698
| Dimitris Kapantais / SOOC

Παρέμβαση Στουρνάρα: Πάμε καλά, ας μην το… χαλάσουμε εν όψει εκλογών

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 11:45
|Dimitris Kapantais / SOOC

Παρέμβαση Στουρνάρα: Πάμε καλά, ας μην το… χαλάσουμε εν όψει εκλογών

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 11:45

«Η Ελλάδα είχε καλύτερη επίδοση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς βγήκαμε πρόσφατα από την εντατική»: αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκφράζοντας μάλιστα την παραίνεση προς το πολιτικό σύστημα «να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών».

«Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ 100,3, προειδοποιώντας ότι «το 2023 θα είναι δύσκολο έτος όχι μόνο για την Ελλάδα». Τόνισε μαλιστα ότι η συμβουλή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι «μετρημένες κουβέντες στα δημοσιονομικά».

Αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα είπε ότι η επίτευξή της το 2023 πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει σύμπλευση των κομμάτων. Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο.

Μιλώντας για τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση –με πιο πρόσφατο το market pass–, o κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «επειδή ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, πρέπει οι ευάλωτοι στηριχθούν» επισημαίνοντας ωστόσο ότι «στην ΕΚΤ έχουμε μότο ότι πρέπει να αναληφθεί ένα κόστος στήριξης αλλά να εξυπηρετεί τα τρία T: να είναι temporary, targeted και tailored, διαφορετικά θα μπούμε πάλι σε προβλήματα».

«Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και παροδικά και να καλύπτουν τους πιο ευάλωτους», εξήγησε.

Ως προς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είπε ότι «πάμε καλά, αλλά μπορούμε να πάμε και καλύτερα», ενώ για τις προμήθειες των τραπεζών σημείωσε πως «στο σύνολο των εσόδων τους είναι πολύ μικρές σε σχέση με ό,τι γίνεται στην ευρωζώνη». «Σαφώς πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατόν, όπου μπορούν στις προμήθειες», είπε.

Για τα επιτόκια καταθέσεων ανέφερε ότι «τα ανεβάζουν οι τράπεζες και μάλιστα πρώτα οι μικρότερες, λειτουργεί ο ανταγωνισμός» και εκτίμησε πως «το βασικό επιτόκιο θα πάει μέχρι τον Μάρτιο ως το 3%».

Για τα κόκκινα δάνεια σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων», ενώ για τους ευάλωτους δανειολήπτες πρόσθεσε πως «έχουν καλύτερα συστήματα οι τράπεζες τώρα και το παρακολουθούν καλύτερα, ώστε να μην κοκκινίσουν αυτά τα δάνεια» και ότι αυτό «είναι προς το συμφέρον τους».

«Είναι μεν κάτω από το 10% τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη είναι στο 1%», συμπλήρωσε.

«Το 2023 θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης η Ελλάδας, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν είτε 0% είτε αρνητικό», διαβεβαίωσε ο διοικητής της ΤτΕ, συμπληρώνοντας ότι ο πληθωρισμός του χρόνου στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 5,8% και θα υπάρξει αποκλιμάκωση το 2025 εάν συνεχιστεί ο πόλεμος ή από το 2024 εάν τελειώσει νωρίτερα.

Για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ανέφερε: «οι τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά γενική πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γενική ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει, γιατί οι τράπεζες έχουν κόστος για να γίνει αυτό».

Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να ενισχυθούν οι μικρότερες τράπεζες», «βλέπετε», συνέχισε, «ξεκίνησαν ήδη τις μειώσεις στις προμήθειες και τις αυξήσεις στα επιτόκια» για να συνεχίσει λέγοντας ότι «οι προμήθειες των τραπεζών, είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με την Ευρωζώνη και είναι μύθος ότι οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη από τις προμήθειες».

Θετικά σχολίασε το «καλάθι του νοικοκυριού», λέγοντας ότι «το πείραμα δείχνει να αποδίδει χωρίς να κάνει κάτι μαγικό». «Φαίνεται», τόνισε, «ότι οι τιμές έχουν πέσει 14% με 15% στα προϊόντα του καλαθιού».

Ως προς την αντίδραση της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είπε ότι «αντέδρασε στην ώρα της» και διευκρίνισε πως «ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι διαφορετικός από αυτό των ΗΠΑ».

«Με τα μνημόνια ρυθμίσαμε τα χρέος μας. Πρέπει να το ρυθμίσουμε με μικρότερα πλεονάσματα, όχι τα τερατώδη που μας επέβαλαν, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα», ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε πως «κατανάλωση και επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη στο 1,5%».

Για τα κονδύλια από τα διορθωτικά ταμεία της κοινότητας και από RRF είπε ότι η χώρα μας θα λάβει τα επόμενα χρόνια 70 δισ. ευρώ. «Πρέπει να αξιοποιηθούν και στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, δεν είναι εκπαιδευμένο εκεί που υπάρχει ζήτηση. Εκεί χρειάζεται να γίνουν βήματα. Εκπαίδευση – καινοτομία – έρευνα, οι τρεις κορυφές που πρέπει να δώσουμε έμφαση», σημείωσε.

Για τη λεγόμενη σκευωρία της Novartis ο κ. Στουρνάρας σχολίασε: «Βγήκαμε νικητές και εγώ και η σύζυγός μου. Τα στελέχη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην ΤτΕ συμπεριφέρονται με άψογο τρόπο, ψήφισαν και τη νέα μου θητεία, ίσως είμαστε σε περίοδο εξομάλυνσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...