730
Ο πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Elite Model Management Ζεράλντ Μαρί με μοντέλα του πρακτορείου | CreativeProtagon/Getty Images

Αναζητώντας κορίτσια: Το πιο σκοτεινό μυστικό του μόντελινγκ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2022, 16:41
Ο πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Elite Model Management Ζεράλντ Μαρί με μοντέλα του πρακτορείου
|CreativeProtagon/Getty Images

Αναζητώντας κορίτσια: Το πιο σκοτεινό μυστικό του μόντελινγκ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2022, 16:41

Την 28η Σεπτεμβρίου του 2020, η εισαγγελία του Παρισιού διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τον Ζεράλντ Μαρί, πρώην πρόεδρο, επί δεκαετίες, του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Elite Model Management, ενός από τα σημαντικότερα πρακτορεία μοντέλων στον κόσμο.

Οσον αφορά τις καταγγελίες, από το 1980 έως το 1998, ο πρώην σύζυγος της Λίντα Εβαντζελίστα φέρεται να βίασε τρία νεαρά μοντέλα και να παρενόχλησε σεξουαλικά τη δημοσιογράφο του BBC Λίζα Μπρίνκγουορθ σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, την ώρα, μάλιστα, που γύριζε ένα ντοκιμαντέρ για τους άνδρες-αρπακτικά στον κόσμο της μόδας.

Λιγότερο από έναν μήνα μετά, ο Guardian δημοσίευσε τις μαρτυρίες των πρώην μοντέλων που τον κατηγόρησαν πρώτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και η Κάρε Οτις (νυν Σάτον), πρώην σύζυγος του Μίκι Ρουρκ. Τελικά προέκυψε ότι τα θύματά του Ζεράλντ Μαρί ήταν περισσότερα, σχεδόν αποκλειστικά ανήλικες και άπειρες κοπέλες που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο μόντελινγκ.

H Κάρε Οτις μιλάει στο νοτκιμαντέρ (Sky)

Παρόλο που τα εγκλήματά του έχουν διαγραφεί, οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σάλο στην κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα ο 72χρονος πρώην πανίσχυρος άνδρας της μόδας να πρωταγωνιστεί, σήμερα, στο «Scouting for Girls: Fashion’s Darkest Secret» (Αναζητώντας κορίτσια: Το πιο σκοτεινό μυστικό της μόδας), ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει, σε όλη την έκτασή της, τη μάστιγα της σεξουαλικής κακοποίησης μικρών κοριτσιών, ηλικίας 15, 14, ακόμη και 13 ετών, και νεαρών γυναικών από ανθρώπους που υποτίθετο πως έφεραν την ευθύνη για την ασφάλειά τους κατά την χρυσή εποχή του μόντελινγκ.

Το «Αναζητώντας Κορίτσια» είναι παραγωγή του Guardian και της εταιρείας Wonderhood Studios, βασίζεται στις έρευνες της δημοσιογράφου Λούσι Οσμπορν, αποτελείται από τρία μέρη και άρχισε να προβάλλεται στη Βρετανία από το συνδρομητικό κανάλι Sky Documentaries την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα «αρπακτικά»

Απεχθείς συμπρωταγωνιστές του Ζεράλντ Μαρί είναι ο Τζον Καζαμπλάνκας, ο ιδρυτής του πρακτορείου Elite Model Management, ο Ζαν-Λικ Μπρουνέλ, ο οποίος ίδρυσε το πρακτορείο MC2 Model Management με χρήματα που του προσέφερε ο Τζέφρι Επσταϊν (αμφότεροι αυτοκτόνησαν στα κελιά τους) και ο Κλοντ Χαντάντ, ιδρυτής του πρακτορείου Euro Planning: τέσσερις άνδρες οι οποίοι «ουσιαστικά ήλεγχαν τη βιομηχανία του μόντελινγκ στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, την εποχή της ακμής των σούπερ μόντελ. Η γοητεία για νέες γυναίκες σε όλο τον κόσμο ήταν μεθυστική. Η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Ο Ζεράλντ Μαρί είναι ο μόνος από τους τέσσερις που ζει ακόμα και αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες», μας πληροφορεί η Λούσι Μάνγκαν, τηλεκριτικός του Guardian.

