400
Αυτός ήταν ο χάρτης ολόκληρης της Ευρώπης στις 15 Ιουλίου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι περιοχές χαμηλού κινδύνου έχουν ανοιχτόχρωμη απόχρωση και όσο η απόχρωση σκουραίνει ο βαθμός επικινδυνότητας αυξάνει αναλόγως. | Copernicus

Οι δορυφόροι δείχνουν την Ευρώπη που… ψήνεται στη σχάρα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 16:36
Αυτός ήταν ο χάρτης ολόκληρης της Ευρώπης στις 15 Ιουλίου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι περιοχές χαμηλού κινδύνου έχουν ανοιχτόχρωμη απόχρωση και όσο η απόχρωση σκουραίνει ο βαθμός επικινδυνότητας αυξάνει αναλόγως.
|Copernicus

Οι δορυφόροι δείχνουν την Ευρώπη που… ψήνεται στη σχάρα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 16:36

Πολύ σπάνια οι δορυφόροι μπορούν να καταγράψουν εικόνες ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου χωρίς να υπάρχουν πουθενά νεφώσεις. Αυτό συνέβη την Δευτέρα 18 Ιουλίου όταν ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Eumetsat κατέγραψε μια «καθαρή» εικόνα της ηπείρου μας, αποτέλεσμα του σφοδρού καύσωνα που πλήττει κυρίως της χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Μια σπάνια φωτογραφία: Ο καύσωνας αποτρέπει τις νεφώσεις και επιτρέπει την παρατήρηση από τους δορυφόρους χωρίς εμπόδια. Στην απόχρωση της ηπείρου μας αποτυπώνεται η ξηρασία. / EUMETSAT

Ο καύσωνας έχει προκαλέσει σε διάφορες χώρες έντονες πυρκαγιές οι οποίες κατακαίουν μεγάλες εκτάσεις. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «Ευρώπη που ψήνεται στη σχάρα» και αναφέρουν ότι το φαινόμενο αποτελεί απόδειξη της κλιματικής αλλαγής. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Space.com τα στοιχεία δείχνουν ότι η θερμοκρασία στην ευρωπαϊκή ήπειρο αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο.

Δορυφορική εικόνα από τις πυρκαγιές λόγω καύσωνα στη Μάλαγα, στη νότια Ισπανία. / PlanetLab

Στην Βρετανία το θερμόμετρο τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου που αποτελούν επίπεδα θερμοκρασίας ρεκόρ. Στη Δυτική Ισπανία ένα  εθνικό πάρκο κοντά στη περιοχή της Σαλαμάνκα καίγεται από τις 12 Ιουλίου και έχουν μέχρι στιγμής καεί 39 τ. χλμ. δάσους. Στη νότια πλευρά της Ισπανίας μια μεγάλη πυρκαγιά έχει κάψει 20 τ. χλμ. δάσους.

Θερμικός χάρτης τμήματος της νοτιοδυτικής Ευρώπης στις 18 Ιουλίου από το πρόγραμμα Copernicus: Καταλωνία, Δυτική και Κεντρική Γαλλία, Βόρεια Ιταλία, Κορσική και Σαρδηνία

Στη διάσημη για την παραγωγή κρασιού περιοχή του Μπορντό στη Γαλλία έχει ξεσπάσει πυρκαγιά επίσης από τις 12 Ιουλίου έχοντας κάψει μέχρι στιγμής εκτάσεις 100 τ. χλμ. Στη Βρετανία οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι οι περιοχές της χώρας που τέτοια εποχή τα προηγούμενα χρόνια είχαν την απόχρωση του γόνιμου πράσινου τώρα έχουν πάρει καφέ απόχρωση εξαιτίας της ξηρασίας.

Δορυφορική εικόνα από τις πυρκαγιές στη Γαλλία, στην περιοχή του Μπορντό, στις 13 Ιουλίου, 24 ώρες μετά την εκδήλωση τους. / Twitter

Tα στελέχη του ευρωπαϊκού δορυφορικού προγράμματος παρατήρησης και καταγραφής δεδομένων της Γης, του Copernicus, επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι όσον αφορά την θερμοκρασία είναι οι χειρότερες κατά μέσο όρο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...