633
Η στιγμή που η ρωσική φάλαγγα των τανκς δέχεται τις ρουκέτες των ουκρανικών πολιτοφυλακών του Ιρπίν στο περιστατικό του Μπόβαρι | You Tube

Ουκρανός πολέμαρχος: «Χτυπάμε τους Ρώσους σαν σε σαφάρι»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 19:04
Η στιγμή που η ρωσική φάλαγγα των τανκς δέχεται τις ρουκέτες των ουκρανικών πολιτοφυλακών του Ιρπίν στο περιστατικό του Μπόβαρι
|You Tube

Ουκρανός πολέμαρχος: «Χτυπάμε τους Ρώσους σαν σε σαφάρι»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 19:04

Η ιταλική Repubblica τον περιέγραψε σαν τον διοικητή μίας ένοπλης ομάδας Ουκρανών που έχει εγκατασταθεί σε ένα παρατημένο χάνι στο Ιρπίν,  βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου. Δεν τον χαρακτήρισε στρατιωτικό του ουκρανικού στρατού, ούτε έδωσε τον στρατιωτικό βαθμό του. Τον παρουσίασε με το όνομα Σεργκέι, δίχως επώνυμο. «Ο διοικητής του Ιρπίν, ο Σεργκέι, ηγείται μίας μονάδας που υπερασπίζεται το Κίεβο από τη διπλή θηλιά των στρατιωτών του Πούτιν» έγραψε, και αμέσως του έδωσε τον λόγο: «Παίζουμε στο σπίτι μας, τους σκοτώνουμε όποτε το θελήσουμε».

Η συζήτηση του ιταλού ρεπόρτερ με τον Σεργκέι έγινε στους -8 βαθμούς Κελσίου, όπως έγραψε ο Ιταλός, και μάλιστα την ώρα που ο Ουκρανός μασούσε το κρέας της σούπας του μέσα από μία κούπα που χρησιμοποιεί αντί για την κανονική καραβάνα. «Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα από το Ντονμπάς, ο εχθρός δεν μπορεί να κρυφτεί, εμείς ξέρουμε κάθε γωνιά του τόπου. Γνωρίζουμε καλά κάθε κτίριο, ξέρουμε πού να κρυφτούμε και πώς να φθάσουμε σε θέσεις βολής. Τους Ρώσους τους σκοτώνουμε σαν σε σαφάρι. Πραγματικά όποτε το θελήσουμε…»

Υπερβολές και προπαγάνδα στο πλαίσιο του πολέμου; Το πιθανότερο. Ωστόσο το περιστατικό της περασμένης Πέμπτης, στην τοποθεσία Μπόβαρι, όταν μία φάλαγγα ρωσικών τανκς καταστράφηκε από ουκρανικά πυρά, δείχνει ότι ο 47χρονος ουκρανός πολέμαρχος, «ο Σεργκέι, που μόνο αυτός φέρει κράνος με νυχτερινή όραση, χειροβομβίδες στο τζάκετ του, ένα πιστόλι στη ζώνη του και έχει στρατιωτικούς χάρτες στο κινητό του» έχει κάποιο δίκιο όταν μιλάει για ιδιότυπο σαφάρι, έστω και καθ’ υπερβολήν.

Το περιστατικό στο Μπόβαρι από δορυφορική λήψη (Maxar Technologies)

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη σε έναν δρόμο όπου οι Ρώσοι εισήλθαν μάλλον χωρίς να υπολογίσουν τους ελεύθερους σκοπευτές που ήταν ακροβολισμένοι σε ταράτσες και σπίτια. Εξάλλου η ρωσική τακτική για την κατάληψη του Κιέβου συνίσταται σε βομβαρδισμούς στα βόρεια προάστιά της, με στόχο την είσοδο στο κέντρο της πόλης από αυτό το σημείο. Ο Ιταλός σχολίασε ότι πρόκειται για παλιά σοβιετική τακτική, αυτήν της διπλής περικύκλωσης, που στην πιο σφιχτή θηλιά της συνδυάζει βομβαρδισμούς και μάχες στο έδαφος, ενώ στην πιο χαλαρή και, φυσικά, μεγαλύτερη εμπεδώνει την κατοχή και την οχύρωση του εδάφους με σκοπό την αποκοπή του στόχου από κάθε είδους εφοδιασμό.

Ρωσικά τανκς καθ’ οδόν προς τα δάση που βρίσκονται βορείως του Κιέβου – δορυφορικό καρέ (Maxar Technologies)

«Το ίδιο έκαναν στην Τσετσενία, όμως στο Κίεβο το σχέδιο δεν λειτουργεί τόσο γρήγορα όσο περίμενε ο Πούτιν» απεφάνθη ο συντάκτης της Repubblica. Και επιστρέφοντας στο θέμα του, ο ρεπόρτερ έγραψε ότι ο Σεργκέι δεν του επέτρεψε να τον φωτογραφίσει. Του είπε όμως ότι σημαντικό μερίδιο στις επιτυχίες τους έχουν τα τουρκικά drones «Μπαϊρακτάρ», καθώς «δεν τα βλέπουν τα ρωσικά ραντάρ». Οσο για τους εχθρούς του, είπε ότι «οι Ρώσοι δεν μετακινούνται πεζή μακριά από τα οχήματά τους» και ότι «υποχωρούν μόλις τους χτυπήσουμε».

Ο Ιταλός έδωσε και την πληροφορία ότι αυτές οι ουκρανικές ένοπλες μονάδες της περιοχής είναι δημιούργημα του δημάρχου του Ιρπίν. Ο εξοπλισμός τους είναι εκτοξευτές ρουκετών τύπου RPG. «Πολύ ηρωικά όλα αυτά, όμως οι άλλοι έχουν αεροπορία και τα απαγορευμένα θερμοβαρικά όπλα. Αργά ή γρήγορα, κάποιος στη Μόσχα μπορεί να είναι αρκετά τρελός ώστε να πατήσει το κουμπί του βομβαρδισμού ή της χημικής επίθεσης» κατέληξε ο ρεπόρτερ του ιταλικού Μέσου.

Στο θέμα της εξουδετέρωσης της ρωσικής φάλαγγας τανκς στο Μπόβαρι αναφέρθηκε και η Corriere della Sera. Αυτή έγραψε ότι τα ρωσικά τανκς που βρέθηκαν στο σημείο δεν είχαν περιθώρια ελιγμών ώστε να αποφύγουν τις ρουκέτες, ενώ δεν συνοδεύονταν από λόχο Πεζικού προς ανίχνευση του πεδίου και αντιμετώπιση τυχόν ενεδρών, όπως και τελικά συνέβη. Εντύπωση προκαλεί, έγραψε η Corriere, και η παντελής απουσία μαχητικών ελικοπτέρων ή αναγνωριστικών αεροσκαφών.

Το ιταλικό Μέσο επικαλέστηκε απόψεις ειδικών οι οποίοι χαρακτηρίζουν λανθασμένη την τακτική των Ρώσων: «Μάλλον εστιάζουν στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα» σχολίασαν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...