Από αριστερά: ο ιδρυτής του πρακτορείου Elite Τζον Καζαμπλάνκας, ο φωτογράφος Πατρίκ Ντεμαρσελιέ και ο διευθυντής του πρακτορείου Elite Ευρώπης Ζεράλντ Μαρί (Jean-François Rault/Sygma via Getty Images)

Οσον αφορά τα θύματά τους, πρώην μοντέλα, μεταξύ των οποίων η Κάρε Οτις, η Σόνα Λι και η Τζιλ Ντοντ, εξιστορούν όλα όσα τρομακτικά βίωσαν στα χέρια τους. Ωστόσο, αυτές οι γυναίκες ουσιαστικά αφηγούνται την ίδια ιστορία. «Οντας μόνες και απομονωμένες σε ξένες χώρες, ψάχνοντας απεγνωσμένα για δουλειά ενώ εξαρτώνται από τα πρακτορεία για επαφές, στέγη και χρήματα, αισθάνονται ευγνωμοσύνη όταν το αφεντικό ενδιαφέρεται. Μια ευγενική συνομιλία, ένας ώμος για να κλάψουν, η παραμικρή υποστήριξη που προσφέρεται, εξελίσσονται ευγενικά σε πρόταση να μείνουν σε ένα διαμέρισμα αργά το βράδυ. Και μετά έρχεται η ανατροπή. «Ξαφνικά βρέθηκε πάνω μου», είναι μια συνηθισμένη επωδός. Η λέξη «συντετριμμένη» επαναλαμβάνεται συχνά. Οι άντρες βιάζουν και μετά αποκοιμιούνται καθώς τα κορίτσια-γυναίκες κείτονται δίπλα τους μέχρι το ξημέρωμα, μουδιασμένες, τρομοκρατημένες ή κλαίγοντας σιωπηλά», συνοψίζει η δημοσιογράφος του Guardian.

«Εμπορία ανθρώπων»

Η Τζιλ Ντοντ περιγράφει επίσης πώς ανακάλυψε ότι συνηθιζόταν τα πρακτορεία να «συστήνουν» κοπέλες, ακόμη και ανήλικες, σε εύπορους άνδρες (τις επέλεγαν από άλμπουμ) έναντι αδρής αμοιβής. «Σήμερα έχουμε έναν όρο για αυτό: εμπορία ανθρώπων. Εχουμε επίσης λέξεις όπως “αποπλάνηση”, “καταναγκαστικός έλεγχος” κ.ο.κ. για να περιγράψουμε άλλες εμπειρίες, παρότι είναι δύσκολο να ειπωθεί πόσο πιο ασφαλή καθιστά αυτό τα ευάλωτα άτομα σε έναν κόσμο όπου οι καταδίκες για βιασμό είναι τόσο λίγες, που ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχουν», γράφει η Λούσι Μάνγκαν.

Χάρη στις έρευνες της Λούσι Οσμπορν (κάποια από) τα θύματα της πιο σκοτεινής πλευράς της μόδας κατάφεραν να ενώσουν τις φωνές τους. Τώρα ευελπιστούν να συνδράμουν τις γαλλικές αρχές, ούτως ώστε το μοναδικό εν ζωή από τα κατεξοχήν αρπακτικά της χρυσής εποχής του μόντελινγκ, να κληθεί να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του. Σύμφωνα με την Κάρε Οτις το 1986, όταν ήταν μόλις 17 χρόνων, ο Ζεράλντ Μαρί τη βίασε «αμέτρητες φορές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News