340
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλζίμ Μπάσα σε ομιλία το Σάββατο | REUTERS/Florion Goga

Παραίτηση Ράμα και «ελεύθερες εκλογές» ζητά η αντιπολίτευση στην Αλβανία

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2017, 21:17
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλζίμ Μπάσα σε ομιλία το Σάββατο
|REUTERS/Florion Goga

Παραίτηση Ράμα και «ελεύθερες εκλογές» ζητά η αντιπολίτευση στην Αλβανία

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2017, 21:17

Η αντιπολίτευση στην Αλβανία κλιμακώνει τις ενέργειες κατά της κυβέρνησης του Εντι Ράμα, λίγο πριν η χώρα προσφύγει στις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές.

Η αρχή των κινητοποιήσεων έγινε το Σάββατο με διαδήλωση πάνω από 10.000 ανθρώπων και την ανέγερση μιας μεγάλης σκηνής έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, ζητώντας την παραίτηση του Ράμα.

Το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα απαντά μάλιστα με το ίδιο όπλο στον Ράμα, αντιγράφοντας τις δικές του τακτικές.

Το 2010 το Σοσιαλιστικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού είχε κατασκηνώσει έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο για να ζητήσει επανακαταμέτρηση μετά τις εκλογές που είχαν διεξαχθεί τότε.

Σήμερα, είναι η σειρά της αντιπολίτευσης να κινηθεί συμβολικά κατά του πρωθυπουργού και να ζητήσει, δια του αρχηγού του κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, «ελεύθερες εκλογές και κυβέρνηση τεχνοκρατών», η οποία θα τις οργανώσει.

Ο Μπάσα είπε ακόμη ότι η διακυβέρνηση του Ράμα «έριξε τη χώρα στη φτώχεια και τη διαφθορά, την έφερε σε αδιέξοδο και ανάγκασε πολλούς Αλβανούς να φύγουν από τη χώρα τους».

Απαιτούν ακόμη οι διαδηλωτές την υλοποίηση συστάσεων από τον ΟΑΣΕ και πιέζουν για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σαν μέσο για την αποφυγή παρατυπιών.

Η μεγάλη σκηνή των διαδηλωτών κλείνει ένα μέρος του δρόμου, γράφει σχετικά το Reuters, η αστυνομία πάντως δεν παρενέβη για τους εμποδίσει ή να την απομακρύνει. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ταχίρι σπεύδει μάλιστα να σημειώσει με νόημα ότι «αγαπάμε τους διαδηλωτές», υπενθυμίζοντας έμμεσα παλαιότερες αιματηρές διαδηλώσεις όπου είχαν χάσει τη ζωή τους οπαδοί των Σοσιαλιστών.

Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για είσοδο στην ΕΕ χωρίς να έχει αρχίσει ακόμη τις ενταξιακές συνομιλίες.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές του Ιουνίου, ο Ράμα και η παράταξή του πηγαίνουν με τον αέρα των εκλογικών επιτυχιών σε όλες τις τοπικές αναμετρήσεις ως τώρα, νίκες όμως τις οποίες αμφισβητεί η πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος.

Παρά το ότι η χώρα το 2016 γνώρισε ανάπτυξη που υπολογίζεται στο 3,6%, τα οφέλη δεν φαίνεται να έχουν φτάσει σε όλο τον πληθυσμό, γράφει το Reuters. Επιπλέον, αν και αρκετά μεγάλο, το ποσοστό της ανάπτυξης απέχει από τα ποσοστά γύρω στο 6% που κατέγραφε η χώρα την περασμένη δεκαετία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...