265
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγκάντας, οι πρόεδροι της Ζάμπιας, της Σενεγάλης, των νήσων Κομόρες και της Νότιας Αφρικής και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου επισκέφθηκαν ομαδικό τάφο στη μαρτυρική Μπούτσα - REUTERS/Valentyn Ogirenko | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ουκρανία: Στην Μπούτσα η αφρικανική ειρηνευτική αποστολή

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 12:47
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγκάντας, οι πρόεδροι της Ζάμπιας, της Σενεγάλης, των νήσων Κομόρες και της Νότιας Αφρικής και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου επισκέφθηκαν ομαδικό τάφο στη μαρτυρική Μπούτσα - REUTERS/Valentyn Ogirenko
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ουκρανία: Στην Μπούτσα η αφρικανική ειρηνευτική αποστολή

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 12:47

Στο Κίεβο έφτασε την Παρασκευή η ειρηνευτική αποστολή από την αφρικανική ήπειρο, λίγη ώρα μετά από μία νέα πυραυλική επίθεση των Ρώσων στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι αφρικανοί ηγέτες, που επισκέπτονται την Ουκρανία με την ελπίδα να μεσολαβήσουν μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, έφτασαν με αυτοκινητοπομπή σε ξενοδοχείο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν και ως καταφύγιο.

Η αφρικανική αποστολή ξεκίνησε την επίσκεψή της στην Ουκρανία από την Μπούτσα, όπου ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν ωμότητες εναντίον αμάχων μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Στην αποστολή συμμετέχουν οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής, της Σενεγάλης, των νησιών Κομόρες και της Ζάμπιας, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου και ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγκάντας.

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίτερα στο Κίεβο, με τις σειρήνες του συναγερμού να «υποδέχονται» τους Αφρικανούς.

«Εκρήξεις στην πρωτεύουσα, στη συνοικία Ποντίλ. Οι πύραυλοι εξακολουθούν να πετούν με στόχο το Κίεβο», έγραψε στο Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.

Το μεσημέρι ήχησε αντιαεροπορικός συναγερμός σε όλη την Ουκρανία. «Απειλές από βαλλιστικά όπλα στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα δυτικά, παραμείνετε στα καταφύγια», προειδοποίησε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία στο Telegram.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, έγραψε στο Twitter ότι «οι ρωσικοί πύραυλοι είναι ένα μήνυμα προς την Αφρική: η Ρωσία επιθυμεί περισσότερο τον πόλεμο από την ειρήνη». Παράλληλα έκανε λόγο «για τη σοβαρότερη πυραυλική επίθεση εναντίον του Κιέβου εδώ και εβδομάδες».

Το γραφείο του νοτιοαφρικανού προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα εξέδωσε ανακοίνωση στο Twitter, σύμφωνα με την οποία η αποστολή των Αφρικανών ηγετών στην Ουκρανία «προχωρά καλά και όπως ήταν προγραμματισμένο».

Η αφρικανική αντιπροσωπεία αναμένεται να συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή.

Το Σάββατο, θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...