1136
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (κέντρο) με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (δεξιά του), την ιταλίδα πρωθυπουργό  Τζόρτζια Μελόνι, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο (δεξιά) και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζαστίν Τριντό επισκέπτονται στο Κίεβο το Τείχος Μνήμης των Πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας για τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας. | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Τι μηνύματα έστειλαν παγκόσμιοι ηγέτες για την επέτειο της εισβολής

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2024, 15:52
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (κέντρο) με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (δεξιά του), την ιταλίδα πρωθυπουργό  Τζόρτζια Μελόνι, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο (δεξιά) και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζαστίν Τριντό επισκέπτονται στο Κίεβο το Τείχος Μνήμης των Πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας για τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας.
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Τι μηνύματα έστειλαν παγκόσμιοι ηγέτες για την επέτειο της εισβολής

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2024, 15:52

Δυτικοί ηγέτες επισκέπτονται το Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης για τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τέσσερις δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών της Ιταλίας, του Καναδά και του Βελγίου, έφθασαν στο Κίεβο σε μία συμβολική επίσκεψη αλληλεγγύης στην Ουκρανία, ανήμερα της δεύτερης επετείου από τη ρωσική εισβολή.

Το Reuters αναφέρει ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, του Καναδά Τζαστίν Τριντό και του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο ταξίδεψαν μαζί στην ουκρανική πρωτεύουσα τη νύχτα με τρένο από τη γειτονική Πολωνία.

Οι τέσσερις ηγέτες έστειλαν μήνυμα ενότητας από το αεροδρόμιο Αντόνοφ λίγο έξω από το Κίεβο, το σημείο όπου ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από δύο χρόνια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «αυτό το αεροδρόμιο δεν είναι μόνο σύμβολο αντίστασης. Είναι επίσης σύμβολο της βιομηχανίας σας. Ηταν το σπίτι του μεγαλύτερου αεροπλάνου του κόσμου: του Mriya – το όνειρο. Πριν από δύο χρόνια, οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροπλάνο. Αλλά δεν μπορούσαν να καταστρέψουν το όνειρο». Η πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε ότι «θα υπάρξει νίκη για την Ουκρανία. Θα υπάρξει ειρήνη και ευημερία και θα υπάρχει Ευρώπη».

Η Μελόνι επρόκειτο να φιλοξενήσει μέσα στην ημέρα από το Κίεβο, τηλεδιάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν ηγέτες από τη G7, με τη συμμετοχή του ουκρανού προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα μηνύματα ηγετών

Παγκόσμιοι ηγέτες έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης, σύμφωνα με τον Guardian.

Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος ΗΠΑ: Ο γενναίος λαός της Ουκρανίας αγωνίζεται, χωρίς να λυγίζει και διατηρεί την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την ελευθερία και το μέλλον του. Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο, μεγαλύτερο και πιο ενωμένο από ποτέ. Και ο πρωτοφανής παγκόσμιος συνασπισμός 50 εθνών για την υποστήριξη της Ουκρανίας, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, παραμένει προσηλωμένος στην παροχή ζωτικής σημασίας βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την επιθετικότητα. Ο αμερικανικός λαός και όλος ο κόσμος κατανοούν ότι το διακύβευμα αυτού του αγώνα εκτείνεται πολύ πέρα από την Ουκρανία.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Κομισιόν: Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας. Οικονομικά, οικονομικά, στρατιωτικά, ηθικά. Μέχρι να ελευθερωθεί επιτέλους η χώρα. Το Κίεβο στάθηκε δυνατό. Το θάρρος σας στάθηκε εμπόδιο στον Πούτιν. Η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί με περισσότερη οικονομική στήριξη, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερη εκπαίδευση για τα στρατεύματά σας.

Κάρολος, βασιλιάς Βρετανίας: Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τον πόνο που τους προκλήθηκαν, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να δείχνουν τον ηρωισμό με τον οποίο ο κόσμος τους συνδέει τόσο στενά. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τον πόνο που τους προκλήθηκαν, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να δείχνουν τον ηρωισμό με τον οποίο ο κόσμος τους έχει συνδέσει. Είναι αληθινή γενναιότητα, μπροστά στην απερίγραπτη επιθετικότητα. Αυτό το ένιωσα προσωπικά στις πολλές συναντήσεις που είχα με Ουκρανούς από την αρχή του πολέμου, από τον πρόεδρο Ζελένσκι και τη συζυγό του έως τους νεοσύλλεκτους που εκπαιδεύονται εδώ. Η καρδιά μου είναι κοντά σε όλους όσοι επηρεάστηκαν, καθώς τους θυμάμαι στις σκέψεις και τις προσευχές μου. 

Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργός Βρετανίας: Πρέπει να ανανεώσουμε την αποφασιστικότητά μας σε αυτή τη ζοφερή επέτειο. Αυτή είναι η στιγμή να δείξουμε ότι η τυραννία δεν θα θριαμβεύσει ποτέ και να πούμε για άλλη μια φορά ότι θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία σήμερα και αύριο. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για όσο χρόνο χρειαστεί, μέχρι να επικρατήσουν.

Ολαφ Σολτς, καγκελάριος Γερμανίας: Η Ουκρανία στέκεται όρθια γιατί η Ουκρανία είναι δυνατή και θαρραλέα και γιατί έχει φίλους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Είμαστε περήφανοι που είμαστε ανάμεσα στους φίλους της – σήμερα και στο κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.

Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός Ιταλίας: Αυτός ο τόπος (σ.σ. κοντά στο αεροδρόμιο του Κιέβου) είναι το σύμβολο της αποτυχίας της Μόσχας, αυτός ο τόπος είναι το σύμβολο της ουκρανικής υπερηφάνειας… Αυτή η γη είναι ένα κομμάτι του σπιτιού μας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την υπερασπιστούμε.

Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργός Πολωνίας: Δύο χρόνια ουκρανικού ηρωισμού. Δύο χρόνια ρωσικής βαρβαρότητας. Δύο χρόνια ντροπής για όσους μένουν αδιάφοροι.

Διαδηλωτές κρατούν πινακίδες για να τιμήσουν τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μπροστά από τη Ρωσική Πρεσβεία στην Κοπεγχάγη. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσσες πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες πορείες – Ritzau Scanpix/Keld Navntoft via REUTERS.

Στο μεταξύ την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας και να οδηγηθεί σε αποτυχία η εναντίον της στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας υπογράμμισαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Οπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο για τους στόχους της διεθνούς διάσκεψης που διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι.

«730 ημέρες πιο κοντά στη νίκη»

Από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε από το αεροδρόμιο Γκοστομέλ, τον τόπο της πρώτης μεγάλης μάχης του πολέμου.

Αναλογίζεται τα δύο χρόνια που έχουν περάσει από τότε που η Ρωσία άρχισε τον πόλεμο με την Ουκρανία, αναφέρει το BBC.

Ο Ζελένσκι λέει ότι πριν από δύο χρόνια «συναντήσαμε εχθρικότητα σε αυτό το σημείο που σήμερα καλωσορίζουμε τους φίλους και τους εταίρους μας. Είμαστε 730 ημέρες πιο κοντά στη νίκη», λέει, και διαμηνύει στους Ουκρανούς «συνεχίστε να πολεμάτε – είναι σίγουρο ότι θα κερδίσετε!».

Ανθρωποι επισκέπτονται τους τάφους των συγγενών τους που σκοτώθηκαν στην Μπούτσα υπερσπιζόμενοι την Ουκρανία, κατά τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής – REUTERS/Gleb Garanich

«Μπορείς να κάψεις το αεροπλάνο, αλλά δεν μπορείς να καταστρέψεις το όνειρό μας. Το όνειρο με το οποίο ο καθένας μας κοιμάται και ξυπνάει εδώ και 730 μέρες. Κανείς από εμάς δεν θα επιτρέψει να τελειώσει η Ουκρανία μας», είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι στο μέλλον, «δίπλα στη λέξη Ουκρανία, θα βρίσκεται πάντα η λέξη ανεξάρτητη».

Μετά το Λονδίνο τον Ιανουάριο, το Κίεβο υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με τη Γερμανία και τη Γαλλία και ανήμερα της επετείου με τον Καναδά και την Ιταλία.

Στήριξη από την ομάδα των G7

Οι ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειασθεί στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και δήλωσαν ότι θα αναζητήσουν τρόπους για να υποχρεώσουν την Μόσχα να πληρώσει για την καταστροφή που έχει προκαλέσει με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο που διεξάγει κατά της χώρας.

«Καθώς η Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο αυτού του αμείλικτου πολέμου, η κυβέρνηση και ο λαός της μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη της G7 για όσο χρόνο χρειασθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομάδας των 7.

Κατά την έναρξη της βιντεοδιάσκεψης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να χορηγήσουν «εγκαίρως» στρατιωτική βοήθεια στην χώρα του.

«Γνωρίζετε πολύ καλά τι έχουμε ανάγκη για να προστατεύσουμε τον ουρανό μας, για να ενισχύσουμε τις χερσαίες μας δυνάμεις, τι έχουμε ανάγκη για να υποστηρίζουμε και να συνεχίσουμε τις επιτυχίες μας στην θάλασσα και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτά είναι ανάγκη να δοθούν εγκαίρως και ότι υπολογίζουμε σε εσάς», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...