904
Καταστροφές στο Ντερίκ της Συρίας από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς | REUTERS/Orhan Qereman

Πανηγυρίζει ο Ακάρ: «Εξουδετερώσαμε» 184 κούρδους μαχητές σε Συρία και Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2022, 10:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/11/2022, 15:30
Καταστροφές στο Ντερίκ της Συρίας από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς
|REUTERS/Orhan Qereman

Πανηγυρίζει ο Ακάρ: «Εξουδετερώσαμε» 184 κούρδους μαχητές σε Συρία και Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2022, 10:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/11/2022, 15:30

Την ικανοποίησή του για τους «επιτυχημένους» τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και το Ιράκ εναντίον κουρδικών θέσεων, τόνισε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ ΗΠΑ και Γαλλία καταδίκασαν την επιχείρηση.

Ο Ακάρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι 184 κούρδοι μαχητές «εξουδετερώθηκαν» (δηλαδή σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν) κατά τη διάρκεια της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που εξαπολύθηκε από την Τουρκία στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

«Από την έναρξη της επιχείρησης “Γαμψό Ξίφος”, 184 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν από πυρά οχημάτων και αεροσκαφών», είπε ο Ακάρ, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν ξανά μετά από καιρό, την Κυριακή, να σφυροκοπούν θέσεις των οργανώσεων PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) σε τομείς του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Αμυνας, στην πρώτη φάση της επιχείρησης καταστράφηκαν 89 στόχοι, ανάμεσά τους κρησφύγετα, οχυρές θέσεις ή/και αποθήκες των κούρδων μαχητών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και η βομβιστική ενέργεια της 13ης Νοεμβρίου στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, για την οποία η Αγκυρα επέρριψε την ευθύνη στο PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και στις YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), του έδωσε την ευκαιρία που περίμενε.

Ο Χουλουσί Ακάρ (κάτω δεξιά) και ο επικεφαλής του τουρκικού ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Γκουλέρ (κάτω κέντρο) παρακολουθούν τις εξελίξεις στο κέντρο επιχειρήσεων στην Αγκυρα – EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT

Οι δύο οργανώσεις διέψευσαν πως είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη στην έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη η οποία στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 81, ανάμεσά τους και μία Ελληνίδα.

Ερντογάν: Θα αρχίσει σύντομα η χερσαία επίθεση

Η χερσαία επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία θα αρχίσει «σύντομα, αν θέλει ο Θεός», είπε την Τρίτη ο Ερντογάν.

«Εδώ και λίγες ημέρες συντρίβουμε τους τρομοκράτες με τα αεροπλάνα και τα drone μας», δήλωσε σε ομιλία του στη βορειοανατολική Τουρκία. «Αν θέλει ο Θεός, θα τους εξοντώσουμε όλους αυτούς το συντομότερο, με τα άρματα μάχης και τους στρατιώτες μας».

«Απαντήσαμε σ’ αυτή την άτιμη επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε έξι αθώους, ανάμεσα στους οποίους παιδιά, ξεριζώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και στη βόρεια Συρία», συνέχισε ο Ερντογάν.

«Γνωρίζουμε ποιος οπλίζει, ποιος ενθαρρύνει τους τρομοκράτες», τόνισε.

 

Εντονες αντιδράσεις σε ΗΠΑ – Γαλλία – Γερμανία

Την αντίθεση των ΗΠΑ σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την Συρία και παραβιάζουν την κυριαρχία του Ιράκ εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον «εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία» και προτρέπει να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων και να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ)».

«Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική ενέργεια στο Ιράκ που παραβιάζει την (ιρακινή εθνική) κυριαρχία», ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Χιλιάδες κόσμου στις κηδείες των θυμάτων στο Ντερίκ της Συρίας – REUTERS/Orhan Qereman

Την ίδια στιγμή, η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «ανησυχία» της και κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», την επομένη της σειράς τουρκικών αεροπορικών πληγμάτων εναντίον κουρδικών θέσεων στη Συρία και στο Ιράκ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την Τουρκία να διεξάγει επιθέσεις εναντίον άλλης χώρας», σημείωσε η Κολονά, στο περιθώριο διεθνούς συνόδου αφιερωμένης στην υποστήριξη στη Μολδαβία.

«Κάθε φορά εκφράσαμε την ανησυχία μας και δείξαμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι θα επιθυμούσαμε η Τουρκία να επιδεικνύει περισσότερη αυτοσυγκράτηση. Κατανοούμε την ανησυχία της Τουρκίας για την ασφάλειά της μπροστά στην τρομοκρατία», συμπλήρωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, κρίνοντας ωστόσο ότι η λύση δεν βρίσκεται «σε αυτού του είδους τα μέσα και σε αυτού του τύπου τις μεθόδους».

Τέλος, η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε την Αγκυρα να ενεργεί με «αναλογικότητα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπέργκερ, δήλωσε: «Καλούμε την Τουρκία να αντιδρά αναλογικά και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Πρόσθεσε, δε, ότι η Τουρκία και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι δεν πρέπει να κάνουν τίποτε που «θα επιδείνωνε περαιτέρω την ούτως ή άλλως τεταμένη κατάσταση στον βορρά της Συρίας και του Ιράκ».

Στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου περιλαμβάνεται ιδίως η προστασία, ανά πάσα στιγμή, των αμάχων, τόνισε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι «οι πληροφορίες περί πιθανών θυμάτων μεταξύ των αμάχων από αυτά τα τουρκικά αεροπορικά χτυπήματα είναι άκρως ανησυχητικές».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, επικαλούμενος το Αρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν εμπεριέχει το δικαίωμα σε αντίποινα».

Η αντίδραση της Μόσχας

Η Ρωσία εξέφρασε την «ελπίδα» ότι η Τουρκία θα επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και ότι θα απέχει από «κάθε υπέρμετρη χρήση ισχύος» στη Συρία.

«Ελπίζουμε να πείσουμε τους τούρκους συναδέλφους μας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην καταφύγουν στην χρήση υπέρμετρης ισχύος στη συριακή επικράτεια», ώστε να «αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε στον Τύπο ο Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, ειδικός επιτετραμμένος του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία.

«Η Ρωσία εδώ και μήνες, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει κάθε χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας», είπε ο Λαυρέντιεφ, ο οποίος μίλησε στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου θα διεξαχθούν τριμερείς συνομιλίες απεσταλμένων της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για τη Συρία.

Οι τρεις χώρες είναι μείζονες παίκτες στη συριακή σύρραξη, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους από το 2011.

Ο ειδικός επιτετραμμένος της Ρωσίας κάλεσε να «συνεχιστεί η δουλειά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», συμπεριλαμβανομένου «του κουρδικού ζητήματος».

Ο Λαυρέντιεφ είπε επίσης ότι η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία θα μπορούσε να συμβάλει στη «σταθεροποίηση» της κατάστασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...