427
Εικόνα από κάμερα αστυνομικού την ώρα που πυροβολεί τον 25χρονο Τζέιλαντ Γουόκερ | City of Akron/Handout via REUTERS

Οχάιο: Οκτώ αστυνομικοί σκότωσαν με 60 σφαίρες άοπλο Αφροαμερικανό

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 13:01
Εικόνα από κάμερα αστυνομικού την ώρα που πυροβολεί τον 25χρονο Τζέιλαντ Γουόκερ
|City of Akron/Handout via REUTERS

Οχάιο: Οκτώ αστυνομικοί σκότωσαν με 60 σφαίρες άοπλο Αφροαμερικανό

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 13:01

Αλλο ένα περιστατικό δολοφονίας άοπλου νεαρού μαύρου από αστυνομικούς έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά στο Οχάιο.

Συγκεκριμένα, βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία του Οχάιο δείχνουν ότι οκτώ αστυνομικοί εμπλέκονταν στους πυροβολισμούς από τους οποίους σκοτώθηκε ένας άοπλος νεαρός Αφροαμερικανός, το πτώμα του οποίου έφερε 60 τραύματα από σφαίρες.

Ο Τζέιλαντ Γουόκερ, 25 ετών, καταδιώχθηκε από τους αστυνομικούς όταν επιχείρησε να διαφύγει από τροχονομικό έλεγχο, την περασμένη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η αστυνομία του Ακρον, στο Οχάιο, έδειξε πολλά βίντεο, ένα εκ των οποίων ισχυρίζεται ότι δείχνει έναν πυροβολισμό προερχόμενο από το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 25χρονος.

Στην εικόνα από την κάμερα αστυνομικού, διακρίνεται ο Τζέιλαντ Γουόκερ την στιγμή που βγαίνει από το αυτοκίνητο – City of Akron/Handout via REUTERS

Επειτα από καταδίωξη αρκετών λεπτών, ο Γουόκερ πήδηξε έξω από το αυτοκίνητό του και έτρεξε να φύγει πεζός. Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι φαίνεται σαν να στρέφεται προς το μέρος τους, και για αυτό άρχισαν να τον πυροβολούν.

Αργότερα στο αυτοκίνητό του βρέθηκε ένα όπλο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γουόκερ, Μπόμπι Ντιτσέλο, είπε στους δημοσιογράφους ότι «τον ανησυχεί πολύ» ο ισχυρισμός των αστυνομικών ότι ο Γουόκερ πυροβόλησε εναντίον τους από το αυτοκίνητό του. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον βίαιο θάνατο του 25χρονου. «Θέλουν να τον μετατρέψουν σε μασκοφόρο, οπλισμένο τέρας. Και σας ρωτώ, ενώ τρέχει να φύγει, ποιο είναι το λογικό; Να τον πυροβολήσεις και να τον σκοτώσεις; Οχι, αυτό δεν είναι λογικό».

Ο Ντιτσέλο κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά για τον θάνατο του Γουόκερ, τονίζοντας ότι η επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρξουν βίαια επεισόδια.

Το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο του Ακρον κρατώντας σημαίες του κινήματος Black Lives Matter και φωνάζοντας «Δικαιοσύνη για τον Τζέιλαντ».

Διαδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή, για τη δολοφονία του Τζέιλαντ Γουόκερ – REUTERS/Gaelen Morse

Δεν είναι σαφές πόσες σφαίρες χτύπησαν τον Γουόκερ, όμως τα βίντεο από τις κάμερες που έφεραν επάνω τους οι αστυνομικοί τους δείχνουν να τον πυροβολούν δεκάδες φορές.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Στίβεν Μάιλετ, ο ιατροδικαστής ακόμη προσπαθεί να καθορίσει πόσα από τα 60 τραύματα ήταν «εισόδου» των σφαιρών και πόσα «εξόδου».

Σύμφωνα με τον Μάιλετ, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στον Γουόκερ, αφού τον πυροβόλησαν, όμως ήταν ήδη νεκρός.

Οι οκτώ αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διοικητική άδεια μετ’ αποδοχών. Υποστηρίζουν ότι νόμιζαν πως θα τους πυροβολούσε όταν βγήκε από το αυτοκίνητό του και αντέδρασαν θεωρώντας τον πιθανή απειλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...