745
Στις 12 Ιουνίου ο Πούτιν επισκέφθηκε τραυματίες φαντάρους σε νοσοκομείο – η καταφυγή στα πυρηνικά θα είναι έμμεση παραδοχή αδυναμίας νίκης | Sputnik/Vladimir Astapkovich/Pool via REUTERS

Θα χρησιμοποιήσει τελικά ο Πούτιν πυρηνικά όπλα;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 11:20
Στις 12 Ιουνίου ο Πούτιν επισκέφθηκε τραυματίες φαντάρους σε νοσοκομείο – η καταφυγή στα πυρηνικά θα είναι έμμεση παραδοχή αδυναμίας νίκης
|Sputnik/Vladimir Astapkovich/Pool via REUTERS

Θα χρησιμοποιήσει τελικά ο Πούτιν πυρηνικά όπλα;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 11:20

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό (αποστολή νέου πακέτου αμερικανικού πολεμικού υλικού στο Κίεβο, εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία κ.ά.), ο Μάικλ Εβανς, πεπειραμένος συντάκτης των λονδρέζικων Times, ρεπόρτερ που δούλεψε στο Πεντάγωνο και κάλυψε έξι πολέμους, από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έγραψε για την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας.

Το κείμενό του αντανακλά την ανησυχία της Βρετανίας, καθώς συνοδεύεται από γραφήματα που δείχνουν τις επιπτώσεις σε έμψυχα και άψυχα σε περίπτωση ρίψης πυρηνικής βόμβας στο κέντρο του Λονδίνου.

Ο Εβανς παρατήρησε ότι «η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας εντάθηκε σε νέα, τρομακτικά επίπεδα εντός 24 ωρών», αφού ο μεν Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας, παραδέχθηκε ότι έλαβε πυρηνικό πολεμικό υλικό, ο δε Πούτιν προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να κλιμακωθεί σε παγκόσμιο πόλεμο.

Ολα αυτά έγιναν, κατά τον αρθρογράφο, «για να σπάσει η υποστήριξη της Δύσης στο Κίεβο». Σημείωσε, συγχρόνως, ότι το ΝΑΤΟ εκτιμά πως δεν υπάρχουν ενδείξεις περί επικείμενης «απελευθέρωσης του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου». Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις Δυτικές κυβερνήσεις «να μαντέψουν τι έχει στο μυαλό του ο Πούτιν». Και τούτο συμβαίνει επειδή «η εκτόξευση τακτικών ή άλλων πυρηνικών ισοδυναμεί με παραδοχή από πλευράς Κρεμλίνου ότι ο πόλεμος για τον έλεγχο της Ουκρανίας απέτυχε».

Η χρήση ρωσικών πυρηνικών προϋποθέτει την εκτίμηση ότι «ο Πούτιν αναγνωρίζει την προοπτική της ατέρμονης σύγκρουσης, άρα ότι μόνο το πιο θανατηφόρο πλήγμα μπορεί να σώσει τη Ρωσία και το καθεστώς του από την ταπείνωση και τον εξευτελισμό». Εξάλλου «Πούτιν και Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών, έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να στραφεί στα πυρηνικά όπλα εφ’ όσον απειληθεί η ίδια η ύπαρξή της».

Ο Εβανς θεωρεί βέβαιο ότι «ο Πούτιν, ο οποίος κυβερνά τη Ρωσία 23 χρόνια, πιστεύει ότι είναι προτιμότερο να ρίξει πυρηνικά παρά να χάσει την εξουσία». Και έγραψε ότι προπολεμικά, το 2018, ο Πούτιν είχε πει πως σε περίπτωση πυρηνικής αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ, οι Δυτικοί δεν θα έχουν τον χρόνο να μετανιώσουν…

Τώρα «στο μυαλό του Πούτιν τα τακτικά πυρηνικά φαντάζουν ως ο κατάλληλος τρόπος να ρίξει το γάντι στη Δύση». Γιατί; Διότι «το μήνυμά τους είναι: ‘‘Εσύ συνεχίζεις να εξοπλίζεις το Κίεβο με όλο και πιο προηγμένα όπλα ώστε να βλάψεις τις ρωσικές δυνάμεις, έτσι εγώ δεν είχα άλλη επιλογή’’».

Υπάρχουν όμως και παράγοντες που είναι σε θέση να συγκρατήσουν τον Πούτιν, έγραψε ο Εβανς. «Δύο είναι, βασικά. Η Κίνα, πρωτίστως. Ο Σι Τζινπίνγκ είπε στους Ρώσους να μη χρησιμοποιήσουν πυρηνικά. Και η Κίνα είναι ο στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, η συμμαχία τους ενισχύθηκε από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, όμως ο κινέζος ηγέτης δεν έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία. Επιπλέον, το παίζει και ειρηνοποιός, αποσκοπώντας στην ενδυνάμωση της φήμης του στην παγκόσμια σκηνή. Ο Πούτιν γνωρίζει ότι αν διατάξει πυρηνικό χτύπημα, η συνεργασία του με την Κίνα θα κινδυνεύσει, αν δεν καταστραφεί κιόλας».

Κατά τον Εβανς, ο δεύτερος λόγος αυτοσυγκράτησης του Πούτιν αφορά «την απάντηση από πλευράς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ». Η συλλογιστική του αρθρογράφου είναι απλή: ναι μεν η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, άρα δεν καλύπτεται από το άρθρο 5 της Συμμαχίας περί συλλογικής άμυνας σε επίθεση εναντίον κάποιου μέλους, ωστόσο «οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι τυχόν χρήση ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα έχει για τη Ρωσία καταστροφικές συνέπειες, αν και αδιευκρίνιστες».

Τι θα συμβεί, λοιπόν, σε τέτοια περίπτωση; «Θα υπάρξει άμεση αντιπαράθεση ΝΑΤΟ και Ρωσίας; Θα στείλει αμερικανικό στρατό ο Μπάιντεν στην Ουκρανία;» Αγνωστο. «Πάντως, ο Πούτιν πρέπει να λάβει υπόψη του αυτά τα πιθανά σενάρια προτού παίξει με τις πυρηνικές επιλογές του».

Κλείνοντας το κείμενό του, ο Εβανς επέμεινε στις ποιοτικές αλλαγές των τελευταίων μηνών στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο: «Αλλαξε η κλίμακα και η ποιότητα των όπλων που παρέχει ο συνασπισμός 50 χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Τώρα που οι ΗΠΑ συμφώνησαν να προμηθεύσουν αμερικανικά F-16 την Ουκρανία, η μάχη για την αεροπορική υπεροχή θα αποτελέσει μια νέα και δυνητικά κρίσιμη φάση στον πόλεμο. Στους ουρανούς η Ρωσία απέτυχε να κερδίσει την υπεροχή, κυρίως λόγω της αποτελεσματικής ουκρανικής άμυνας με αμερικανικά Patriot. Μόλις η ουκρανική αεροπορία αποκτήσει τα F-16, το Κίεβο θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κυριαρχήσει και στο πεδίο της μάχης».

Ο Βρετανός αναρωτήθηκε αν η προμήθεια των F-16 «είναι η κόκκινη γραμμή του Πούτιν» όσον αφορά τη ρίψη ρωσικών πυρηνικών και παρατήρησε ότι «η ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι πρωτοφανής έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης». Είναι, δε, σίγουρος ότι η συγκεκριμένη κίνηση στη σκακιέρα συνιστά «καμπανιστό σήμα προς τη Δύση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...