210
Στιγμιότυπο από την μεταφορά των συλληφθέντων στον εισαγγελέα | Nikos Libertas / SOOC

«Οχι» στην έκδοση ενός από τους εννέα Κούρδους που συνελήφθησαν τον Νοέμβριο

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2018, 13:51
Στιγμιότυπο από την μεταφορά των συλληφθέντων στον εισαγγελέα
|Nikos Libertas / SOOC

«Οχι» στην έκδοση ενός από τους εννέα Κούρδους που συνελήφθησαν τον Νοέμβριο

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2018, 13:51

Αρνητική απάντηση έδωσε την Παρασκευή το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών στο αίτημα των τουρκικών Αρχών για την έκδοση του πρώτου από τους εννέα Τούρκους κουρδικής καταγωγής που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο.

Πρόκειται για μέλη της ομάδας που είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη, έκρινε ότι δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία ο εκζητούμενος Μεχμέτ Ντογκάν, αφού δέχθηκε ότι ήδη έχει αναγνωριστεί από τις γαλλικές Αρχές η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα.

Οπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, από την απόφαση των γαλλικών Αρχών και τα ταξιδιωτικά έγγραφα του Ντογκάν, προκύπτει ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της Συνθήκης της Γενεύης του 1951, η οποία υπερισχύει τόσο του ελληνικού Συντάγματος, όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση.

Η κυρία Καπαγιάννη τόνισε ακόμη ότι η παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές δημιουργεί κίνδυνο για τη ζωή του, τη σωματική ακεραιότητά του και για απάνθρωπη μεταχείρισή του.

Επίσης, σημείωσε ότι από την ακροαματική διαδικασία «πιθανολογείται πως οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα».

Την ερχόμενη Τρίτη 6 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η εξέταση από το Συμβούλιο Εφετών του αιτήματος έκδοσης στην Τουρκία του δεύτερου από τους εννέα Κούρδους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...