546
Η συζήτηση πραγματοοιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο της Λάρισας | -

«Ωρα αποφάσεων»: Το τετράπτυχο για τη διαμόρφωση ενός νέου κόμματος

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2017, 17:28
Η συζήτηση πραγματοοιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο της Λάρισας
|-

«Ωρα αποφάσεων»: Το τετράπτυχο για τη διαμόρφωση ενός νέου κόμματος

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2017, 17:28

Η θέση της Ελλάδας στη Ευρώπη, το δημόσιο χρέος και η πορεία της οικονομίας τέθηκαν στην τέταρτη ανοιχτή εκδήλωση διαλόγου της «Ωρας Αποφάσεων» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Στη συζήτηση που διοργάνωσε στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο της Λάρισας η τοπική ομάδα της πρωτοβουλίας μίλησαν οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης και Παντελής Αβραμίδης, καλώντας σε ενότητα τους πολίτες που επιθυμούν την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση και προαναγγέλλοντας τη διεξαγωγή της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης του προοδευτικού χώρου για τη διαμόρφωση ενός Νέου και Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος, τον Απρίλιο.

Αρχισαν από τις εκτιμήσεις τους για την έκβαση της συνεδρίασης της Δευτέρας, η οποίες ήταν μάλλον απαισιόδοξες. Τόνισαν ότι οι καθυστερήσεις, οι παλινδρομήσεις, η άρνηση εφαρμογής των συμφωνηθέντων και υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Τσίπρα και η έλλειψη εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου οδηγούν στην καλύτερη περίπτωση σε μια πολιτική και οικονομική συμφωνία ήττας και περαιτέρω αποσταθεροποίησης της χώρας – κι αυτό γιατί υπάρχει συνδυασμός περαιτέρω μέτρων ύφεσης και φτωχοποίησης χωρίς λέξη για το χρέος. Στη χειρότερη περίπτωση οδηγούν σε ένα τέταρτο Μνημόνιο ή ακόμη και στη μεθοδευμένη -απ΄έξω κι από μέσα- έξοδο από την Ευρώπη.

panel
Το πάνελ κατά τη διάρκεια της συζήτησης

Στο εσωτερικό μέτωπο, το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται. Στη συζήτηση λοιπόν επισημάνθηκε ότι από τη μία πλευρά, ο συντηρητικός πόλος επιχειρεί, με αλλαγή αρχηγού, την επιστροφή του στην εξουσία, όμως στον οργανικό του πυρήνα παραμένει βαθιά λαϊκιστικός, κρατικιστικός, πελατειακός και αντίθετος στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξεμπλοκάρουν την οικονομία. Γι’ αυτό και όπως τόνισαν δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη λύση για τη χώρα.

Από την άλλη, πρόσθεσαν, η «γερασμένη λαϊκίστικη Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ» αποδεικνύεται κοινωνικά και εθνικά επικίνδυνη στην κυβέρνηση, ενώ φαίνεται να διακινδυνεύει για μία ακόμα φορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και νέα βύθιση της οικονομίας, φτωχοποιώντας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Οσο για τον προοδευτικό πόλο στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, αυτός αντιμετωπίζει τεράστια κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, «χρησιμοποιώντας παρωχημένη και παρακμιακή ρητορική», δηλώνει ότι δεν επιθυμεί πλέον να είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη που συμβάλλει στη διάσωση και ανόρθωση της χώρας, θέτοντας κυνικά το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον.

Επομένως, οι δομικές, ιδεολογικές και πολιτικές αλλαγές που προτείνει το προοδευτικό κίνημα, συνοψίζονται στο τετράπτυχο:

  • Αντιλαϊκισμός στην πολιτική, με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, πολιτικό ήθος και υπεράσπιση της αλήθειας.
  • Στροφή στην παραγωγή, που σημαίνει έμπρακτη άρνηση του παρασιτικού καταναλωτικού προτύπου με δανεικά.
  • Προτεραιότητα στην είσοδο νέων ανθρώπων στην παραγωγή και στην πολιτική.
  • Ηττα του Σύριζα και διακυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, με ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Με αυτές τις βάσεις, η πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων» θα αγωνιστεί για τη διαμόρφωση ενός Νέου και Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος. Αμέσως μετά το Πάσχα, τον Απρίλιο, θα διεξαχθεί η Εθνική Συντακτική Συνέλευση του προοδευτικού χώρου όπου και θα γίνει η εκλογή αρχηγού από τη βάση. Υστερα, τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος, ακολουθούμενο από τη δημιουργία οργανώσεων του νέου φορέα σε όλη την Ελλάδα.

Τα πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας καλούν «όποιον θέλει τον προοδευτικό πολίτη στο προσκήνιο, συνδιαμορφωτή και συμμέτοχο, όποιον πράγματι επιθυμεί την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση» να δεχθεί μία «καθαρή πρόταση». «Γι’ αυτό, όποιοι με αήθεις ανακοινώσεις δημιουργούν ατμόσφαιρα διάσπασης, όποιοι λένε όχι στην ενότητα, τότε, εκ των πραγμάτων λένε «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου και της δραχμής», τονίζουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...