695
Ο Καρλ Λάγκερφελντ σε παλαιότερη επίδειξη μόδας για λογαριασμό του οίκου Chanel | REUTERS

Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 13:39
Ο Καρλ Λάγκερφελντ σε παλαιότερη επίδειξη μόδας για λογαριασμό του οίκου Chanel
|REUTERS

Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 13:39

Πέθανε την Τρίτη, σε ηλικία 85 ετών, ο διάσημος γερμανός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λαγκερφελντ.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Chanel ήταν άρρωστος εδώ και εβδομάδες και δεν είχε παραστεί στις δύο τελευταίες επιδείξεις του οίκου στο Παρίσι, τον Ιανουάριο, τις μοναδικές που είχε χάσει, τα τελευταία 36 χρόνια.

Τη Δευτέρα, ο Λάγκερφελντ εισήχθη εκτάκτως σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου πέθανε την Τρίτη.

Στιγμιότυπο από τον Νοέμβριο του 2018, όταν ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος που άναψε τα χριστουγεννιάτικα φώτα στην Λεωφόρο των Ηλυσίων – Reuters

Ο διάσημος Γερμανός είναι από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στον χώρο της υψηλής ραπτικής και θεωρείται ο πιο παραγωγικός σχεδιαστής του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε το 1933 σε μία ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια βιομηχάνων, στο Αμβούργο.

Πήγε στο Παρίσι, στις αρχές της δεκαετίας του ’50 μαζί με τη μητέρα του.

Γρήγορα, έγινε γνωστός για τα σχέδιά του και βρέθηκε ως βοηθός στο πλευρό του σχεδιαστή Πιέρ Μπαλμέν.

Το ξεκίνημά του στο χώρο της υψηλής ραπτικής έγινε το 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του ιταλικού οίκου Tiziani, ενώ λίγους μήνες αργότερα, συνεργάσθηκε με το αντίστοιχο γαλλικό στούντιο Chloe και τον οίκο Jean Patou.

Στη συνέχεια, εργάσθηκε και για άλλους οίκους διεθνούς φήμης, όπως για τον οίκο Fendi το 1965, όπου παρέμενε καλλιτεχνικός διευθυντής έως τον θάνατό του, τον ιταλικό οίκο Curiel το 1970 και, από το 1983, τον γαλλικό οίκο Chanel, όπου διετέλεσε για πολλά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής.

«Δούλευα 16 ώρες την ημέρα και δεν είχα κανένα πρόβλημα», είχε δηλώσει για τη δουλειά του στον Chanel, ο διάσημος σχεδιαστής, που είχε καθιερώσει το δικό του χαρακτηριστικό στυλ.

Φορούσε σχεδόν πάντα μαύρα ή σκουρόχρωμα κοστούμια, είχε τα λευκά του μαλλιά πιασμένα σε αλογοουρά, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία καθιέρωσε και τα μαύρα γυαλιά ηλίου, τα οποία ήταν «σήμα-κατατεθέν» του.

«Είναι σαν να φοράω μάσκα. Για μένα, το Καρναβάλι της Βενετίας διαρκεί όλο τον χρόνο. Μοιάζω με καρικατούρα του εαυτού του και αυτό μου αρέσει», είχε δηλώσει.

Ο Λάγκερφελντ, σε «σκηνοθετημένη» διαδήλωση με τα μοντέλα του, στην επίδειξη μόδας της καλοκαιρινής κολεξιόν του 2015 – Reuters
Μία από τις σπάνιες φωτογραφίες του χωρίς τα μαύρα γυαλιά, που ήταν το σήμα κατατεθέν του, τον Οκτώβριο του 2018 – Reuters

Αντισυμβατικός, καυστικός, ενίοτε κυνικός, προσβλητικός και εξωστρεφής, προκαλούσε συχνά αντιδράσεις με τις εκάστοτε ρήσεις του. «Μια μικρή αίσθηση του χιούμορ και λίγη ασέβεια. Αυτά χρειάζεται ένας θρύλος για να επιβιώσει», είναι από τις πιο γνωστές του, όπως και το «Η κομψότητα είναι θέμα νοοτροπίας».

Στην επίδειξη μόδας της κολεξιόν Ανοιξη-Καλοκαίρι 2013, τον Οκτώβριο του 2012 – Reuters
Στιγμιότυπο από την τελευταία κολεξιόν του οίκου Chanel, τον Ιανουάριο του 2019, στο Παρίσι. Ηταν η μοναδική, στην οποία δεν έδωσε το παρόν, εδώ και 36 χρόνια, λόγω ασθένειας – Reuters

Ο επονομαζόμενος και Κάιζερ της μόδας, αγαπούσε τους νέους ανθρώπους και ήθελε να εργάζεται έχοντας νέα και όμορφα πρόσωπα στο πλευρό του.

«Μισώ να βλέπω την ασχήμια», έλεγε συχνά.

Επίσης, δεν του άρεσε να συνεργάζεται με άντρες. «Εκτός από έναν βοηθό μου, δουλεύω αποκλειστικά με γυναίκες. Μόνο προβλήματα είχα όταν συνεργαζόμουν με άνδρες. Γίνονταν εγωκεντρικοί και έλεγαν στον εαυτό τους ότι αφού μπορώ να το κάνω εγώ, μπορούν και εκείνοι. Πολλοί άνδρες και αγόρια πίστεψαν ότι είναι πιο χαρισματικοί από εμένα αλλά τελικά απέτυχαν. Με τις γυναίκες δεν έχω τέτοιο πρόβλημα», έλεγε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του θανάτου του από την Le Monde:

Η κολεξιόν Ανοιξη-Καλοκαίρι 2019 για τον οίκο Chanel, παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στο Παρίσι. Ηταν η τελευταία στην οποία έδωσε το παρόν:

Ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH, δήλωσε «βαθύτατα λυπημένος» για τον θάνατο του Λάγκερφελντ, ενός «πολύ αγαπητού φίλου» και μιας «δημιουργικής ευφυΐας», όπως αναφέρει η δήλωσή του.

«Η μόδα και ο πολιτισμός χάνουν έναν μεγάλο εμπνευστή. Συνέβαλε για να γίνει το Παρίσι η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας και ο Fendi ένας από τους πιο πρωτοποριακούς ιταλικούς οίκους μόδας”, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ομίλου όπου ανήκει η ιταλική φίρμα Fendi, της οποίας το δημιουργικό τμήμα διηύθυνε ο Λάγκερφελντ μαζί με την Σίλβια Βεντουρίνι Φέντι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...