτηριστική προτροπή του κ. Τσίπρα προς όσους διαφωνούν.

Κατά το ρεπορτάζ, πρόκειται για μια λύση συμβιβασμού, στην οποία πρωταγωνίστησε ο Νίκος Βούτσης, πρώην πρόεδρος της Βουλής, αλλά κυρίως ιδεολογικός ταγός του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας διατελέσει ακόμα και γραμματέας του πάλαι ποτέ «Ρήγα Φεραίου». Ο κ. Βούτσης προειδοποίησε με διχασμό ανάμεσα στα κομματικά στρατόπεδα αν διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα, βέβαια, μένει στο τραπέζι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λέει ότι είναι ένα κόμμα δημοκρατικό, αλλά αυτό θα διεξαχθεί μόνο εφόσον στην εισήγηση του κ. Τσίπρα υπάρξει αντιπρόταση γεγονός που βέβαια θα συνιστά ευθεία αμφισβήτηση στο πρόσωπο του αρχηγού, άρα μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί. Λένε, δε, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεσμευτικό, εάν βέβαια πραγματοποιηθεί.

Ολγα Γεροβασίλη και Ρένα Δούρου καταφθάνουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Δευτέρας (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)
O Ευκλείδης Τσακαλώτος, με το σακίδιο-σήμα κατατεθέν, μπαίνει στο κτίριο της Κουμουνδούρου

Οπως ανέφεραν κομματικές πηγές «ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο Πρόεδρος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, έπειτα από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και την Τρίτη προκειμένου να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον απολογισμό της ως τώρα πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το κείμενο που είχαν συντάξει οι Αριστείδης Μπαλτάς, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Δραγασάκης, αλλά δεν συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση, προκειμένου «να πέσουν οι τόνοι», όπως είχε ζητήσει ο κ. Τσίπρας.

Αυτό το κείμενο θα τεθεί για έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, η ΠΓ αποφάσισε:

– Να ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη.

– Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται σε όλα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο.

Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο αποφασίστηκε να προταθεί:

– Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 23 Φλεβάρη, όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού και όσο και το πρόγραμμα.

– Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, με πρόνοια αυτές να είναι όσο πιο ανοιχτές και μαζικές.

– Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου.

– Η τελευταία ημέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων, ορίζεται η 17η Απριλίου.

– Οσοι έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν.

Υπολογίζεται ότι στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι. Σημειώνεται ότι μιας και πρόκειται για Συνέδριο «συνέχειας και τομής», θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων, που δεν θα υπερβαίνει το 5%, να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.

Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρόταση για νέα ΚΕ είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον οι 50 να προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία.

Στο πλαίσιο εμβάθυνσης του προσυνεδριακού διαλόγου, θα εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα για προγραμματικά ζητήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSYRIZA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...